Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Darebák musí počítat se vším a pokud na něj neplatí žádné výzvy, nedá se nic jiného dělat. Co by bylo přiměřené? Že by si tam ten policajt stoupl s červenou plácačkou a požádal ho o zastavení? Ten motorkář mohl hned za tunelem někoho zabít a pak by se řvalo, že policisté nekonají svou práci. Na hrubý pytel hrubá záplata. Policie by měla mít naopak za sebou tu jistotu, že v případě jako je tento, bude stát (tedy my) tím, kdo ho podrží.

2 0
možnosti

Vcelku s autorem souhlasím. On výraz "přiměřené prostředky" v zákoně o policii je příliš široký. Což samozřejmě následně vede pouze k tomu, že policisté se budou obávat zakročit, aby nepřišli do maléru.

A to se jednou může vymstít komukoli z nás.

1 1
možnosti

Stojím za panem Vaicem, ne za Vámi. Jste moc liberální - jestliže někdo ujíždí policii, už v tu chvíli, kdy začne, přebírá veškerou zodpovědnost za to co se může stát a musí počítat s tím, že to nemusí skončit dobře. A předpokládám, že nemáte nic proti heslu "pomáhat a chránit", co v tomto případě naštěstí s ohledem na další možný vývoj zafungovalo a dle mého názoru se policista zachovat správně. Kdyby ho nechal ujet, a frajírek na mašině někde za 200 metrů zabil nějakého člověka - co by se říkalo potom? To by zase zřejmě dle Vašeho mínění měl být policista u soudu za to, že nedokázal zabránit ujetí dotyčného.

9 0
možnosti

Je zajímavé, jak lidé nechápou text. Ten výklad a interpretace Nejvyššího soudu je přece k tomu, aby se policisté nebáli zasáhnout v podobných případech, ale naopak aby neriskovali životy občanů, jako to bylo v tom hanebném případu na D1. Vždyť to z toho plyne naprosto jasně.

0 1
možnosti

Věc má několik pohledů.

1. udělat zátaras darebákovi z aut projíždějících řidičů ? Proč ne. Ale ... nesmí tam zůstat lidé, aby se nikdo z nich nezranil. A kdo zaplatí škodu na mém autě, pokud je policie použije jako zátaras ? Pokud policie ze svého rozpočtu, je to v pořádku. Pokud mne odkážou, ať se soudím s darebákem, který byl takto zastaven, tak říkám že sám ty policisty zajedu.

2. případ Vaic. Myslím, že by tento policista popotahován neměl být. Vlastně za co ? Co kdyby se na té silnici někomu porouchalo auto a dotyčný grázl do něj narazil dřív, než by řidič stihnul dát na silnici trojúhelník ? Vyhláška přece jasně říká, že musím být schopný zastavit na poloviční vzdálenost, než na kterou mám rozhled.

6 0
možnosti

Snad každé vozidlo musí mít zaplacené povinné ručení, pokud ho ten darebák neměl tak je to další přitěžující okolnost. Podle mě by škodu na Vašem autě měla zaplatit pojišťovna. A naprostý souhlas, člověk musí přizpůsobit rychlost stavu vozovky, svým schopnostem atd.

0 0
možnosti

@ Rostislav Caha - Rosťo, vy jste přesně ten člověk, kvůli kterému nemůže fungovat nic efektivně. Bez urážky, ale sedí mi k vám dlouhý háro, kytičkovaný kalhoty do zvonů a "špek" v koutku.

Nevím, o co se snažíte, ale ten motorkář byl neřízená střela, zbraň, která klidné mohla někde sestřelit člověka. V blízkosti Těšnovského tunelu ostatně jsou chodníky. Policista právě tomu sestřelení zabránil.

Co tady, pro boha, řešíte. Ty vyhozené prachy za ty soudy "na policistu" se mohly použít mnohem lépe. Tento konkrétní případ je naprosto jasný.

Čus.

7 0
možnosti

K případu policisty v Praze a argumentaci státního zástupce, že řidič motocyklu neměl šanci na zátaras ze služebního vozidla zareagovat. Pokud by byl zátaras vytvořen způsobem, na který by řidič motocyklu mohl zareagovat, byl by tento zátaras neúčinný, protože by ho řidič motocyklu prostě objel využívajíc při tom větší pohyblivosti motocyklu proti automobilu.

Jakýkoliv donucovací prostředek je z principu používán k překonání odporu osoby, proti které je používán a která neuposlechne výzvy policie. Je tedy zřejmé, že je nutné použít v přiměřené míře sílu k překonání tohoto odporu. Potřebná míra použité síly je potom úměrná míře odporu osoby, proti níž je zakročováno a úměrně tomu rostou i možné následky použití donucovacího prostředku. To je skutečnost, která musí být zřejmá i těm, kteří zákon porušují a je proti nim zakročováno.

A co se týká toho případu na D1. Pokud se dobře pamatuji, zastavila policie dopravu v jednom jízdním pruhu, přičemž v místě zastavení dopravy instalovali v odstavném pruhu zastavovací pásy. V tomto případě se srazil ujíždějící mladík jedoucí odstavným pruhem s jiným řidičem, který nabyl přesvědčení, že on čekat nemusí a kolonu předjede právě tím samým odstavným pruhem. Pokud by se tento řidič zachoval podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, nic by se nestalo. Ujíždějící automobil by přejel zastavovací pásy, postupně by přišel o vzduch v pneumatikách a bylo by po honičce.

3 0
možnosti

Řeknu pouze tolik. Motorkář porušil zákon ujížděním před policií, dále porušil zákon překročením povolené rychlosti. Tím bezprostředně ohrožoval zdraví a majetek třetích osob.

Jednoznačně policistovi držím palce.

7 1
možnosti

I41v34a73n 51M53i91n95á53ř

26. 2. 2019 23:46

Nemohu vůbec spekulovat nad adekvátností samotného zásahu. Zcela odsuzuji bezohlednou jízdou motorkáře. Přesto však muselo být dotyčnému policistovi předem jasné, že připravil jezdci .. vražednou past.

1 0
možnosti

to mohlo být jasné i tomu motorkáři, že pokud pojede Prahou jako prase, tak se asi vymele. BTW, vražedné bylo i to, že sedl na mašinu a přitom nebyl "způsobilý" k jízdě.

5 0
možnosti

J66o62s22e70f 60K92l49a11t

26. 2. 2019 21:34

Tak kdyby na té motorce jel + - 50, tak by asi stačil zastavit.

10 1
možnosti

R50a14d11e28k 52K69o67h42u48t

26. 2. 2019 20:09

Aby to bylo neprůstřelné, tak se bude muset ustavit komise, která bude mít právo veta na použití donucovacích prostředků, na určení, jaký postup je ještě možný a jaký již poškozuje práva toho kdo porušuje zákony, ohrožuje ostatní. Dokud tato komise nezasedne a nerozhodne v tom kterém konkrétním případě, tak nebude smět policie jakkoli zasáhnout.

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS