Churchill: Proč by aktivisté měli více (a dříve) číst

17. 06. 2020 10:32:10
Ačkoli nemám z pozice ekonoma ambice „fušovat“ do řemesla historikům, rozhodl jsem se učinit v případě „Churchill“ výjimku. Nebojte, nehodlám zjevit žádná nová historická fakta. Ono bude stačit se jen podívat na ta známá.

Hodlám reagovat na text ze serveru Aktuálně.cz z první poloviny minulého týdne. V něm je citován Petr Kopecký z Filozofické fakulty Ostravské univerzity, podle kterého je třeba „přehodnotit Churchillův obraz“. Na jednu stranu mu nemají být upírány zásluhy, na stranu druhou by neměl být přijímán nekritickým pohledem a jeho obraz teď „dostane na frak“. Byť si nejsem vědom, proč bych měl zrovna teď přehodnotit svůj názor na velikána historie, který (na okraj) zemřel v roce 1965, rozhodně nemíním upírat tuto možnost komukoli. Jenom se obávám, že slova o tom, kterak „dostane Churchill na frak“ vystihují dvě věci.

Za prvé jakým směrem se bude proces přehodnocování ubírat.

Za druhé, že „přehodnocovači“ si zřejmě s jistým významným zpožděním zjistili nějaké informace o W.Ch. a teď tu stojí s otevřenou pusou.

Je potřeba se soustředit na některé konkrétní věty, které na tohle téma padají. První: Churchill byl nekriticky heroizován....

Kdo W.Ch. „nekriticky heroizoval“?

Byli to diváci britské veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice BBC, kteří ho zvolili vítězem ankety 100 Greatest Britons? Nebo ho snad heroizoval Nobelův výbor, jehož členové mu v roce 1953 udělili za šestisvazkové dílo The Second World War, Nobelovu cenu za literaturu? Nebo byl heroizován v roce 1946 za projev na Wesminster College v americkém Fultonu, kterým podle sovětských historiků a komunistů „spustil železnou oponu“ (přičemž W.Ch. těmito režimy, přes účelové protinacistické spojení se Stalinem, hluboce opovrhoval)? Byl snad heroizován britskými voliči, kteří Churchilla sice nechali některé volby vyhrát, ale také dost tvrdě prohrát? Či opozicí, která (jak je v Británii zvykem) na něm nenechala nit suchou?

Ve skutečnosti vyšly o Winstonu Churchillovi (troufám si odhadovat) tisíce či desetitisíce odborných i populárních publikací a knih. Možná některé byly heroizující, to jistě, ale většina jistě ne. Naopak. Psalo se mnohé o jeho komplikované až nesnesitelné povaze. I jeho současníci označovali některé jeho prohlášení za „hranicí vkusu“. Samozřejmě se ví, že věřil v rasovou hierarchii a eugeniku. Snažil se snad někdo utajit, že z pozice prvního lorda admirality nezvládl v letech 1915 – 1916 bitvu o Gallipoli? Těžko. Vždyť výsledkem byl kromě zmařených životů vojáků i velmi neheroický pád W.Ch. do politického suterénu. Přes sedm desetiletí se ví, že v roce 1943 upřednostnil zásobování proti fašismu bojující armády před řešením hladomoru v Bengálsku a vyšly o tom mnohé odborné texty a především tisíce a tisíce článků v novinách. Stejně tak je znám jeho negativní až nenávistný vztah k dalšímu mimořádnému politikovi minulého století Gándhímu. (Osobně si troufám odhadovat, že lobby fandů W.Sch. stála za tím, že Gándhí nikdy nezískal Nobelovu cenu míru, byť si ji nepochybně zasloužil mnohem více, než například Jásir Arafat.)

A přesto vše se těšil Winston Churchill mimořádné vážnosti až do svého skonu i po něm. A do toho najednou ostravská výzva, podle které by měl dostat na frak...

A teď druhá klíčová věta: Je třeba jeho obraz přehodnotit...

Na základě čeho?

Nových historických poznatků?

Pokud je někdo ukáže, bude vše v nejlepším pořádku. Obávám se ovšem, že historie není archeologie a vše podstatné bylo řečeno a napsáno. Kdo chtěl, věděl. Že teď najednou přijdou nějací lidé a jsou překvapeni, co to bylo za zloducha? Pouze tím přiznávají svou nevědomost. To je celé.

Za mnohem důležitější považují načasování. Proč čekali sprejeři a kritici Churchillova díla a odkazu přes výše uvedené na červen 2020? Čím to, že k útokům na jeho sochu nedošlo v Praze dejme tomu před pěti lety, kdy byl například publikován článek s bohužel velmi výstižným titulkem: „Bengálským hladomorům a miliónům mrtvých se Churchill jen cynicky smál.“

Odpověď je jasná. Spouštěcím mechanismem pro „přehodnocení“ mnohokrát hodnoceného a detailně popsaného se stal mimořádně diskutabilní policejní zákrok v USA, po kterém zemřel Afroameričan s pestrým trestním rejstříkem. Jedná se pochopitelně o politováníhodnou událost. Soud musí zvážit vinu a trest. Nicméně, pro někoho to možná bude další překvapení, Winston Churchill neměl se smrtí George Floyda zhola nic společného.

Dávání na frak i přehodnocování tak pozbývá sebemenšího smyslu. Snad jen by bylo dobré, aby různí aktivisté více četli a dávali pozor ve škole, což by je uchránilo před opožděním základního lidského poznání, že naprosto každá velká osobnost v dějinách měla svoje chyby. A někdy skutečně hodně velké.

Autor: Luboš Smrčka | středa 17.6.2020 10:32 | karma článku: 37.43 | přečteno: 1224x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 440 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 544 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2021 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 290 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...