Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trhy se bojí Michla. Není proč

Trhy reagovaly na jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky nervózně a koruna ztratila k euru, dolaru i k dalším měnám. Nepomohlo ani ujištění, že nový guvernér nevidí aktuální důvod měnit sazby.

Proč se trhy lekly? Centrální bankéři se poměrně často rozlišují na jestřáby a holubice.

Jestřábi (neplést s jestřáby z Wall Street známými z propagandy osmdesátých i dřívějších let) považují inflaci za primárně největší riziko pro ekonomiku a jsou vždy připraveni k jejímu potlačení. V současné době to znamená růst klíčových sazeb národní banky. Do jejich výzbroje patří přesvědčení, že pokud je nízká inflace, růst ekonomiky se bez dalšího snažení centra dostaví a s růstem přijde i prosperita a zvyšování životní úrovně. Věc se dá zjednodušit tak, že když je nízká inflace, všechno ostatní bude v pořádku.

Holubice se na věc dívají méně striktně. Vedle inflace berou ohledy i na růst hospodářství a další okolnosti. Více vnímají politické a sociální aspekty věci. Neodmítají samozřejmě nízkou inflaci, ale neberou ji jako klíčovou podmínku všeho ostatního. Růst hospodářství i růst životní úrovně podle nich mohou nastat i v případě, že inflace není zdaleka na nule, jednom nebo dvou procentech. Nejvíc chápavé jsou holubice k nákladové inflaci. Což je, dejme tomu, ta naše. Při nákladové inflaci jde podle některých ekonomů o růst cen z trochu jiných důvodů než při inflaci poptávkové (i když se sluší dodat, že řada jiných ekonomů toto rozdělení odmítá jako nepochopení problému s tím, že inflace je vždy jenom a pouze jedna).

Po jmenování „holubice“ Aleše Michla daly trhy najevo nedůvěru v další kroky bankovní rady a zpochybnily ochotu národní banky dostat inflaci co nejrychleji pod kontrolu. Ta v mezidobí vzrostla až na 14,2 procenta meziročně a její průměr je za první čtyři měsíce roku na 12 procentech. není to Turecko, není to Rusko, ale je to již skutečně děsivé číslo.

Obrázek vydá za tisíc slov. A tady je vidět, že slovo "děsivá" inflační tempo v podstatě vystihuje.

Někteří analytici se obávají dalšího oslabování koruny až k 26 za euro a stejného pohybu zrcadlově vůči dolaru. Vycházejí mimo jiné z toho, že skutečné dopadz na měnu nastanou, až se Aleš Michl reálně ujme funkce. Což nastane od července, tedy ještě po nejbližším měnově politickém zasedání Bankovní rady (které bude 22. června) a po jednání o finanční stabilitě (2. června). Ta ještě povede Jiří Rusnok. Jinak pro pořádek – rada zasedá v principu každý týden, ale většina jednání řeší běžnou agendu.

Nový guvernér přispěchal s ujištěním, že na srpnovém měnově politickém zasedání (které již povede on) bude navrhovat stabilitu sazeb. Zjevně tím chtěl dát trhům signál, že nehodlá negovat dosavadní postup ČNB. Trhy ho však nevzaly nijak přehnaně vážně, což se prostě stává a není z toho třeba vyvozovat nic nad rámec toho, že trhy jsou prostě (jako skoro vždycky) pořádně nervózní.

Aleš Michl, nový vládce České národní banky.

Oslabování koruny je ale pro nového guvernéra nepříjemné i z jiného důvodu, než kvůli vzkazu, že jeho nástup není brán jako čisté štěstí. Slabší koruna znamená zesílení inflačního tlaku prostřednictvím dovozních cen. Čím slabší koruna, tím dražší zboží ze zahraničí. Samozřejmě včetně surovin, které jsou nesporně jedním z hlavních hnacích motorů cenového růstu. A které v případě zdražování tlačí nahoru všechno ostatní. Tato úvaha se dá snadno ještě prodloužit. Čím vyšší bude inflace, tím menší prostor zůstane Bankovní radě pro jakákoliv alternativní řešení k růstu sazeb.

Inflační výhledy jsou navíc mimořádně špatné. To je třeba si přiznat. Vrchol vzlínání nastane až někdy v létě a průměrná inflace za celý tok bude při troše štěstí někde kolem těch současných dvanácti procent. Pro srovnání: Za posledních deset let se tento ukazatel pohyboval mezi 0,3 procenta (2015) a 3,8 procenta (2021). Průměrná hodnota za dekádu je 2,05 procenta. V tomto srovnání je tragičnost hrozících 12 procent asi vidět nejlépe.

Ať má Aleš Michl jakýkoliv preferovaný plán a i kdyby v bankovní radě v dalších měsících (po příštích personálních změnách) převládly hlasy holubic (Rada rozhoduje kolektivně hlasováním, guvernér sám má omezené možnosti měnit strategii celé instituce), stejně si lze jen těžko představit nějaké dramatické hýbání měnovým kormidlem. Ono reálně není moc kam.

Principiálně totiž platí, že pokud je měnová politika postavená na racionálním základě a jsou od ní očekávány nějaké racionální výsledky, pak musí respektovat realitu. Jinými slovy klíčové sazby národní banky musí alespoň rámcově vnímat skutečnost, což v daném případě je v první řadě míra inflace. Jinými slovy platí, že šedá je teorie (spor holubic s jestřáby), ale zelený je strom života. A když se zazelená až do dvanácti procent průměrné roční inflace, tak už to rozdíly mezi holubicemi a jestřáby docela dost stírá.

P.S. Samozřejmě u nás platí, že významnou roli při krocení inflace musí sehrát veřejné rozpočty. Čím bližší budou vyrovnanosti, čím nižší schodek budou pumpovat do ekonomiky, tím větší šance je na snížení inflace. Protože mudrovat o nákladové a poptávkové inflaci můžeme nekonečně dlouho, ale vždycky je nakonec umožněna jednoduchým vztahem: Příliš mnoho peněz na příliš málo zboží a služeb.

Autor: Luboš Smrčka | čtvrtek 12.5.2022 7:34 | karma článku: 14,15 | přečteno: 431x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,29 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 16,00 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,02 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma: 19,89 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,36
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky