Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zlato že je bezcenné ?!8-o

Tak to mi pane Smrčko pošlete 1 kg zlata. Nic Vás to stát nebude, protože zlato je bezcenné.

1 0
možnosti
Foto

Zlato je bezcenné v tom smyslu, že se ho nenajíte. Potravinová krize, či silný nedostatek je také jediná věc, která dokáže prověřit skutečnou cenu věcí, kterými se obklopujeme. Ve chvíli, kdy není co jíst, nám zpravidla dojde, že mimo přístřeší, pár kusů oblečení a nástrojů na obdělání záhumenku, jsou všechno ostatní zbytné hovadiny

0 0
možnosti
JD

Nepochopil jste. Přečtěte si to znovu.

0 0
možnosti
JD

Zlato je cenné téměř úplně stejně jako ty papírky - lidé tvrdí, že USD, EUR, RUB, ... jsou bezcenné, protože nejsou "kryté" (zlatem, diamanty, majetkem státu, ...). Tak mi pošlete 1 mld. těchto bezcenných papírků (např. zrovna EUR). Nějak si s nimi už poradím.

0 0
možnosti
PN

P61e68t63r 55N88o56v93á14k

20. 4. 2017 21:07

No, jenže problém je, že zlato je natom trochu jinak. Těch bezcených papírků vláda (teda ČNB) natiskne, kolik bude chtít. Což u zlata nejde, proto se z něj stalo platidlo.

0 0
možnosti
JD

Ale jeho hodnota je daná převážně také jen mírou důvěry.

0 0
možnosti
JH

cena zlata je dána důvěrou v měnu, se kterou ho srovnávám, nikoli důvěrou ve zlato jako takové.. Zlata je (zatím) limitované množství, proto se přes něj řada věcí porovnává. A srovnatelný dům se za 3 kg zlata koupil mezi válkami stejně jako teď. A vyčíslete si to v těch potištěných papírcích. Budete o dva řády jinde.

1 0
možnosti
PS

P62e48t32r 34S14k51á52c68e57l

21. 4. 2017 23:02

Uhodil jste hřebík na hlavičku. Můj příbuzný byl mezi dvěma sv. válkami kvalifikovaný svářeč u prosperující firmy. Jeho manželka, moje skvělá tetička, nechodila do zaměstnání. Koupili si stavební pozemek, velkou zahradu. A nechali si od stavitele postavit domek včetně kůlny na nářadí. Bez dluhů a v pohodě vychovali a zaopatřili tři děti. Takže kdo nevěří, že I.republika byla navzdory měnícím se vládám vlastně zlatá? Byl to mocný a blahobytný stát, na svoji dobu. Pan Burian, věhlasný herec, měl vilu, auto, dvě služky, atd. Proč ne? Odrážel se jen spravedlivý systém, který odměnil schopné a pracovité lidi. I v době krize (rok 1933) kdo chtěl, práci si našel. V roce 2008 mně vedoucí stavby silnice sdělil, že jemu chybí lidi. Říkal o víkendu ve své obci chlapům, kteří byli na pracovním úřadě evidováni, aby od pondělí s ním šli na stavbu. Platil dobře, ale ani jednoho nezískal. Takže, vše zde již bylo, zdravého rozumu je nám třeba. Není nač čekat, volby jsou již vyhlášeny...R^

0 0
možnosti

Řeknu vám to asi takhle. Pokud dojde k opravdové krizi či válce, bude vám zlato k ničemu úplně stejně jako zelené papírky. Když budete mít hlad, co vám bude cennější? Tuna zlata nebo tuna hovězího?

0 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky