Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítejme, doufejme, v lepších časech!

Na úvod jednu dobrou zprávu: Horší než v roce 2020 už to být téměř nemůže. Pak přijdou špatné zprávy. Četbu proto doporučuji lidem s pevnými nervy a smyslem pro realitu. Ale konec dobrý, všechno dobré - na závěr je trochu víry.

Po poklesu ekonomické aktivity 2020, který odhaduji na cca 7 až 8 procent, můžeme s celkem jistotou očekávat v roce 2021 růst. Ze dna se totiž lze pouze odrazit. Poslední odhad České národní banky to vidí na dost hanebných 1,7 %.  Z pozice celoživotního optimisty se kloním spíše k nějakým 3 % a možná i 4 procentům. Pokud se vyplní prognóza ČNB, jedná se o tragickou vyhlídku. Pokud to trefím já, pořád je to sice po loňském pádu z hrušky naznak málo, ale těžko chtít od světa zázraky. Navíc, optimista, nerovná se snílek.

Přestože někomu nemusí připadat rozdíl ČNB versus Luboš Smrčka velký, jedná se o rozdíl zásadní. Z pozice již zmiňovaného optimisty předpokládám, že nejhorší ekonomické dopady COVID-19 pominou již během prvního čtvrtletí 2021, v jehož proběhu nás čeká stagnace, možná i pokles. Ve druhém kvartále odhaduji poměrně masivní růst, ve třetím v podstatě znovu stagnaci, aby nás čtvrtý kvartál vrátil k relativně silné růstové křivce. To všechno meziročně, takže pokaždé srovnání se stejným čtvrtletím roku 2020. Použijeme-li řadu, tak nastávající kvartál 2021 bude ve srovnání s posledním 2020 stagnační, možná mírně negativní. V těch dalších počítám s růsty, které budou postupně posilovat, přičemž kladu důraz na slovo postupně.

Existují ovšem i horší věci. Schodek 2020 nebude původně předpokládaných 500 miliard korun, což byl skutečně odhad střelený „od boku“ v čase charakterizovaném totálními zmatky, ale zřejmě necelých 400 miliard (poslední odhady jsou 380 miliard). Jedná se o strašné, leč přece jen, vzhledem k tomu, co se dělo nejen v Česku, ospravedlnitelné číslo. Noční můru mnohonásobně větších rozměrů pro mě ovšem představuje plánovaný schodek na letošní rok ve výši 320 miliard. I přes svůj optimismus totiž odhaduji (vzhledem k daňovému balíčku) jeho navýšení na nějakých 450 miliard, což i z pozice celoživotního stoupence nízkých daní považuji za neospravedlnitelné a neobhajitelné.

Bezpochyby lze říci, že letos zažijeme nepříjemné menší či větší vibrace v oblasti nezaměstnanosti. Co se pak možných úpadků podniků týče, zatím ještě ekonomika stále pulsuje. Děje se tak ale díky podávání steroidů státní podpory, nic ovšem netrvá, zejména s ohledem na schodek státního rozpočtu, věčně. Proto během letoška zažijeme měsíce, kdy obecná míra nezaměstnanosti vystoupá nad 3,5 % a podíl nezaměstnaných osob se přiblíží 5 %. Po letech se tak vrátíme na hodnoty z roku 2016.

Zpomalí či rovnou zastaví se růst mezd. To dopadne především na nízkopříjmové skupiny, což se pro nemálo rodin rovná lapení do dluhové pasti. Možný přínos daňového balíčku (vyšší čistá mzda při stejné mzdě hrubé) totiž minimálně vynulují zaměstnavatelé argumentující ve smyslu: Vzhledem k „snížení“ daní není zvyšování mezd potřeba. Kvůli inflaci a zastavení nominálního růstu si prostřednictvím daňového balíčku reálně nepolepší ani nižší střední třída. Zejména v oblasti hypotečního bankovnictví dojde na problémy s úhradami dluhů.

Extrémní schodek rozpočtu povede k prudkému zdražení obsluhy dluhu. Trhy si nemohou nevšimnout voluntarismu v rozpočtové oblasti a po zásluze tento jev ocení. Vývoj tímto směrem se projeví již během roku 2021, kdy ovšem budou nároky na refinancování dluhu poměrně malé. Zato v dalších letech se ukáže, na jak dlouhodobý problém bylo letošními rozhodnutími (a možná, že mnoho lidí to dělalo skutečně v dobré víře) zaděláno.

Poslem nepříznivých zpráv bych mohl zůstat ještě nějaký čas. Na druhou stranu, vstupujeme do dvanácti měsíců představujících nepopsaný list. A proč po něm hned čmárat černou tuží?

Proto jsem si nakonec nechal skutečně dobrou zprávu nebo spíše víru. Věřím v podnikavost a ve schopnosti českého národa. Věřím v to, že podobně jako mnohokráte v minulosti, i tentokrát se tato podnikavost prosadí a překoná nepřízně osudu a chyby těch, kteří by chybovat neměli.

Jak říkal Albert Einstein, uprostřed každého problému se nachází příležitost. Takže nezbývá, než hledat.

Autor: Luboš Smrčka | pondělí 4.1.2021 9:00 | karma článku: 14,39 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,31 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 16,00 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,02 | Přečteno: 3302x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma: 19,89 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,36
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky