Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Máte v tom logické chyby. Především ropa je z energetického hlediska zajímavá jen pro přepravu. Ve výrobě tepla a elektřiny už je nekonkurenceschopná nějakých 30-40 let. Proto taky kolaps ceny ropy nic neudělal s nově instalovaným výkonem solárních, větrných nebo jaderných elektráren. Ona elektřina pro pohon v dopravě stojí 4-5x méně. Proto byla taky využita všude, kde to nebyl donedávna problém (vlaky, tramvaje, trolejbusy).

Je otázka, co s tím udělají elektromobily. Výrobci do 5 let slibují srovnání cenového rozdílu. Nehledě na to, že automobilky jsou pod drsným tlakem na snižování spotřeby.

0 0
možnosti

Prognózy o ropě, její ceně, zásobách, velikosti jejích zdrojů, byly dlouhá desetiletí a určitě i dnes neskutečně lživé a manipulované. Dá se jim věřit podobně jako předpovědi počasí na příští léto.

0 0
možnosti

J79a29n 71P25a58v89e43l

1. 8. 2016 14:53

Co vím, na paliva nejde až tak moc ropy. Ropa je obrovsky důležitá pro chemický průmysl a zemědělství(hnojiva) a tady žádnou náhradu nemáme.

0 0
možnosti

Ropa je na hnojiva moc drahá. Používá se zemní plyn, je levnější a je to s ním lehčí udělat. Výhledově se reforming zemního plynu klidně může nahradit elektrolýzou. V tom není jediný technický problém, jde jen o ekonomiku.

Plasty lze stejně dobře dělat i se zemního plynu, uhelného dehtu i ze škrobu a jiným organických látek.

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky