Pozor! Tento celerový salát obsahuje celer!

9. 12. 2014 7:55:10
Označování salámů na pultu kvůli alergenům vypadá jako užitečná věc. Stejně tak jmenování alergenů na jídelních či nápojových lístcích. Ve skutečnosti je to ale opravdu velký nesmysl. Či alespoň drahá zbytečnost. Nikomu to nepomůže (kromě kontrolorů, ti budou mít pravé orgie).

Alergici to jistě mají těžké a zcela nesporně jich přibývá. To je fakt, který nelze přehlédnout ani ho nechat jen tak. Jenže zatěžovat jakoukoliv prodejnu v zemi tím, aby u krabího salátu upozorňoval na fakt, že může obsahovat korýše, nebo u housky, že obsahuje lepek, to je prostě absurdní. Pokud je někdo alergický na oxid šiřičitý, asi si nedá bažanta na víně a vyhne se (jak šokující) i dvojce bílého k obědu. Udělá to, protože ví, jak se má chovat a co simůže dovolit.

Samozřejmě máme mít naprostý ohled na spoluobčany, kteří mají problém s alergiemi, ale je absurdní kvůli tomu zatěžovat tisíce a spíše vlastně desítky tisíc provozovatelů restaurací s tím, aby měli na pultech a jídelních lístcích vypsané, že to a to může obsahovat stopové prvky buráků (což je zvláště obvyklé u burákového másla). Ony jsou to totiž informace, které každý alergik zjišťuje prostým dotazem u obsluhy. Takže se například zeptá, jestli v té „číně“ nejsou buráky, jinými slovy zjistí, co „do toho vlastně dávají“. V podstatě to tak lidé řší - dejme tomu - stovky let. Mají od toho pusu a uši. Je fakt, že v řadě restaurací nebo spíše hospod působí obsluha téměř negramotným dojmem, ale pokud to tak je, asi tam nebudou stejně schopni poskytnout informaci ani písemně. Ostatně – rozumný člověk do takového podniku nejde, že?

Představa venkovského krámku s třiceti uzeninami, saláty či salámy a se štítky u každého „obsahuje lepek“ nebo „obsahuje vejce“ a s rybím salátem opentleným ujištěním, že „obsahuje ryby“, je vlastně roztomilá, protože to vypadá jako vtip. Tedy pokud by výsledným zjištěním u rybího salátu nakonec nebylo, že žádné ryby neobsahuje, ale to je přece jenom „za roh“. Alespoň u celerového salátu ale můžeme předpokládat, že tam ten celer bude, což je důvods si to přečíst na ceduli. Jenže pro onoho majitele krámku to znamená práci, náklady a řadu komplikací. Je to další regulace ztěžující podnikání. Tečka.

Problém nynější Evropy (nařízení přichází z Bruselu, ale on by na to tady dříve či později stejně někdo přišel) je v tom, že v mnoha a mnoha věcech se začíná zabývat nekonečným definováním a zpřesňováním podružností, které jinak stejně řeší trh. Před dvaceti lety v podstatě neexistovaly nekuřácké restaurace. Aniž by v této zemi vznikl nějaký tvrdý zákon požadující jednoznačnou změnu, v současnosti nově vznikající podniky v podstatě kuřácké prostory nemají a jsou celkem přímočaře „no smoking“. Řada tradičně „zahulených“ pivnic vyhnala kuřáky ven. Čas a trh udělali svoje. Pracují totiž (naopak od některých úředníků) usilovně a stále. S alergeny v potravinách je to podobné. Sehnat před lety bezlepkovou mouku byl problém. Nyní jsou kavárny běžně nabízející bezlepkové pečivo, dorty a jiné sladkosti, řada obchodů nabízí mnohé bezlepkové produkty. Obojí celkem na jistotu v nekuřáckém prostředí.

Nové alergické pravidlo nikoho nezabije. Možná jednou za čas dokonce někomu ušetří problémy. Ale na straně nákladů přináší hromadu potíží každodenních a velmi hromadných ve smyslu tom, že postihnou značné množství podnikatelů.

Jenom na okraj. Jedna moje kamarádka živelně nesnáší zelené papriky. Není to alergie, je to prostě hluboká nechuť je pozřít vyvolaná určitými následky souvisejícími s nadýmáním. Když si dává jídlo v restauraci, buď spolehne na popis ingrediencí v jídelním lístku, nebo se zeptá. Tu a tam, jednou za dlouhou dobu, to „neklapne“. Pak dojde na vracení jídla a dohadování. Možná je lidí s neschopností pozřít zelené papriky více. Takže by stálo za to vydat předpis, který zařídí, aby všechna jídla se zelenými paprikami byla patřičně označena? A přidáme k tomu také ujištění, že v bramboráku je škrob?

V podstatě téhle lidské touze po tom, aby všechno bylo nějak upraveno, do jisté míry rozumím. Pro někoho to může být doklad bezpečnosti jeho bytí. Ale popravdě: takové věci nedělají náš svět o nic přívětivější. Dělají ho jenom složitější a dražší.

Autor: Luboš Smrčka | úterý 9.12.2014 7:55 | karma článku: 28.41 | přečteno: 1270x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 440 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 544 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 125 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 272 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...