Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jen drobná technická: rohlík stál za totáče 30 haléřů...:-)

0 0
možnosti
JM

J81a90n 64M11a36r83e20k

31. 12. 2022 18:15

Jak se budeme mít za rok??? To nikdo z nás neví....nechme se překvapit!!

0 0
možnosti
RM

Možné to je. Ale přijde mi to přehnaně optimistické.

Válka se z tohoto hlediska kupodivu předpovědět celkem dá. Ukrajinci to nevzdají, Rusáci taky ne (i kdyby Putin chcípnul). Takže můj odhad trvání války je "až do rozpadu Ruska".

A Rusáci to ještě určitě vyeskalují (protože co použili doteď zklamalo), s nějakou tou odstřelenou přehradou bych počítal určitě, a nevyloučil bych ani rozstřílenou jaderku, totální zničení území při ústupu bych viděl jako zcela běžné, samozřejmě bude snaha na Ukrajině zcela zlikvidovat infrastrukturu, výrobu atd...

Tohle samozřejmě dopadne i na zbytek Evropy (včetně toho rozpadu Ruska). Bohužel mám dojem, že se EU se na nic takového ani vzdáleně nepřipravuje. Místo tvorby rezerv a zásob (energetických zdrojů, zdrojů těžby, surovin, potravin, vojenské techniky, atd...) a aktivování průmyslu (frakování, těžba uhlí, zbrojení) tady politici blbnou s Green Dealem, zavíráním jaderek, elektromobilitou, zvětšováním závislosti na Číně a podobnými nesmysly.

Bohužel včetně naší přihlouplé vlády. Jediný, kdo se rozumně připravuje je Polsko. Ale Západní Evropa je zcela odtržena od reality a politici ji vedoucí mi přijdou jak po lobotomii. Pokud nechceme skončit v problémech, tak bychom se od nich měli co nejrychleji odstřihnout a dělat úplně jinou politiku. Což se s touto vládou nestane. Takže za rok tuhle dobou budeme opět překvapeni událostmi, které jsme nečekali a nejsme na ně připraveni.

---

A tohle mi přijde ještě jako středně realistický scénář.

Ten pesimistický s půlkou Ukrajiny rozstřílenou taktickými jaderkami, přímým konfliktem Rusko x NATO, obrovskou migrační vlnou atd... nebudu ani rozvádět.

0 1
možnosti
JR

J95a96n 71R76á74ž

30. 12. 2022 14:29

V mnoha ohledech nemá Váš zmiňovaný optimismus oporu v úvahách renomovaných analytiků o vývoji ekonomiky v celé Evropě, včetně té, na které jsme velice nezdravě navázáni, tedy Německé, i když žádný nechce zbytečně strašit, takže jsou ve svých prognózách jsou spíše opatrní, nikoliv však nějak optimističtí.

Ale polemická diskuze na toto témě nemá smysl, neb nikdo dnes nemůže předvídat do jaké míry bude mít vliv na naši životní úroveň pokračující snižování konkurenceschopnosti Evropy v globálním měření a j jak dlouho udrží vlády ve svých zemích sociální mír. Sociální napětí je větší hrozbou pro obnovu evropské prosperity, než trvale vysoké ceny energií a Green Deal dohromady.

0 0
možnosti
Foto

Za rok, dva, až se povede stabilizovat ekonomiku, budeme si muset skutečně vážně vyložit karty na stůl a konečně si férově říct, že takto „napůl“ už se to dělat nedá.

Zdroj: https://lubossmrcka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=795952

Poprosil bych specifikovat to slůvko "my". Jak chcete změnit myšlení lidí, kteří si zvykli, že za ně všechno vyřeší stát? Za rok, dva bude stát jen redukovat své služby, aby měl na platy svých úředníků, dotovat neefektivní a hledat někoho, kdo to všechno zaplatí. K opravdové změně dojde, až hodně lidí dopadne trvdě na ústa, jenže tito nebudou hledat chybu u sebe a vezmou si co budou chtít silou.

1 0
možnosti
JK

Autore, za ten váš běžný plat jak uvádíte dosáhlo před rokem 1989 mnohem více lidí. Myšleno průměrnou mzdu. Dnes je to kolem 40%

1 2
možnosti
Foto

Protože tehdy kromě "státních maloobchodních cen" existovaly v podstatě obdobné státní regulované příjmy. Většina lidí brala stejně, takže i průměr (nebo medián) byl širší.

1 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky