Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J45a69n 46R91á72ž

29. 5. 2017 12:41

Jedinou realitě odpovídající pravdu, kterou jsem na toto téma slyšel od politika, a to už v devadesátých letech bylo, že jedině ten, kdo si na důchod celý život šetří, má šanci, že se jako senior bude mít relativně dobře.

Všechny ostatní řeči, zejmèna z levicového spektra, jsou jen kecy,kecy a nic jiného než kecy!

Viz bod osmý článku.

7 0
možnosti
PS

P39e61t15r 57S33k96á22c36e62l

30. 5. 2017 22:43

Nesouhlasím, víte proč? Minulé století je toho zářným příkladem. Viz:

V minulémstoletí totiž řada našich spoluobčanůpřišla o svoje úspory našetřené usilovnou prací tím, ženechtěla mít dluhy a spořila.

1.Od roku 1918 do roku 1938 si pracující člověk naspořil 30tis.Kčs a za tu částku byl slušný rodinný domek. Se změnourežimu neměl nic. Doroku 1938 naši vynálezci vyhrávali mezinárodní patentové sporyu soudů. A svět nám, tedy jim platil ve tvrdých měnách zajejich myšlenky!

2.Do roku 1945 pracující člověk na hraně tehdejších příkazů("na černo" prováděné služby apod.) si vydělal aspořil. Po roce 1945 zase neměl z úspor nic.

3.V roce 1953 měnová reforma jemu znovu udělala z úspor papírkybez hodnoty, kterou vytvořil za osm roků. Takže zase znovu spořit.

Tedyobčan a/nebo občanka narozený/á kolem roku 1910 až v roce 1960mohl/a mít něco naspořeno a ve svých padesáti letech začítbudovat. Např. stavět dům nebo opravovat po rodičích. Divnébylo minulé století, díky našim tzv. "spojencům",kteří nás třikrát (roky 1938, 1968 a 1990) hodili přes palubu.Pokaždé jiným způsobem, ale se stejným efektem - vyklidili jsmejim světové trhy.

Doroku 1938 byla firma Baťa a další noční můrou všech výrobcůna světě v příslušném oboru.

Našivynálezci a jejich právní zástupci vyhrávali patentové spory umezinárodních soudů a svět nám za jejich myšlenky, tedy zavyužití patentů na vynálezy platil ve tvrdých měnách!

Takže věřte onomu politikovi a potom Vám zbudou oči pro pláč. Bezcenné akcie, inflací znehodnocená měna, atd.

0 0
možnosti
LM

Takže nyní, kdy nám běží 4 500 000 exekucí na 880 000 lidí, z toho 77 000 důchodců, máme 70 000 bezdomovců a 230 000 lidí v ubytovnách, je to ještě krásné a máme se připravit na to, že bude hůř???

25% národa žije na hranici příjmové chudoby a to na tom jsme v EU ještě dobře. Tito lidé si nenašetří nic, protože nemají z čeho a až ztratí schopnost pracovat, skončí všichni na ubytovnách, na ulici???

Vidím to tak, že za dalších 25 let budeme s láskou vzpomínat na komunisty :-D

9 4
možnosti
RC

V televizi vidim v pochybnych reality show lidi, co jsou chudi, inkasuji prispevky na nydleni, maji exekuce, ale.... maji psy, deti mobil, ti lide kouri.... pak neni divu, ze se maji, jak se maji

6 3
možnosti
FZ

Nejsem ekonom ,ale nechápu jak tohle může nějaký politik ,nebo ministr říct.Ví ti lidé vůbec,že třeba v sousedním Německu je průměrný vyplácený důchod na úrovni průměrného platu v ČR ? A že Německo ještě k tomu živí více než milion uprchlíků a nikde jsem neslyšel ,ani nečetl že očekávají nějaký důchodový kolaps ani v roce 2050,ani v roce 2100.Tam prostě politici pracují pro lidi a ne pro svoje Agroferty,správní rady a koryta což jsou jediné věci ,které ty naše ,,zaměstnance" zajímají.Člověk s takovými názory jako pan Pilný by neměl být ministrem.

4 5
možnosti
AN

Já sice ekonom jsem, ale Váš dotaz nemá s ekonomií nic společného. Spíše se selským rozumem. Těžko se měřit se světovou špičkou, technologickou mocností, národem natolik dodržujícím předpisy, jako jsou Němci, Japonci, Švýcaři atd. Země prodávající um svých lidí s vysokou přidanou hodnotou, produktivitou danou vyladěným systémem, udávající světový směr, sázející na vědu výzkum, vzdělanost, navíc bez destruktivního působení bolševismu, je a bude jinde, než našinec se svými montovnami, podřadnou prací, se svým kverulantstvím, geneticky a historicky daným hrdinným sypáním písků do soukolí a hlavně, neustále naříkající a stěžující si. Navíc a to se vracíme k té ekonomice, našinec rád vidí platy a důchody, ale ceny průměrného spotřebního koše jsou zcela někde jinde, než u nás i vzhledem k našim, dle mého přiměřeným platům.

6 2
možnosti
JL

Víte, co si myslím? Že jsou to zbytečné úvahy, protože lidi, když museí, tak si poradí. Všude vidím kolem Prahy nádherné baráky za miliony korun (stát je zadlužen neřešitelným způsobem), téměř každý Čech-moravák má někde chajdu, chalupu nebo zahradu...Myslím, že Češi jsou mimořádně schopní se přizpůsobit čemukoliv a určitě se o ně nebojím. Navíc si lze vypomáhat v rodinách. U nás to funguje tak, že synáčkové neschopní se uchytit v systému jsou živeny matkami, jedna pracuje v 64 letech a druhá přestala až v 65, přitom ještě mají v bytě starou 90letou babičku a stačí ji živit a starat se o ni - babička má důchod, takže jde spíš o ošetřování. A takhle je to všude. Teoretické úvahy manažerů a vysokých politiků zcela odtržených od reality jsou popravdě řečeno nanic. !!!!

5 2
možnosti
Foto

Ano pan Pilný má vzásadě pravdu. Nicméně vláda ve které je ANO nejenže nikam k udržitelnosti důchodů nepokročila, ona naopak situaci zhoršila. Jak zrušením druhého pilíře tak neustálou valorizací důchodů, které používá jako předvolební úplatky.

8 1
možnosti
AN

Jediné řešení je, vtloukat od raného věku dětem hrůznou vizi, že žádný státní důchod nebude. Není to nic nového, vyspělé západní země, ( po kterých ten ukřičený, 162 cm vysoký odborář Středula pokukuje, hlavně tedy po jejích platech, ) na tomto schematu jedou. Už staletí. Minimum státního důchodu, zbývající část je věcí každého jedince. Pokud na to bude mít průměrný pracující 40 let a začne od začátku alespoň spořícím minimem, které bude postupem produktivního věku stupňovat, nemusí se bát. Ovšem to se týká těch rozumných, přemýšlejících. Voliči levice, ti, kteří prožerou svoji budoucnost, stejně budou v seniorském věku za příživníky a budou hozeni na bedra těch starostlivých.

4 1
možnosti
RP

Já myslím, že hlavní otázka není o tom, jak bude člověk v 65 - 70 letech schopný pracovat.

Hlavní otázka je, kdo takového člověka zaměstná.

Když už teď, i když je u nás tolik volných míst, mají lidi ve věku 40+ nebo 50+ problém najít nějakého zaměstnavatele, který by byl ochoten je přijmout.

Většina firem takového zájemce o práci u nich bojkotuje a místa nechává raději neobsazená, protože spoléhá, že jim stát na tyto místa doveze znatelně levnější Ukrajince.

Tito lidi jsou pak zbytečně nezaměstnaní a na dávkách a podporách.

Takže buďto se výrazně omezí dovoz takových pracovních sil, aby tak firmy byly nuceny starší nezaměstnané nabírat.

Nebo se přestane lhát a na rovinu se řekne, že tito lidi zůstanou už nezaměstnaní. protože takový trend ještě podpoří Průmysl 4,0. A podle toho se upraví dávky a podpory, aby z toho takoví lidé ve věku třeba 45 let bez problémů vyžili až to těch 65 - 70 let, než budou mít nárok na starobní důchod.

5 0
možnosti
AN

Těžko ovšem bude udržitelný současný socialistický model, že lidé budou pasívně setrvávat v místě svého bydliště, v nějaké odloučené oblasti či tam, kde prostě rozvrstvení průmyslu dané potřebou RVHP skončilo a čekat, že je bude někdo 30 let živit, jak navrhujete. Ona ta obtížná zaměstnanost 40+ či 50+ platí jen tam. Pokud totiž firmy ruší druhé ( o třetích ani nemluvě ) směny jen proto, že nenajdou dostatek j a k ý c h k o l i v zaměstnanců, popř.ruší celé provozy, je čas to změnit tak, jak je to obvyklé na západ od našich hranic. Navíc, současný neutěšený stav přetrvává jen a pouze právě díky různým podporám. Ty by měly být jen pro nemocné, postižené, atd. Ale to je nepopulární stejně, jako byly zdravotní poplatky. A tak se bude čekat, až to tu padne na ústa. Asi tak, jak padla současné zdravotní péče. A nikdo to neřeší. Populisté vždy vyletí jako čertík, kdykoli někdo zmíní spoluúčast pacientů. Čili se bude čekat na průšvih a teprve poté, kdy to prostému lidu docvakne, zvolí nějakého Kalouska, Julínka, Topolánka, Hegera, což mezi námi, byla jediný světlá etapa a neopakovatelná příležitost, se tady z toho marasmu dostat. na druhou stanu chápu, že nepopulární věci se lidu nelíbí a raději poslouchají sliby populistů.

4 2
možnosti

Pán ministr se sice vyjádřil srozumitelně, ale dle jeho vyjádření je zcela zřejmé, že v životě nikdy nesekal sekačkou. Představa, že 65 letech budu 8 hodin lítat v parku a sekat trávu, tak to tedy musím mít opravdu dobrou kondici. Ono se to kecá, když celý den sedím na zadku v kanceláři, tam můžu sedět ještě v devadesáti, čumět do počítače zas taková námaha není.

4 2
možnosti
RC

Vy jste pro zmenu asi nikdy nevidel cloveka, co v 65 letech pracuje. A taky jste asi nikdy nevidel sekacku ve forme trakturku, kde taky muzete cely den sedet na zadku.

4 0
možnosti
HH

Autor napsal několik bodů, proč je průběžný důchodový systém nereformovatelný. Nemá pravdu. Reformovatelný je. Musí se však vycházet jasně a nekompromisně z jeho základní premisy, a to je, že současní plátci hradí důchod současným důchodcům. Z toho pak vyplývá, že ve výpočtu výše důchodu musí být zahrnut ještě jeden parametr, tj. kolik plátců kdo zajistil. Pak ten systém bude fungovat bez problémů.

3 2
možnosti
RC

Jinymi slovy - zadna garance vyse duchodu a pravidla pro jeho valorizaci - ale pravidlo - je mozne rozdelit pouze tolik penez, kolik do systemu pritece.

On totiz system neni zalozen na zadnych pojistne-technickych pravidlech, ale na pravidlech, ktera si nekdo vycucal z prstu.

3 0
možnosti
RC

Na druhou stranu, co jeho strana pro udrzitelnost udelala? Naprosto NIC, jeste jednou VELKE NIC.

Spolu se socialisty (a na jejich pozadavek):

-zrusila 2. pilir, o kterem jejich guru pred volbami rikal, ze mel byt povinny (a nezrusila navyseni DPH o 1 procentni bod, ktere s 2. pilirem bylo svazane).

-zafixovala duchodovy vek na 65. Takze lidem se bude tvrdit, ze pujdou do duchodu v 65 a pak se jima najednou rekne - ono to nevychazi, pujdete v 69. Tedy misto aby radjei lide pocitali s vyssim vekem a pak byli prekvapeni, ze je mozne jej snizit, tak je to presne opacne.

9 0
možnosti
VH

Jen pro přesnot: s druhým pilířem bylo svázáno zvýšení snížené sazby DPH o čtyři procentní body (z 10 % na 14 %). Zvýšení obou sazeb o další procentní bod bylo svázáno s ekonomickou krizí. I ta dávno pominula. Vejver vlády: 42 ÷ 45 mld.!

2 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky