Celebrita Vojtěch Filip

9. 12. 2013 7:33:51
Předseda KSČM Vojtěch Filip se již podruhé ve svém životě stal místopředsedou Poslanecké sněmovny. V tajné volbě dostal 151 hlasů. Stojí za zamyšlení, kdopak ho s takovou masivní podporou více než 75 procent našich zákonodárců v dolní komoře do funkce vlastně poslal.

Tak můžeme počítat s hlasy soudruhů ze strany – to je 33 včetně vlastního, neb není proč si myslet, že si Vojtěch Filip hlas nedal. Pak je tu padesát sociálních demokratů. Přičíst můžeme i 14 hlasů od Úsvitu Tomia Okamury, neboť extrémisté si obvykle dobře rozumějí. Pořád jsme ale jenom na 97 hlasech a s tím by se Vojtěch Filip ústavním činitelem nestal.

Řekněme, že lidovci Filipa nepodpořili, tím ubývá čtrnáct potenciálních hlasů. Že by dostal komunista podporu od ODS a TOP09? Spíše ne – jenomže ve skutečnosti několik hlasů z tohoto tábora Filip dostat musel, protože dohromady mají tyto strany 56 hlasů. Tedy minimálně sedm hlasů musel získat od poslanců KDU-ČSL, ODS nebo TOP09. A možná i více – tento předpoklad vychází z toho, že úplně všichni poslanci ANO podpořili Filipa.

Zajímavé je, že naprosto stejnou podporu dostala i Jaroslava Jermanová (ANO, poměrně nedávno ODS). Na chlup stejnou – 151 hlasů. Je to náhoda? Spíše nikoliv, je to doklad toho, že politické dohody komunistů s vládní koalicí jsou již hotové a jasně dané. Nebo přesněji politické dohody s tou opravdu silnou částí koalice – se sociální demokracií a Andrejem Babišem. Bělobrádkovi lidovci asi stojí trochu mimo.

Ostatně jejich předseda získal v boji o místopředsednický post 133 hlasy. Zase by bylo hodně zajímavé vědět, od koho. Okamurovci a komunisté to určitě nebyli, čímž ubývá 47 hlasů z celkového maxima. Ale naopak můžeme předpokládat, že většina poslanců ODS a TOP09 Bělobrádka podpořila. Řekněme, že jich bylo 31 z celkových 42. Když připočítáme lidovce, máme 45 hlasů pro předsedu KDU-ČSL. Ten ale dostal jenom zmíněných 133 hlasů – takže devět poslanců ze sociální demokracie a ANO tohoto šéfa v podstatě již koaliční strany nepodpořila. Tedy je v těchto stranách devět jedinců, kteří dali hlas šéfovi komunistické strany, který otevřeně říká, že by se mělo znárodňovat, ale upřelo svůj hlas představiteli vlastního spojence.

Nemá smysl z toho dělat dalekosáhlejší závěry – spíše by si možná Bohumil Sobotka a Andrej Babiš měli všímat toho, že i v jejich stranách jsou poslanci, kteří by třeba raději měli ve vládě komunisty než lidovce. Což není stav tak zcela komfortní.

Jak vlastně komentovat výsledky nekonečné volby čtvrtého místopředsedy, když tento post chce usurpovat Tomio Okamura a nebo někdo z TOP09? Jak vnímat fatální konec Miroslavy Němcové, jejíž výsledek ukázal, že ODS již není silná politická strana, ale v podstatě marginální seskupení, navíc s mizivým koaličním potenciálem? Celkem rozumím tomu, že mnoho lidí má na Miroslava Kalouska nebo Petra Gazdíka hodně velkou pifku, ale aby dostali ani ne polovinu hlasů, než kolik jich měl komunista Filip? To prostě značí něco velmi důležitého pro českou společnost a něco neobyčejně podstatného o výsledku voleb. Možná jsme byli přesvědčeni, že extrémisté mají v parlamentu pouze 33 křesel za komunisty a 14 křesel za Úsvit přímé demokracie. Ale třeba je to trochu jinak. Třeba je čas si zvyknout na nové poměry, kde komunisté již nejsou extrémisty, ale pro daleko více lidí než v posledních desetiletích prostě jenom trochu zvláštní odrůdou sociálních demokratů.

Nemyslím si, že to je dobře. Komunisté jsou stále nebezpeční a je to strana, která by demokracii nejraději zakroutila krkem. Ale volby místopředsedů parlamentu ukazují, že poměry se výrazně změnily. A dost možná se ještě měnit budou. Vojtěch Filip je oficiálně uznanou politickou celebritou.

Autor: Luboš Smrčka | pondělí 9.12.2013 7:33 | karma článku: 19.95 | přečteno: 1025x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 440 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 544 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 493 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...