Inflace v Čechách a Waterloo v Maďarsku

11. 11. 2022 7:54:13
To již není neúspěch politiky uměle tvořených cen, to je skutečné Waterloo. Inflace v Maďarsku vzrostla v říjnu na meziročních 21,1 procenta. Pro základní ilustraci: Je to nejhorší číslo v rámci Visegradu...

...a jedno z nejhorších v celé Evropské unii.

Abychom se drželi říjnových dat (pozor, graf níže končí v září, některé říjnové údaje ještě neznáme): Slovensko hlásí 14,2 %, Česká republika 15,1 % a Polsko 17,9 procenta. Samozřejmě to nejsou ve skutečnosti o tolik lepší čísla, než je maďarských 21,1 procenta. Ale když si do výkonu Budapešti promítneme tamní poněkud experimentální ekonomickou politiku, je jasně vidět, že nefungovala a zjevně ani nikdy fungovat nebude. Přičemž naprostá většina ekonomů celkem samozřejmě dodá: A dokonce ani fungovat nemohla.

Celý ten pokus s úředně stanovenými cenami nafty a benzínu, separátními nákupy plynu „přímo u těžaře“ a jeho cenovou regulací pro domácí spotřebitele a s hromadou dalších poněkud neotřelých nápadů maďarské vládní ekonomické politiky se ukazuje být zoufale neúspěšný.

Doufejme, že se z toho my i vyspělé země včas poučíme.

Mělo by to být hodně rychle.

Je to totiž jedna velká ironie osudu.

V době, kdy maďarské vedení přijímalo jedno regulatorní cenové opatření za druhým a vytvářelo dojem, že osamoceně a navzdory všem dokáže nasadit inflaci ohlávku a udržet ji v rozumných mezích, stála vedení vyspělých zemí včetně evropských (téměř) neochvějně na tržních pozicích.

Jenže nyní, kdy se celá maďarská politika hroutí, nastupují ony vyspělé země včetně evropských sice nikoliv na stejnou, ale přinejmenším na trochu podobnou regulatorní houpačku, jaká vystřelila Maďary k inflačním hvězdám.

Ona všechna ta zastropování cen a tyhle nebo tamty speciální tarify pro tyto nebo jiné skupiny obyvatel totiž nejsou zase tak moc odlišné od oněch maďarských hokuspokusů. Jistě jsou sofistikovaněji udělané, lépe formálně provedené, podstatně zajímavěji aranžované, ale princip, princip zůstává pořád ten samý. A konec konců i účel. Tedy umělé ovlivnění cen (v daném případě směrem dolů).

Oproti maďarským průkopníkům má většina Evropy jednu neskutečnou výhodu. Slavnostně přichází se stropováním a rozsáhlou pomocí „energeticky náročným odvětvím“ ve chvíli, kdy plus mínus zafungovaly trhy způsobem, jaký od nich svět očekává. Modelově to má vypadat asi takto: Vysoké ceny vedou ke snížení poptávky (k úsporám, protože čím vyšší cena, tím více se vyplatí spořit), zároveň ke zvýšení nabídky (vysoké ceny nalákají více investorů, vzroste produkce, zvýší se nabídka). Tím se sníží tlak na ceny a dochází k jejich poklesu.

To všechno zafungovalo dokonce i na jinak tak atypickém trhu, jako je ten s plynem, navíc v tak apokalyptické době, jako je čas válečný a ještě k tomu sankční.

Politicky jsou samozřejmě všechna ta opatření „ke snížení cen pro spotřebitele“ a pro „pomoc průmyslu“ logická. Tlaky ze strany veřejnosti již byly skutečně velké. Nejen u nás. Všude. Noviny plnily zprávy o „zavíraných provozovnách“, celých krachujících odvětvích, neúnosných růstech cen a ožebračených seniorech. Nejsem cynik, nesporně byly některé z nich založené i na faktech. Ale většina byla lobby a mediální nátlak.

On je totiž ve skutečnosti pro dodavatele energií cenový strop ve chvíli, kdy trhy tlačí ceny dolů, nádherná věc. On je to totiž takový státem posvěcený cenový kartel.

Doufejme jenom, že politické reprezentace vyspělých zemí měly dost odvahy na to, aby regulace cen přijaly opravdu až v době, kdy trhy dostatečně zafungovaly a kdy tato „snaha o zlepšení situace“ nepovede k podobně hloupým výsledkům, jako v Maďarsku. A především doufejme, že když už je tato regulace v podstatě celoevropsky vypuštěná z klece, nebude chybět dostatek odvahy regulovat regulaci a nechat v jejím rámci alespoň základně působit tržní síly.

Včera ohlášený říjnový meziroční výsledek inflace 15,1 procenta je totiž v rámci možností výborný, ale znamená další zkreslení trhu, především pak přenesení nákladů inflace z občanů na státní rozpočet. Což je ale jenom jiným způsobem zase na občany. Je to úspěšné odložení problému. Není to úspěšné vyřešení problému.

Stačí se podívat na to, jak inflaci ovlivnila regulace cen energií (v danou chvíli elektřiny) a jak například potraviny nebo oblečení či obuv.

Autor: Luboš Smrčka | pátek 11.11.2022 7:54 | karma článku: 35.28 | přečteno: 4589x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 441 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.21 | Přečteno: 503 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 361 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1388

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...