Nejdřív ukradli korunu a teď byty? A dobře tak!

13. 06. 2018 11:32:42
Tak do toho. Kamenujte mne! Ale stejně dělá Česká národní banka dobrou měnovou politiku. A nic na tom nemění občasná možná trochu nešťastně volená slova.

Rozhodnutí přiškrtit hypotéky je samozřejmě správné. Naprosto správné. A je především ekonomicky vysoce racionální.

Naopak tvrzení, že to pro mnoho lidí znesnadní přístup k vlastnímu bydlení, je možná z jednoduché optiky formálně čisté, ale ve skutečnosti dost hloupé, krátkozraké, povrchní.

Vysvětlím.

Dnešní poptávka po bydlení relativně vysoko převyšuje nabídku. Což je důvod, proč ceny bytů i domů již po mnoho let dynamicky rostou. Dynamicky znamená třeba o 15 nebo 20 procent ročně. Poptávka, kterou finančně živí právě hypotéky, jejich dostupnost a nízká cena (úroky), tedy dlouhodobě převyšuje nabídku. Jestliže ČNB přistoupí k tomu, že použije svoje regulační nástroje a donutí banky omezit počet poskytovaných hypoték, poptávka klesne a sníží se tlak na růst cen. Což je dobře, protože vlastníme vcelku dost výraznou nemovitostní bublinu a víme, co taková bublina umí. Kdo neví, ať si vzpomene na roky 2008 až 2011. No ano, jejím spouštěčem byly také nemovitosti a hypotéky, je to tak.

A teď si představme, že by ČNB nedělala nic, že by jen tak koukala, jak se v kotli vaří voda.

Ceny by rostly dál – až do začátku nějaké budoucí hospodářské stagnace, která dorazí třeba za dva nebo za tři roky, by přidaly dalších 30 nebo 40 procent. A po zlomu do horšího ekonomického období by poptávka po novém bydlení poklesla i fundamentálně, což by vedlo k poklesu cen a k tomu zjištění, ke kterému došly stovky či miliony rodin v USA a desítky milionů po celém světě za krize minulé. Totiž že splácí obrovské peníze za domy, jejichž tržní cena je v danou dobu podstatně nižší, než zbývající úvěr k doplacení. V té budoucí smutné době, která prostě jednou přijít musí, protože je to ekonomická zákonitost, začne přibývat lidí, kteří přijdou o práci, jejichž podnikání bude v krizi. A oni nebudou mít na splátky. Na trh začnou přicházet vynuceně další domy a byty, které srazí dále ceny. Česká republika pak bude plná lidí, kteří na tom budou stejně, jako onen pověstný nezaměstnaný černoch na břehu Missouri. Budou sedět s rukama v klíně na verandě svého domu a čekat, až zazvoní exekutor.

Nevím, jaký skutečný cíl má ČNB z hlediska budoucího objemu poskytnutých hypoték, ale odhadem říkám, že pokud by se podařilo snížit objem (a v podstatě i počet) poskytovaných hypoték o čtvrtinu nebo i třetinu, bylo by to skvělé a oslabili bychom významným způsobem riziko, že příští nesporné potíže budou „megapotíže“.

Když mají všichni pocit, že svět je skvělý a nádherný, tak ti, kteří šlapou na brzdu, nepatří mezi hvězdy večírků. V národní bance o tom mohou vyprávět dlouhé příběhy.

Přitom by to tak ani nemuselo být. Nebýt toho, že v posledních letech se ještě zhoršil již tak špatný stav povolovacích řízení, kdyby developeři měli volnější ruce a mohli na trh dodávat víc bytů a domů, možná by ČNB nemusela šmátrat po záchranných brzdách. Protože ve skutečnosti není hlavním problémem to, že si domácnosti půjčují na vlastní bydlení (i když to také má svoji míru rozumnosti). Kdyby se to dělo v prostředí alespoň vyrovnané poptávky a nabídky, všechno by bylo snazší a jednodušší. Hlavně bychom nenafukovali realitní bublinu, tu vzducholoď Hindenburg v deštivém dnu 6. května roku 1937.

Protože tak to je. Náš realitní trh je vzducholoď plněná vodíkem. Národní banka nedělá nic jiného, že se nám snaží zabavit zapalovače a sirky.

Autor: Luboš Smrčka | středa 13.6.2018 11:32 | karma článku: 36.37 | přečteno: 6214x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3263 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 436 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 542 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 360 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 41.53 | Přečteno: 4819 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.73 | Přečteno: 10162 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 22.78 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...