Statistika jsou přesné součty nepřesných čísel

5. 05. 2023 10:37:55
Statistika je samozřejmě důležitá. Ekonomové ostatně mají rádi statistiky, bez nich by byli v mnoha směrech v koncích. A proto také vědí lépe než kdo jiný, že statistika je skutečně jenom přesný součet nepřesných čísel.

Takže konec konců u těch údajů Eurostatu, které nedávno vzbudily takové vášně, platí to stejné, jakou jakékoliv jiné statistiky: Data mohou ukazovat, co chtějí, důležité je ve skutečnosti jenom to, kolik skutečně domácnosti za dodávky platí. A že je to opravdu podstatně nižší suma, než kolik vychází ze statistik, to je asi vcelku zjevné.

To otevírá tři dosti základní otázky:

První: Máme věřit ostatním statistickým údajům, když se ukázalo, že zrovna ty u plynu a elektřiny vytvořené Eurostatem (nejvyšší evropskou statistickou autoritou) jsou přinejmenším a velmi slušně řečeno matoucí?

Druhá: Není možné, že jako sčítali statistici hrušky a jablka v tomto případě, dělají to tak nějak pořád?

Třetí: Nejsou vlastně ty statistiky jenom obrovské vyhozené peníze?

Odpovědi: V podstatě ano, jistě, v žádném případě.

Přesto, že statistici opravdu běžně sčítají jablka a hrušky, tak dodaným statistickým údajům věřit můžeme. I když vznikají mnohdy poněkud překvapivě a někdo by mohl říct i krkolomně, jejich základní krásou jsou okolnosti, kterým říkáme obvykle metodologie a časová řada. Co to znamená: Statistici postupují měsíc po měsíci (nebo kvartál po kvartálu, rok po roce) stále stejně. Dělají stejný sběr dat, stejné dopočty, používají stejnou metodologii. Pokud něco mění, dávají si skutečně naprosto neuvěřitelně důsledně záležet na tom, aby eliminovali dopady změn.

Díky tomu jsou jednotlivé údaje srovnatelné a tvoří právě onu časovou řadu. Na statistických datech totiž obvykle nejsou důležitá konkrétní čísla. Ostatně v mnoha případech jsou to v podstatě hausnumera. Třeba absolutní hodnota hrubého domácího produktu za rok v korunách. To je nějaký kompromis na téma: Takto nějak by to snad mohlo být. Podstatná je však časová řada a to, co nám časová řada vyjadřuje a říká: Trend.

Známá písnička tvrdí, že „Statistika nuda je, má však cenné údaje...“ Na jedné straně je to nefér, na druhé příliš optimistické. Statistika je ve skutečnosti obrovsky zábavná pro každého, kdo není líný přemýšlet nad výsledky a daty, ale její údaje jsou samy o sobě paradoxně a osamoceně povětšinou téměř bezcenné. Zato nám statistika dokáže odhalit trendy, což je k nezaplacení důležité a díky tomu se všechny ty (vskutku nemalé) peníze vynaložené na statistická šetření vyplatí.

Trend je v reálné ekonomice i v ekonomii jako vědě obrovsky důležitá informace. Konec konců, život každého obyvatele této země (a ostatně i jiných zemí) je plný vlastních neustálých, průběžných a všudypřítomných miniaturních statistických zjišťování. Když budete pět let absolvovat každé ráno stejnou cestu do práce, budete mít (až si to budete nějak zvlášť uvědomovat) hlavu plnou statistik o této cestě. Na základě těch statistik budete průběžně vyhodnocovat pravděpodobnosti. Jednoduše se tomu dá říkat zkušenost. Což je vlastně znalost trendů a jejich průběžné zpracovávání do rozhodovacích procesů.

Což pěkně navazuje na známou definici šílenství od Alberta Einsteina: "Je to stav, kdy opakujete stále stejný postup, ale očekáváte odlišné výsledky".

Celé to skvěle funguje v pomalu se vyvíjejícím prostředí, které není pod nějakým extrémním stresem. Podstatně hůře to však funguje, když dojde ke skokové změně, nějakému kolapsu, šoku. Proto mohla stejná metoda prováděná dlouhé roky dávat (i při sčítání jablek z některých zemí a hrušek z jiných zemí) racionální a objektivní zkušenosti odpovídající údaje (trendy růstu či poklesu), ve chvíli dramatického vývoje ale poskytla ta stejná metoda hloupý výsledek odtržený od faktů a reality.

Sluší se říct, že spor Česká republika versus Eurostat o interpretaci toho, jak vzrostly nebo nevzrostly ceny energií, to je novinka jenom z našeho pohledu, nikoliv ale v širších souvislostech. Statistici se s výkonnou mocí hádají vcelku pravidelně, proto také bývá post nejvyššího šéfa dané národní statistické autority obsazován (v civilizovaných zemích) pokud možno apoliticky. Čili nezažíváme nic zvláštního. Turci by mohli vyprávět, Řekové také. A tak dále.

Ironií pak je, že obě strany mají pravdu. Eurostat obhajuje metodu a postup a vskutku neudělal nic jiného než kdykoliv jindy. Česká vláda říká, že výsledek je nesmysl, který nemá vztah s realitou. A skutečně, je to tak. Což je ovšem pouze poněkud vyhrocenější stav, jaký panuje vlastně pořád. jenom tentokrát je díky šokové době skutečně hodně vidět.

Autor: Luboš Smrčka | pátek 5.5.2023 10:37 | karma článku: 12.23 | přečteno: 354x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3263 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 436 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 542 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.36 | Přečteno: 394 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 43.42 | Přečteno: 6724 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.75 | Přečteno: 10248 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 328 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...