Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inflace je potvora, kurz nepomáhá, na zlato nespoléhat

Ve dvou situacích se najisto objeví zástupy investičních poradců se svými radami. Když je inflace velmi nízká a když je inflace vysoká. Jednou radí, jak „alespoň nějak zhodnotit úspory“, po druhé jak „ochránit úspory“.

Prakticky vždycky v tom hraje nějakou roli zlato. A hodně často mimořádně kladnou.

Ostatně zlato má jakýsi až spektakulární vliv na lidskou psychiku. Stačí se kouknout na Poklad na Sierra Madre. Nebo na oblibu moderních pohádek pro dospělé o zlatém rublu nebo o tom, jak se svět již brzy (za můj život to mělo nastat minimálně dvacetkrát) odkloní od papírových měn s nuceným oběhem a vrátí se k penězům podloženým starým dobrým žlutým kovem.

Každopádně nabídkami na koupi investičního zlata se nyní internet jenom hemží, možná by tedy bylo dobré se podívat, nakolik to má hlavu a nakolik to má dokonce i patu.

Takže klady.

Faktem je, že americké i evropské bankovní systémy zažívají zase jednou těžké časy. Což je obvykle doba, kdy se zlatu daří. Tím je myšleno, kdy jde zlato „nahoru“, čili zdražuje.

Podobně i inflace nevypadá, že by odezněla mávnutím proutku a nějakou dobu tady s námi asi zůstane. Takže to je druhý kladný bod, protože vysoká inflace skutečně bývá obdobím, kdy zájem o investice do zlata roste.

Tak a tím jsme klady v principu vyčerpali.

Zápory.

Nejprve jeden takový okamžitý.

Informace, že je zlato teď právě skutečně vysoko a drahé, je dobrá zpráva pro ty, kdo už nějaké to investiční zlato doma (nebo prostě někde) mají. Ti, kdo by si ho rádi teď zrovna koupili, tak trochu zameškali dobu. To měli udělat před půl rokem.

Námitka obecná, i když občas zapomínaná. Zlato nenese úrok, obvykle naopak generuje jeho držení náklady (ať již na bezpečnostní schránku někde v bance nebo platbu zprostředkovateli). Vynechat nelze ani to, že samo obchodování se zlatem není zase tak levné. Takže růst ceny takový, aby „přepral“ inflaci, musí být nejen alespoň stejný jako ta inflace, ale navíc ještě dostatečný na pokrytí nákladů držení zlata. A navíc: Pozor na kurz. Sílící koruna také nepomáhá.

A teď dvě fundamentální zpochybnění zlaté rodinné rezervy.

Zlato je volatilita sama. Hýbe se jako vyplašená zmije. Takže pokud nenastane očekávaná krize bankovního sektoru následovaná hospodářskou recesí, ale naopak přijde oživení a ekonomický růst (což není moc pravděpodobné, ale určitě to nelze vyloučit), tak nastane naopak odliv investic ze zlata, protože investoři se obrátí k výnosnějším a zajímavějším možnostem. A pak budou drobní investoři ti, kdo to celé zaplatí (jako obvykle).

Druhé zpochybnění bychom také zařadili mezi fundamentální argumenty. Naprosto bych někomu, kdo má tolik peněz, že je schopen skutečně investovat, neradil, aby ve svém mixu nějaké to zlato neměl. Je to taková pěkná jistota. Ale proboha: Hlavně té aktuální reklamní vlně nepodléhejte vy, kdo si něco odkládáte na horší časy z běžného příjmu. Ve skutečnosti totiž platí, že pokud zlato nad inflací vyhrává, tak to držení musí být dlouho a dlouhodobé.

Ukážeme si to na grafech.

Na tom prvním je vývoj ceny zlata v posledních dvanácti měsících. Je to v dolarech a stupnice je na pravé straně grafu. Cena je (celkem) těsně pod hranicí 2000 dolarů za troyskou unci (což je malinko přes 31 gramů). To zní krásně, protože je to skutečně rekordní suma (v rámci oněch dvanácti měsíců, jinak nikoliv, už bylo i výše). Jenže když se podíváme na to, kolik vydělal investor, který zlato koupil přesně před rokem, tak uvidíme, že nevydělal naprosto nic a reálně prodělal.

Jak to?

Protože přesně před rokem koupil onu unci za sumu jen o zhruba (v průběhu každého dne se to mění) 35 dolarů nižší. Takže i kdyby nyní prodával na samotné hranici 2000 dolarů, zdaleka mu výnos (a to nepočítáme náklady na transakce, které u zlata nejsou zrovna malé) nepokryje ani dolarovou inflaci. A u investora, který vychází z korun a na konci potřebuje zase koruny, by tato roční investice znamenala vlastně „prodělat kalhoty“. Protože kurz by mu nepomohl, naopak.

Vývoj ceny zlata za posledních dvanáct měsíců.

 

Musel by svůj úspěch poměřovat za prvé korunovou (a ne dolarovou) inflací, takže zhruba 17 procenty a nikoliv 6 procenty. Navíc by proti němu hrála i o zhruba 90 haléřů posílená koruna. Prostě všechno špatně. Kdybychom si za měřítko vzali šest měsíců, dostaneme výsledek diametrálně jiný, ale to je právě ten problém. Ono se to možná tak nezdá, ale volatilita ceny zlata je ohromná.

Na to vám investiční poradce řekne, že nedoporučuje spekulovat, tedy hrát na rychlé nákupy a prodeje. Že doporučuje zlato držet dlouhodobě jako protiinflační pojistku.

Na to tady máme další graf. Ten ukazuje vývoj ceny v dolarech od začátku sedmdesátých let.

I když tam najdeme mnoho období, během kterých se dalo na zlatu krásně vydělat, ve skutečnosti to tak veselé není. Například při desetileté investici (nákup v březnu 2013) platí něco podobného jako u výše popsaného ročního uložení. Zlato prohrává s inflací jak měřeno přes dolar, tak i ještě podstatněji měřeno korunou a znovu platí, že kurz nepomůže – naopak.

Ve skutečnosti je to zhruba tak, že prvním (dlouhým) termínem, u kterého by se dalo mluvit alespoň o dorovnání inflace (zase: bez započtení nákladů), by z aktuálního pohledu bylo zhruba patnáct let.

Prostě mít v portfoliu zlato jako investiční kotvu, to smysl má. Ještě má také logiku ukládat nějaké peníze do zlata v případě, že máte dost času a nehrozí, že někdy v bližší době budete potřebovat hotovost (protože jak vidíme, zlato je volatilní a nelze čekat, že bude zhodnocení nabízet v každém okamžiku průběhu investice).

Ale investovat do zlata jako formy „šetřím si na auto, které chci za rok“ je absurdní nápad a naprostý omyl. Skutečně si pořádně rozmyslete investiční doporučení, které na vás "vybafnou" někde na internetu.

Autor: Luboš Smrčka | pondělí 3.4.2023 10:34 | karma článku: 17,08 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,26 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 16,00 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,02 | Přečteno: 3303x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma: 19,89 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky