Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Aha - a máslo nesmí být jiné, ani když je pomazánkové, že? A benzin musí mít biosložku kdekoliv v EU. Ele chráněná značka (kterou coca-cola je) může vypadat různě.

1 0
možnosti
PB

Vaše úvaha má tyto rozpory:

1. Jako zákazník nemám úplnou svobodu volby.

2. Stejná značka a stejný obal navozují (podvodně) představu identického výrobku.

3. Státy jako Německo a Rakousko nemají uvědomělejší, chytřejší a náročnější zákazníky. Pouze jsou zde masivně státem (!) podporovány NEZÁVISLÉ spotřební organizace - u nás zastoupené jen D-Testem.

4. Žádný z rozdílů jistě nespadá do kategorie ohrožující zdraví. Prací prášek s menší vahou a menším podílech účinných látek nikomu neublíží. Konzerva Tulip s drůbežím separátem místo masa vás též nezabije, i když je u nás dražší, než kvalitnější západní výrobek.

5. To co je deklarováno na obalu půlmilimetrovým písmem musí být dodrženo. Tak měl prý konečně někdo "z lásky k česku" problém : skutečný obsah rajčat v kečupu byl údajně proti uvedenému poloviční.

6. K rakouskému supermarketu to mám pár km, a některé komodity už v česku nekupuji. Dochází zde k vzácnému úkazu: diskriminaci Pražáků, neboť oni to mají, na rozdíl od nás, venkovanů, na hranice nejdál.

7. Neslyšel jsem ještě o žádném podnikateli, který by u nás založil svůj byznys na dovozu "echt západních výrobků". V zemích na východ od nás prý takové aktivity existují.

1 0
možnosti
ZZ

jednoduchým základním kamenem by bylo, živit se tím, co si sami vyrobíme, případné přebytky nabídnout cizím a od cizích brát jen to, co nemáme

0 0
možnosti
JC

Myslí, že by úplně stačilo, kdyby ministr zemědělství zřídil webové stránky, třeba "složení potravin" a tam zveřejňoval, z čeho se skládají potraviny (dejme tomu původní) a ty, co sem firma dováží a prodává. Po nějaké době by neměl, co zveřejňovat, protože by výrobci (a prodejci) pochopili, že takhle ne.

2 1
možnosti
PH

No je otázka, zda bychom to pochopili my kupující.

0 0
možnosti
JB

J20a35n 17B20u27r27i46a27n

2. 8. 2017 14:13

V celku s autorem blogu souhlasím. Jen mám jednu připomínku - EU třeba našim výrobcům kdysi zakázala prodávat to, co se dnes nazývá jako tuzemák pod názvem rum - protože by si člověk neznalý místních poměrů mohl myslet, že opravdu kupuje pravý rum - ačkoli na etiketě bylo uvedeno, z čeho to je.

Dnes jsem na tom ale stejně - kupuji si v ČR třeba tu Nutellu a v podstatě jsem klamán, protože na etiketě je také uvedeno, z čeho to je a přitom pod tím samým názvem se pár km za hranicemi prodává úplně jiný výrobek.

Myslím tedy, že pokud tohle dokážeme v EU správně doložit a vysvětlit, tak šanci na nápravu máme.

9 0
možnosti
PK

Jiný výrobek? Nepřeháníte trochu? Ta německá má pokud vím asi o 2 % více kakaa, než naše nebo třeba italská, jinak je to stejné.

1 2
možnosti
TT

Mně stačil perex.

Podívej: jsou to titéž, kteří chcou, abysme šťastně přeměnili Čechy a Moravu na emiráty, a kterým se výborně hodí, že jejich finančníci si tady můžou vydělávat prachy prodejem odpadků.

Když se ti to líbí, nechlub se tím. Rv:-P

0 3
možnosti
JS

To jádro problému je jinde a text je zavádějící... Nejde o to dělat normy na složení Nutelly nebo jiných výrobků a předepisovat, co má obsahovat... Jde o to, když se výrobce rozhodne prodávat výrobek, který nějak pojmenuje, tak aby neměl pod stejným názvem jinde horší složení... Ať udělá jiné horší složení, když chce a lidi mu to koupí, ale nesmělo by se to jmenovat stejně... Třeba "Česká Nutella"..."laciná Nutella" "Nutella basic" atd. Atd.

1 0
možnosti
Foto

Sice souhlasím s tím, že s tím Brusel nic nemá a nic nevyřeší, ale proč se potom montoval do našeho pomazánkového másla a rumu? Neměli to vyřešit koncoví zákazníci?

3 0
možnosti
MS

Eurohujeři mají vlastně výtečný nápad.Proč kompetenci rozhodovat a soudit nenechat na koncovém zákazníkovi?Proč má například VW v liberci plnit stejné emisní limity jako v Německu,když se - dle eurohujerů - koncový zákazník v Česku spokojí s popelnicí na čtyřech kolech oproti koncovému zákazníkovi v Německu? Takže v čem je vlastně problém? Nechápu,proč je manažer VW perzekuován a popotahován za údajný podvod s emisemi,který je vlastně irelevatní,protože kompetenci soudit má koncový zákazník.

3 1
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,47
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky