Jak se budeme mít za rok?

29. 12. 2022 11:30:10
O propadech, sníženích a poklesech životní úrovně občanů této země se píše přes třicet let. Přesně od doby, kdy toto téma přestalo být tabu a „na kriminál“. To psaní bylo někdy pravdivé, někdy to byly nesmysly.

Tedy většinu doby to byly nesmysly. Neboť, ať jsou osobní pocity řady lidí odlišné, po naprosto dominantní časové období od pádu komunistického režimu platí, že životní úroveň sice mnohdy s obtížemi a klopýtáním, nicméně zcela nesporně rostla. Pokud někdo nostalgicky vzpomíná na to, jak pěkné bylo kupovat v osmdesátých letech rohlík za dvacetník, a pokud z toho (nedej Bože) vyvozuje, že „za komunistů bylo líp“, měl by se vrátit na základní školu a začít znovu. Za běžný plat si dnes koupí podstatně více rohlíků, než kdykoliv během socialistické éry. Je to tak banální, že snad ani nemá smysl to opakovat, ale jelikož je „rohlík za dvacetník“ jedním z hlavních témat řetězových mailů, asi se ještě dlouho nedostaneme do situace, že je nad tím možné mávnout rukou.

Pro občany je však celkem logicky důležité hlavně to, jak je tomu nyní. A zde nutno říct, že tentokrát informace o poklesu životní úrovně nesmysly nejsou a dopady posledních tří let na koupěschopnost „průměrného Čecha“ opravdu nejsou pěkné.

Sofistikovanější statistiky tohoto typu zatím za dané období nejsou plně k dispozici, takže zbývá jenom situaci odhadovat na základě toho, co již víme. A takto zhruba a „od oka“ bych tipoval, že kumulovaně za ty tři roky poklesla životní úroveň v průměru (to v průměru je klíčové) o zhruba deset až dvanáct procent. Což samozřejmě platí tehdy, když životní úroveň měříme „příjmy na člena rodiny“. Kdybychom za měřítko vzali pohyb rodinného či osobního jmění, asi bychom se dobrali trochu jiných výsledků. Jakkoliv se třeba realitní trh zastavil již před několika měsíci ve svém zběsilém poklusu k vyšším cenám, stále je nemovitost komodita, jejíž hodnota je v současnosti podstatně vyšší než dejme tomu před deseti lety.

Bavme se ale o příjmech, protože u koupěschopnosti jde primárně o spotřebitelovo cash flow. Že jeho byt by se dal prodat za dvojnásobek pořizovací ceny je sice zajímavé, ale neřeší to aktuální potíž s placením elektřiny a pátečního rodinného nákupu. Klíčovým ukazatelem je v tomto směru vývoj reálných mezd (viz graf, u indexů s osou na pravé straně je trochu obtížné údaje správně číst - je nutné si uvědomit, že jde o data za čtvrtletí vztažená vždy ke stejnému období předchozího roku, nikoliv k nějakému vzdálenějšímu období).

Takže každý to chce po letošní mizérii asi vědět: Budu se mít za rok stejně špatně, jako se mám špatně nyní?

Takhle napsaná ta otázka vypadá jednoduše. Ekonomicky je však mimořádné komplikovaná. Proč? Protože výsledek ovlivní řada exogenních faktorů, které ani nemůžeme ovlivnit. Jak se bude vyvíjet Německo? Jak dlouho potrvá válka a jak dopadne? Co udělá další vlna kovidu s Čínou? A tak dále, bylo by toho skutečně hodně.

A pak jsou tady domácí vlivy. Češi poměrně mohutně šetří, klesá spotřebitelská poptávka (jakkoliv někteří ekonomičtí analytici tvrdí opak, což zakládá podezření, že neumějí číst). Jak dlouho nám to šetření vydrží? Tři měsíce nebo devět? Dovoz inflace se regulováním energií a poklesem ropy téměř zastavil, poptávka jde dolů, ale ceny třeba u potravin přesto rostou. Čím to je? Není to tak, že naše hospodářská struktura obsahuje inflační prvky sama o sobě? Že naše trhy jsou nedostatečně rozvinuté, upadly pod vliv cenových kartelů a vertikálních holdingů? A jak jsou na tom vlastně podniky? Mají ještě dostatečné rezervy nebo opravdu máme očekávat vlnu konkurzů vyvolanou jejich platební neschopností?

Nicméně jeden návrh odpovědi bych měl. Vychází z takové (jak se ve fotbale říká) „roviny“. Pokud si vezmu všechna ta rizika, kterých je skutečně strašně moc, a pokud si řeknu, že válka na Ukrajině nepřekročí do vyšší roviny šílenství, pak to vidím asi takto:

Hůř než letos nebude. Bude stejně, možná o něco málo lépe. Naše ekonomika bude stagnovat v oblasti něčeho, co by se dalo nazvat mírným plusem (ČNB to vidí na mírné mínus, ale jsem v tomto optimista). Reálné mzdy již oproti letošku neklesnou, inflace se sníží na nějakých osm procent (ČNB to vidí na devět). V roce 2024 se pak odrazíme, naštěstí nahoru.

Co je ale horší: Tato krize zabrání většině strukturálních reforem, které jinak skutečně nutně potřebujeme. Vyčerpala a ještě vyčerpá rezervy, bez kterých budou hlubší změny těžko uskutečnitelné. Těmi poraženými tohoto období nebudeme ani tak my, jako spíše naše děti, protože pokud by bylo pro někoho potřeba ony strukturální reformy udělat, jsou to ony.

Za rok, dva, až se povede stabilizovat ekonomiku, budeme si muset skutečně vážně vyložit karty na stůl a konečně si férově říct, že takto „napůl“ už se to dělat nedá.

P.S. Když si člověk prolétne noviny i některé blogy, hemží se to tam slovy "Češi zchudli" a "v příštím roce zchudneme". To je trochu slovní průjem. Zchudnutí opravdu vypadá jinak. Pokles reálné kupní síly obvyklého příjmu o deset procent je jev dočasný, který bude dalším vývojem nahrazen a dorovnán. Je to nepřijemné, určitě to mnoha lidem kazí plány a celkově to je samozřejmě smutné. Ale není, není a ještě jednou to není "zchudnutí" v tom smyslu, v jakém to slovo v češtině funguje. Což znamená "přijít o majetek a upadnout do bídy".

Autor: Luboš Smrčka | čtvrtek 29.12.2022 11:30 | karma článku: 28.37 | přečteno: 2401x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 440 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 544 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 588 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 895 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1534 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...