Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

Potíže čínské ekonomiky zde nejsou poprvé. Evropané mají poněkud zkreslenou představu, že Čína je ekonomická velmoc stále jen posilující své postavení. Ale třeba rok 2012 (a do jisté míry i roky 2013 a 2014) ukázaly zranitelnost čínského růstu. Země se jen s obtížemi vzpamatovávala z problémů hlavních obchodních partnerů. To znamená Evropské unie a Spojených států. Zatímco v letech před tímto problematickým obdobím přicházely zprávy o snižování závislosti Číny na exportu, a to díky sílící střední třídě, která měla posilovat domácí poptávku a tím snižovat význam exportu, potíže vyspělých zemí ukázaly, že jde opravdu jen o predikce, nikoliv popis daného stavu.

Tehdejší problémy vedly ke změně politické reprezentace. Generální tajemník Chu Ťin-tchao byl nahrazen Si Ťin-pchingem. S ním přišlo v důsledku jisté utužení systému. Liberalizační tendence se zastavily, recept na rozkolísání systému byl hledán v dílčím návratu ke státnímu dirigismu. Vládní sektor dostal nové možnosti výhodného financování a subvenční balíčky dosahovaly v následujících letech skutečně ohromujících objemů.

Nicméně objektivně se již čínská data nevrátila k neuvěřitelným údajům z doby před finanční krizí a jejím odrazem v čínské ekonomice. To je fakt. Třeba v letech 1979 až 2017 činil průměrný roční přírůstek HDP téměř deset procent. Objektivně je třeba říct, že během té doby měla růstová tempa klesající úroveň. A to se v posledních pěti letech velmi silně potvrzuje. Bez ohledu na kovid a všechny další potíže je zjevné, že fiskální i monetární volnost, na které byl růst do nemalé míry založen, je nyní již spíše obrovským břemenem než fungujícím akceleračním mechanismem.

I čínské vedení připouští, že se původní reformní růstový model vyčerpal a již není schopen plnit to, co od něj země očekává. Avšak to stejné zaznělo již před pěti lety, to poznání není vůbec nové. Z pohledu západního ekonoma se samozřejmě jeví jako problematické recepty, se kterými vedení přichází. Nicméně z pohledu čínského to samozřejmě může vypadat dosti jinak. Řekněme to zhruba takto: Pokud by měly pokračovat reformy liberálním směrem, bylo by nutné uskutečnit také další liberalizaci politickou a společenskou. To je v daném čase pro vládnoucí špičky neakceptovatelné. Poměrně otevřeně proběhla před několika lety diskuse na téma, zda je možné systém liberalizovat bez toho, že by to přineslo těžko řešitelné odstředivé tendence uvnitř státu, a také bez toho, že by ještě více akcelerovaly regionální a také společenské příjmové rozdíly.

Odpověď byla záporná. Další liberalizace ekonomiky by znamenala rizika pro stát i politický systém. Zvolena tedy byla jiná cesta, ukazuje se ale také jako riziková.

Jejím výsledkem je, že míra nerovnováh, které v roce 2024 před Čínou stojí, je obrovská a bez nadsázky můžeme říct, že je největší od počátku reforem. Západní ekonomové obvykle hovoří o předlužení systému (což je naprosto nesporný fakt), hovoří o obrovském demografickém problému, který již začíná na ekonomiku postupně dopadat, o stále silném znečišťování životního prostředí způsobem nepředstavitelným ve vyspělých zemích a o mnoha dalších problémech v podstatě standardního typu.

Potíž je ale možná v důsledku úplně někde jinde. Čínské vedení potřebuje společnosti prokázat, že specifické domácí uspořádání je funkční a má smysl, že je pro zemi lepší než uspořádání vyspělých států. To ale znamená na jedné straně udržet dynamický růst, na straně druhé neustoupit od významného postavení státního a veřejného sektoru a konečně zároveň dosáhnout určité nivelizace příjmů, tedy stavu, kdy budou příjmy do jisté míry redistribuovány takovým způsobem, aby nedocházelo k zaostávání regionů ani ke zvětšování příjmových rozdílů mezi společenskými skupinami.

Západ ovšem ví, že toto je kvadratura kruhu, kterou se pokusil řešit sociálním státem. Jisté nivelizace a redistribuce bohatství bylo dosaženo, ale za cenu obětování části podnikavosti a růstové dynamiky. Takže bylo a stále je jasné, co přinese pokus o stejný výsledek (udržení sociální rovnosti v relativně rozumných mantinelech): posílení monetárních, fiskálních nerovnováh, zpomalení růstu a generování problematických situací, které bude nutné řešit státními zásahy, neboť k návratu k liberalizaci již není politická vůle.

V současnosti není možné mluvit o Číně jako o motoru růstu světové ekonomiky. Je snad ještě setrvačníkem, který udržuje chod, ale už není progresivním a dynamickým prvkem. Snadno se ale může stát stejnou brzdou, jakou je v některých ohledech Evropská unie.

Autor: Luboš Smrčka | úterý 9.1.2024 8:12 | karma článku: 21,95 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,26 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 16,00 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,02 | Přečteno: 3303x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma: 19,89 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky