R.I.P. Pomazánkové, vítej EU

27. 02. 2014 7:24:09
V Madetě pláčou kvůli poslednímu pomazánkovému máslu. Za jeho vraždu viní Evropskou unii s její vpravdě poněkud patologickou chutí normovat a předepisovat a také některé české politiky, kteří „neuměli ochránit národní zájmy“.

No, ve skutečnosti bych tedy politiky opravdu nevinil z toho, že se zase moc nezabývali bojem za pomazánkové máslo, tedy za právo nazývat tento produkt „pomazánkovým máslem“. Všichni přece víme, oč jde. Kdo se vypraví na roh do samoobsluhy pro rum, netápe u regálu, protože prostě sáhne po etiketě „tuzemák“ nebo nějaké jiné. Zoufalé hospodyňky také nestráví nekonečné nervní hodiny u regálu v potravinách, celkem bez obtíží natáhnou ruku po něčem, co se bude jmenovat třeba „tradiční pomazánkové“. Ani rum ani pomazánkové máslo především nepatří k národním zájmům v tom skutečném smyslu slova. Byly a jsou to v obou případech takové zvláštnůstky, ale národní zájem? Leda, že po rumu přichází čas na svéráz národního lovu.

Kdyby to bylo tak, že oni politici, co vlastním tělem nezachránili i pro další generace pomazánkové máslo, chránili ve stejné době podstatnější zájmy České republiky, tak bych jim to vcelku s klidem odpustil. Opravdu mi podstatnější připadá, zda a v jaké podobě se připojíme nebo nepřipojíme k finančnímu (bankovnímu) valu, zda si udržíme kompaktní a nezcizitelné české finančnictví, zda a kdy budeme nebo nebudeme uvažovat o euru, nakolik budeme schopni proinvestovat peníze z rozvojových fondů a nakolik je zase vrátíme zpátky do Bruselu. To jsou otázky, které bychom měli ve vztahu k Evropské unii řešit spíše.

A měli bychom se Bruselu ptát ještě více – má tato unie smysl ve chvíli, kdy naprosto zjevně trpí zakrňováním demokracie a kdy se postupně dostává do situace, ve které stále častěji velmi pofidérně volení lidé rozhodují nejen o drobnostech (jako rum a pomazánkové máslo), ale především o věcech, které se týkají opravdových a naprosto skutečných národních zájmů jednotlivých států?

Letos budou mimo jiné volby do Evropského parlamentu. Bude zajímavé sledovat, jak se k nim postaví česká veřejnost. Ta stejná veřejnost, která vede s Bruselem válku založenou na tom, že se rozhodla nebrat Evropskou unii na vědomí, ale současně si usmyslela na ní tak nějak povšechně a co nejobecněji nadávat. Což není přístup zcela konzistentní, stačil však k tomu, že nadšení Evropané se stáhli do defenzívy a nedávají svoje názory příliš najevo. Většina politické representace se nyní začíná tvářit tak, že sjednocená Evropa je skvělá myšlenka, jenom chce vylepšit a „dotáhnout“. Takoví „poučení“ eurooptimisté, ti nyní tvoří většinu politického spektra. Ostatně všimněme si, že s novou vládou přišel i nový postoj k euru. Diskuse o tom, zda je euro vůbec potřebné pro zemi, jako je Česká republika a jestli je euro v našem národním zájmu, se stala diskuse, kdy ho přijmeme. Tedy diskuse, ony jsou to spíš jednostranná ujištění o tom, že euro bude, jediná otázka zní, kdy.

Aniž bych plakal za rumem a pomazánkovým máslem, měli bychom do Evropského parlamentu poslat spíše euroskeptiky. Nikoliv proto, aby rozbili unii, atomizovali evropskou společnost a zadupali vědomí společného kontinentu. Zdá se mi však, že potřebujeme pohled spíše skeptický k tomu, abychom postavili evropskou spolupráci na opravdu pevných základech. Těmi jsou společné evropské zájmy, volný obchod, neomezovaná spolupráce, svobodný pohyb lidí a kapitálu. To jsou zdravé věci.

Když nedávno mluvil Miloš Zeman v Europarlamentu, byl to dost zvláštní zážitek, který možná ani mnozí poslanci úplně nepochopili. Český prezident dosti skepticky pojednal o věcech, které opravdu štvou obyčejné Evropany. A mluvil o nich patřičně sarkasticky. Bylo zábavné poslouchat reakce evropských politiků oceňujících, že prezident České republiky přednesl projev „proevropský“ (na to opravdu nebyli zvyklí), ale že jim v tomto projevu chyběly „velké evropské ideje“.

To je ten unijní problém. Ze Štrasburku pro samé ideje nevidno pomazánkové máslo. Z Madety pro pomazánkové máslo nevidno ideje. To se pak ale těžko domluvíme.

Autor: Luboš Smrčka | čtvrtek 27.2.2014 7:24 | karma článku: 35.19 | přečteno: 4918x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 440 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 544 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 483 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...