Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud jde o redistribuci, nejde o mzdu.

0 0
možnosti

Každopádně směšně nízká min. mzda a peníze bokem je nedůstojné a škodlivé pro všechny.

Argument, že větším zvednutím bude plno nezaměstnaných a např. dražší nemovitosti, je zcela lichý. Cena je přesně taková jakou je kupec ochoten v daném místě zaplatit a né za kolik maká poslední dělník na stavbě.

Jestli je nějaká práce zbytečná, tak ať je místo zrušeno a jestli ne, tak ať je řádně zaplaceno částkou za kterou se dá žít.;-)

0 0
možnosti

A myslíte důjstojnou mzdu kde a pro koho. Velkou položkou v nákladech domácnosti je bydlení. Částka potřebná na bydlení je v různých částech republiky velmi různá. Další jsou potraviny. Tady kromě možnosti samozásobení záleží hodně na šikovnosti a schopnosti levně a dobře uvařit. U koníčků a dovolených je to ještě složitější.

V reálu pak je někdo schopen i z mála důstojně žít(pokud ho stát neodře neúnosnými daněmi) a pro jiného je několikanásobně vyšší částka nedostatečná a žije v nedůstojném stresu, zda se mu podaří zaplatit všechny závazky.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý článek, karma. Zvlášť lze zdůraznit zmínku o tom, že "vše má své náklady". Autor správně poukazuje na to, že do krajnosti zastávané postoje otázku společenských nákladů bagatelizují až zesměšňují, no a až tedy dojde na vyplnění nějaké té doktrinální krajnosti, tak se nad těmi následky držíme za hlavu. Kdo by třeba pomyslel v roce 2004, když se schvaloval tzv. paušální tarif advokátních nákladů (který měl vést a vedl k rozbujení vymahačského byznysu), pod heslem "slušný člověk své závazky hradí", že o 10 let později bude čtvrtina obyvatelstva tak či onak zasažena exekucemi a další čtvrtina tím bude vyděšena a znechucena a mj. i z tohoto důvodu odmítne volbou oligarchy politický systém, jak se uspořádal po roce 1989?

0 0
možnosti
Foto

Každá násilná redistribuce je zločinné jednání mocných, kteří se ve svém postavení opevňují tím, že poskytují, násilím odebrané, zdroje svým voličům.

1 0
možnosti
Foto

Spojení "dlouhodobě udržitelné přerozdělování" je pouze vznešeně znějící praktický oxymoron.

1 0
možnosti

Obávám se, že žádné přívlastky ke slově mzda nic neřeší. Marná snaha o nalezení něčeho co není. Kapitalizmus není stabilní, stále se mění a stále hledá rovnováhu. Občas krize, konjunktura, sociální bouře, či spokojenost. Na udržení výkyvů v přijatelných mezích (tedy bez válek) tu máme politický systém, který by měl odrážet společenskou náladu a produkovat nápady na řešení problémů. Řeší "důstojná mzda" nějaký problém? Zařadil bych to někde mezi debatu o fotbale a o tchyni.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek na známé téma - a například v Praze by bylo potřeba mít na důstojný život měsíčně zhruba 36 tisíc korun. Ovšem v mém případě by byl takový článek "bez uvedení minimálně dvou na sobě nezávislých důvěryhodných zdrojů" z hlavní strany iDnes administrátorem do třiceti minut smazán a přesunut na můj soukromý blog. Pro pana autora tohoto článku ovšem asi nic takového neplatí.;-O

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS