O zemi žijící na dluh

24. 05. 2023 8:35:15
Budu vám vyprávět pohádku o zemi, která si zvykla žít na dluh. Ta země se jmenuje Česká republika. V rámci úspor se rozhodla říkat si jenom Česko, má to méně písmenek. Ale jinak se v ní rozhazuje plnými hrstmi.

Nevím přesně proč, ale už dávno vznikla v onom státě uprostřed Evropy představa, že Češi jsou nějak spořiví a finančně to mají v hlavě srovnané. Málo co je tak vzdálené skutečnosti. Je to jeden z mnoha národních mýtů. Máme jich více. Namátkou: Lípa je národní strom, Češi mají holubičí povahu, Vaříme nejlepší pivo na světě. A další a další. Tyto mýty jsme si vytvořili a nechceme si na ně nechat sáhnout.

Bohužel mýtus a pravda nejsou totožné kategorie. Mohou mít leccos společného, ale povětšinou je vzájemný průnik velmi malý.

Kontrolní otázka. Kolikrát za existenci České republiky skončil rozpočet státu v přebytku nebo alespoň na nule nebo něčem, čemu se říká „technická nula“, čili někde těsně pod vyrovnanými financemi?

Měli jsme k dispozici celkem (včetně letoška, kde je záporný výsledek jasný) 31 pokusů. Jedenatřicet státních rozpočtů.

Nula a nějaký obvykle malý přebytek byly dosaženy pětkrát. Jednou (1996) šlo o marginální schodek v pásmu „plus mínus nula“. Takže řekněme, že to je šest pozitivních zářezů do pažby. Všech zbylých 25 pokusů o seriózní státní finance skončilo (letos skončí) katastroficky nebo alespoň mizerně.

Ano, pravdou je, že brát si jako měřítko kompletní dobu trvání samostatného státu může být docela matoucí. Tak to trochu zkrátíme a podívejme se na posledních dvacet let. Jenže ono to zabolí ještě více, protože ty vyrovnané rozpočty nebo přebytky byly především v dobách, ve kterých ve Strakově akademii seděl Václav Klaus a na MF ČR Ivan Kočárník. Což je minulé století.

Takže skóre oněch dvou posledních dekád je 18 schodků a celé krásné dva přebytky. Které tedy navíc nevznikly díky moudré fiskální politice, ale spíše naprostou shodou příznivých okolností vysokého růstu a překvapivých příjmů podpořených navíc rozpuštěním rezerv.

Má to ještě jednu souvislost, která by měla děsit. Ve skutečnosti totiž platí, že všechny rozpočty od roku 1999 byly rovnou naplánovány jako schodkové. Když říkám všechny, platí to doslova. Všechny. Když říkám naplánovány, tak tedy naplánovány, odhlasovány, schváleny. Takže i ty, které nakonec byly zázračně v plusu. Jinými slovy: Za dvacet let došlo náhodou ke dvěma přebytkům, ale po celou dobu byl plán hromadit schodky.

To je strašná statistika.

Ještě horší ale je, co ta statistika vlastně říká. A to je také jasné. Dluh se stal součástí genetické struktury celého našeho systému, celého života. To je skutečně obrovský problém. Protože to totiž znamená, že vrátit se k nějaké dlouhodobě udržitelné strategii státních financí je asi tak stejný požadavek, jako uříznout si vlastní ruku.

V roce 2013, kdy končil v úřadě Miroslav Kalousek, byly výdaje rozpočtu České republiky 1,173 bilionu korun (tisíc sto sedmdesát tři miliard). Schodek byl 81 miliard. V roce 2021, kdy končila v úřadu Alena Schillerová, byly výdaje 1,907 bilionu korun a schodek 420 miliard. Pro letošek plánuje tato země výdaje 2,223 bilionu a schodek 295 miliard. To je oproti Kalouskově éře dvojnásobek výdajů a 3,5 násobek schodku.

Přestaňme si konečně lhát do kapsy: Česká pohádka není o spořivém Honzovi, který na všechny vyzrál umem a šikovností. Česká pohádka je o projedené zemi.

Autor: Luboš Smrčka | středa 24.5.2023 8:35 | karma článku: 28.79 | přečteno: 802x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3263 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 436 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 542 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.31 | Přečteno: 371 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 42.33 | Přečteno: 5496 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 10180 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...