Nejsou lidi? Tak je třeba investovat

12. 06. 2017 8:20:01
Nedostatek pracovních sil je v danou chvíli klíčovým problémem české ekonomiky. Nedostává se skoro „nikoho“ – nejen tak často zmiňovaných kvalifikovaných pracovníků. Oni nejsou k dispozici ani ti nekvalifikovaní.

Stát by na to měl reagovat. Velmi rychle reagovat. Samozřejmě se dá říci, že tohle není úkol pro vládu, že to je něco, co vyřeší trh. A je to pravda. Jenže stát také určuje řadu podmínek, například daňových, které významným způsobem předznamenávají způsob, jak si ekonomika s problémem poradí.

Uvedu to na velmi zjednodušeném modelu.

Prvním řešením je zjednodušení „dovozu“ pracovní síly z ciziny – primárně ze států relativně „nedalekých“, ale také ze zemí vzdálenějších.

Vzhledem k tomu, jak obrovské jsou byrokratické potíže při zaměstnávání cizinců, by to bylo potřebné. Jenže to má logické ekonomické důsledky. Pokud se takto zvýší nabídka volné pracovní síly, sníží se tlak na růst mezd. Dojde především ke kvantitativní změně s úměrou „více lidí – více produktu“. Jsou obory podnikání, kde to jinak příliš nejde – třeba stavebnictví (samozřejmě do jisté míry jde, ale nikoliv tak, aby to změnilo základní poměry). Podobně je to v některých službách. Když budu mít nabitou restauraci, potřebuji více lidí do kuchyně a víc lidí „na plac“, když dorazí více cizinců, potřebuji více průvodců. A tak dále. Jenže když to stejné platí v průmyslu a k výrobě dalších deseti procent svého produktu potřebuji o deset procent více lidí – je to špatně. Ukazuje to na nízké mzdy, protože se mi pořád vyplatí raději nabrat pracovní sílu místo investice do technologie, která poměr „nutná práce – produkt“ změní. Ale jenom nízké mzdy to nevysvětlují.

Protože i průmyslová oblast „jede“ v tomto poněkud starém módu „více – více“, někde je něco špatně. První chyba jsou ony mzdy. Dokud se pro část výrobního procesu nevyplatí zavést automat či instalovat robota, ale raději nabrat nového pracovníka, máme jako ekonomika problém, protože pracovníků není nikdy nekonečné množství.

Jenže to určitě není jenom ve mzdách. Co třeba odpisová politika? Jsou správně nastavené doby, během kterých se nová investice odepisuje jako náklad a tedy snižuje zaplacené daně, čili zároveň zlepšuje cash-flow podnikatele? Neměli bychom po letech preferování „zaměstnanosti“, kde jsme se dostali na těžko překonatelný vrchol, zaměřit raději na usnadnění investic směřujících k úspoře práce a tedy k tomu, aby se alespoň část pracovní síly uvolnila směrem k oborům, které se bez ní opravdu neobejdou?

Já vím, že pro mnoho lidí může být taková úvaha nepříjemná. Ale pokud má náš průmysl fungovat jako klíčová oblast ekonomiky této země nejen letos nebo za tři roky, ale také za dvacet let, tak je jediná možná. Objevily se studie, které si stěžují na vysoký odliv zisků z naší země směrem do zahraničí k mateřským firmám a na nízkou míru investic. O některých uváděných číslech lze mít pochybnosti, ale obávám se, že jako celek je to skutečně silný trend. Jenže nynější investice jsou základem úspěchu v budoucnosti. Pokud nyní investice nejsou nebo spíše nejsou dostatečné, tak za pár let nutně musí přijít problém. Příznačné je, že se to vláda chystá řešit ztížením podmínek pro přesun zisku do ciziny. Lepší by ale bylo přemýšlet o tom, proč vlastně míra investic klesá nebo není na úrovni, která by byla dlouhodobě přijatelná. Tedy proč je pro zahraniční vlastníky lepší vzít zisk a rozdělit ho v dividendě nebo investovat jinde.

Druhé opatření je složitější. I když slovně roky bojujeme s byrokracií a zbytečnou administrativou, stejně s jistým překvapením sledujeme výsledek tohoto „boje“: soustavný růst počtu státních zaměstnanců, zvyšování byrokracie, stále nové regulace, na které dohlíží stále více lidí. Od roku 2012 do konce roku 2016 se počet státních zaměstnanců zvýšil o 23 tisíc na 445 tisíc lidí. Letos přibude asi osm tisíc dalších. Jistě – někteří z nich budou vojáci a policisté, což je v pořádku, otázka bezpečnosti je na pořadu dne a vyžaduje svoje náklady. V tom celkovém čísle jsou i učitelé. S tím také asi mnoho neuděláme. Ale 54 tisíc zaměstnanců daňových úřadů, obchodní inspekce či úřadů práce? Pak není divu, že sehnat účetního se ukazuje jako neřešitelný problém.

Čísla o ekonomickém růstu vypadají velmi pěkně. Údaje o průmyslových tržbách za první tři měsíce 2017 jsou nadmíru optimistické. Růst HDP o 2,9 procenta je vysoký a trendový. Obecná míra v nezaměstnanosti byla v dubnu 3,3 procenta a těžko říci, jak by ještě mohla poklesnout. Ale ve skutečnosti směřujeme plnou parou k velkým potížím. Letošní volby by měly být principiálně nikoliv o migrační krizi (k čemuž se je leckdo snaží nasměrovat), ale o tom, kdo nabídne racionální cestu vpřed pro českou ekonomiku. Protože pokud ta bude zdravá, s krizí si poradíme – ať již s migrační nebo s hospodářskou.

Autor: Luboš Smrčka | pondělí 12.6.2017 8:20 | karma článku: 27.29 | přečteno: 2317x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 440 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 544 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.90 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...