Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A59l65e44š 91I90n96g26r

25. 1. 2020 15:52

Slovensku Euro jednoznačně prospělo. Tvrdit opak může jenom zapšklý zaslepenec .

Je neuvěřitelné kolik si někdo dává práce s bojem proti Euru.

1 0
možnosti

Stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Čísla říkají něco jiného.

0 1
možnosti

J98a51n 58R55á82ž

24. 1. 2020 14:16

Nedávno jsem četl velmi podrobně zpracované hodnocení toho, kterým státům eurozóny jednotná měna skutečně prospěla a komu ve finále škodí. Byl tam zajímavé úvahy z nichž mi vyšlo: Jediné ekonomice které euro opravdu prospělo, je německá. Politicky na euru nejvíc vydělala Francie, neb díky Euru se mohla tak obrovsky zadlužit a tak si udržet svůj dlouhodobě neufinancovatelný sociální přepych. Itálie může díky Euru udržovat v chodu své banky,aby mohly nadále dotovat její neperspektivní průmysl, ale otázkou je jak to dlouho vydrží po tom, co ECB nebude mít sílu "tištěním peněz" dál dotovat průmyslové zaostávání Evropy v globálním světě a občané Německa si uvědomí, že z jejich daní sanovat jižní státy je sice pro jejich vlády politicky výhodné, neb mohou své politické vize v podstatě EU diktovat, ale pro jejich vlastní životní úroveň je to značně nevýhodné.

Pro mne z této analýzy vyplynul závěr, že pro nás je i v budoucnosti stále nejlepší variantou nechat na naši měnu působit tržní mechanismy.

PS. Hodně byly slyšet na podporu přijetí Euro argumenty, jak bylo jeho přijetí výhodné pro Slovensko. Možná bylo výhodné v době prosperity, kdy se na Slovensko hrnuly masivní zahraniční investice, ale stačí jen malý otřes a vše se mění. Slovensko má dnes nejnižší hospodářský růst ze všech zemí V4 a to ještě celoevropská recese hlavního tahouna slovenské ekonomiky, automobilového průmyslu, na Slovensko nedolehla plnou silou.

3 0
možnosti

Slovensko má dnes nejnižší hospodářský růst ze všech zemí V4 ;-D;-D;-D;-D

1 0
možnosti

i příznivci přijetí E připouštějí, že za současného kurzu to nejde

0 0
možnosti
Foto

Ano a právě proto je nutné nechat kurs koruny volně plavat, pouze v nejhorším případě ty vlny pouze tak trochu tišit. Až se kupní síla vyrovná se směnným kursem.

1 0
možnosti

J72a98n 77B10u19r60i98a71n

24. 1. 2020 9:28

Netušíte někdo, kolik korun je stále v držení spekulantů z toho divokého tisknutí měny, kdy ČNB držela kurz na 27 korunách za euro?

0 0
možnosti
Foto

Moje definice možnosti přijetí eura je jednodušší, je to ten moment, kdy český lékař bude moci pozvat svého portugalského kolegu na oběd v Paříži, aniž by měl pocit, že ho to zruinuje.

1 0
možnosti

To může už dnes, ale BTW, byl jste v Portugalsku? Nemyslím zrovna týden na dovolené, ale alespoň 3 měsíce?

0 0
možnosti
Foto

Klesající počet jednotek jedné měny vůči druhé je jen početní kategorie, nikoli znak síly. Nebo snad budeme silnou zemí teprve tehdy, až bude 1 CZK rovna 1 GBP?

1 0
možnosti
Foto

No jistě že budeme v tom případě silnou zemí se silnou ekonomikou, kde se rádi nechají zaměstnat dokonce i britští ajťáci.

0 0
možnosti

jenže ten pohled jen exportníma očima je krátkozraký. naše ekonomika je totiž zároveň importní, dovážíme všechno od potravin, přes suroviny až po spotřební zboží...proto naše parita kupní síly neodpovídá výkonosti ekonomiky

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS