Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Ve skutečnosti se nestane nic.

Privátní zaměstnavatelé se s tím nějak poperou, když bude cena energií na srovnatelné úrovni s konkurencí v zahraničí. Pokud ne, tak tito zaměstnavatelé dříve, nebo později skončí a stát to nemile pocítí na výběru daní.

Politikové, soudci, poslanci a senátoři na sebe mysleli a zvedli si platy již v roce 2022 o 13 %.

Ostatní státní zaměstnanci musí čekat, co udělají jejich resorty, ale stát už loni na inflaci vydělal 130 miliard Kč, takže by bylo hezké, aby postupoval podle platného zákona a vyplatil to, co ze zákona vyplatit má.

Pokud neumí politická garnitura hospodařit, tak to může klidně předat jiné partaji, která se může předvést, jak to umí, na rozdíl od této vlády národní katastrofy.

;-(

0 0
možnosti
IH

Děkuji za Váš blog. Nějak tak o tom přemýšlím taky... Teda mohla bych mít hezký důchod už za cca 10 let (a co teprve, kdyby se v minulosti nezvyšovala hranice - to už bych v něm asi byla...). zaplaťpánbů - zdraví slouží a nějak se mi zatím do důchodu nechce. Minula jsem se generacemi - ty předchozí ještě mohly ve vyšším věku absolvovat nějaké lázně na pojišťovnu (aspoň po úraze), dokonce i rekreaci v hotelu Thermal. To mne minulo a moji vrstevníci, i když dostanou lázně po úraze nebo operaci kyčle, už si tam hezky za všechno připlatí... Nebrblám - je to život, a není možné, aby se vlády chovaly populisticky nebo komunisticky po posledních třech letech. Sousedka seniorka mi v lednu řekla - Tak mi k důchodu přidali jenom 800 korun - a já se ptala - A to je málo. Protože i mně zaměstnavatel chtěl přilepšit, ale 800 to nedělá... Příště mi možná přidá v rámci inflace až za rok.. A roztrhejte mne - ale senioři dostanou přidáno za půl roku... Proč by i tady neměla být nějaká solidarita?

To, co je strašný, že se ceny všeho zvedly natolik, že pokud by senior chtěl dobrovolně opustit svůj byt a odejít do domova důchodců, tak na něj z důchodu nemá (a nevejde se do pořadníku)... Tady je něco špatně...

1 0
možnosti
JR

J71a14n 39R84á70ž

21. 2. 2023 19:58

Ze života: Jako senior v pokročilém věku, který dobře ví, že doba, kdy je zcela soběstačný se blíží ke konci, jsem začal pátrat po možnosti prožít zbytek života v domě s pečovatelským komfortem. V jediném na který jsem narazil kde se mnou chtěli bavit konkrétně, mi nabídli pobyt All inklusive (samostatné ubytování, úklid, praní, plná penze, odborně vedené rehabilitační programy, Wifi, wellness, lékařské zabezpečení a pod) . Orientační cena dnes 32-38 tis.Kč/os./měs., která se v průběhu času změní. OK, my si to můžeme dovolit, ale bohužel každý takovou možnost nemá .

0 0
možnosti
Foto

J72i54r36i 93C30i46z

21. 2. 2023 13:06

Tak jsem si se zajmem precetl vas rozbor k inflaci ekonome a snaze vlady NF prenest svoji neschopnost ji resit na 80ti lete babicky a dedecky. Vas rozbor podporeny argumentem o uvarene slepici ma jednu malou vadu. Vy svuj graf stavite na prumerech mzdy a penzi, ale co kdybyste nejak rozebral a dolozil i bez slepice, kolik penzistu a pracujicich obcanu dosahne na ten vas prumer? U penze to zjistite nejspis u CSSZ, u mezd nevim, mam jen sportovni a technicke vzdelani. Penzistu je kolem 2,2mil a kolik jich bere penzi treba do 10ti tis, kolik do 15tis, kolik do 20tis, kolik do 30tis a kolik pres 30tis. Dejte si prosim s tim trochu prace a v nekterem dalsim blogu informujete, aby vsem bylo jasno jak to tady je. Podle fotky jste uz asi zaslouzily ekonom a tak urcite vite, co se skryva pod nazvem Ceska konsolidacni agentura. Co byste k ni nam ekonomicky nevzdelanym rekl? A kde skoncily ty stamiliardy vykazovane v CKA? To byste taky vysvetlil? Podle vlady NF se okradenim penzistu usetri 25miliard nebo kolik, takze ty stovky miliard z CKA by bohate stacily na desitky let pro penzisty, nemam pravdu? Pochopitelne by je museli vratit ti, co ty miliardy nakradli v prubehu papirkove privatizace, ale dnes jsou to predevsim sponzori NF, tak na ne prece nesahat! Jeste maly priklad ze skutecneho zivota bez grafu. V malem prihranicnim mestecku zvedli pred par mesici cenu tepla cca 5x tj. temer na 8tis Kc na byt, coz je problem uhradit i z te vasi prumerne penze. Lide protestovali, sepsali petici starostovi na MU a vysledek? Samozrejme 0, co taky jineho tady, proste se plati stale stejne vysoka castka. Dve seniorky pres 80 let to neustaly a skoncily v sanatoriu, byty jsou prazdne. Jeste byste mohl v dalsim rozboru uvest, jak zvyseni cen enrgii resili v Rakousku nebo Nemecku, co vy na to. Uvedte taky, kolik jejich vlady zastropovali ceny ve srovnani s CR a kolik prispivaji obcanum. Umite i jinou rec nez cestinu ne?

4 3
možnosti
KK

Mně třeba na té změně pravidel valorizace zaráží jedna věc. Jurečka hlásá, že tím pomohli důchodcům s nejnižšími příjmy. Bohužel už nám neřekl, kde leží ta hranice mezi těmi, kterým se to vyplatí a kterým ne. Já se nedivím, že to tutlá, ta hranice je mezi 8300 a 8400 Kč, důchodci s příjmem 8400 na tom již prodělávají. Takže prodělávají skoro všichni starobní důchodci.

A pak ještě jedna věc. Všech, kteří teď vládě tleskají, bych se chtěl zeptat. Jak by se jim, jako zaměstnancům líbilo, kdyby příští měsíc vláda oznámila, že kasa je ještě prázdnější, než si myslela. A nechala uzákonit, že daňové zatížení zaměstnanců za rok 2022 navyšuje na dvojnásobek. Bez pardonu všem, i těm, kteří již mají daňové přiznání podané. To by byl řev, co?

7 0
možnosti

Souhlas.R^ Jsem přesvědčen, že z krize se dostaneme jen tak, že ji všichni společně zaplatíme, to znamená "po klausovsku" si utáhneme opasky a pomůže se jen těm, kteří to z objektivních důvodů neuřídí. Chtít po státu, aby různými dotacemi a neúměrným zvyšováním mezd státních zaměstnanců a důchodů sanoval všechna zdražení, je cesta do pekel.

1 1
možnosti
Foto

Souhlasím s vámi, že by si všichni mohli utáhnout opasek ale jako první by se měla uskrovnit vláda, politici a měli by hledat úspory a ne ty peníze zbytečně rozhazovat.

3 0
možnosti
MB

Přitom je řešení tak jednoduché. Všechny důchody budou nad průměrem těch průměrných. A tak se to bude donekonečna opakovat. Zkrátí se pracovní týden a přidá dovolená. Pochopitelně se přidá do mezd. Méně se bude pracovat a o to více brát. Sci - fi? Vůbec ne, realita během Covidu ...

Kam se hrabou komunisté? Hlásali ptákoviny o - Možnostech, schopnostech a potřebách. Tady je odměňovalo za to, že se prostě nerobilo. Zlepšil bych to. I dělník ve šroubárně má právo na svůj HO. Jak si má vlastně přečíst toho Vergilia v originále? Píši voloviny? Nikoliv, popisuji realitu. Být součástí reality? Nikdy!Je třeba si vlézt do svého Matrixu. Žije se právě teď - rychle a zběsile. Kdo rychle dává - Dobře dává. Pouze zavilý nepřejícník nadává. Důchody okamžitě zvýšit! Pracoval jsem přece poctivě celý život. Moc jsem sice neodved, no pracoval :-)

0 0
možnosti
Foto

Pokud přidat důchodcům, tak jenom těm, co mají nejnižší dchody a ne těm co mají důchody průměrné a nadprůměrné a zejména nepřidávat OSVČ. Ti, si platili nejnižší sociální dávky a teď řvou. Jenže stát jim to stejně doplácí.

1 0
možnosti
Foto

Toto je vysoce rozumná úvaha.

Ponechme stranou emoce a vezměme kalkulačku. Pokud budeme správně počítat, musíme dát autorovi za pravdu.

Nicméně - exituje další faktor - politické body a emoce. Ono stačí, když někdo vstane a řekne, jako kupříkladu odborový předák Středula (v životě nepracoval, jen vedl odbory)." Já se za vás budu bít, milí důchodci, nenenchám vás umřít hlady". A politické body se sypou, protože "my důchodci se chceme mít dobře, viď Mařko?"

To, že tento přístup ožebračí děti, které budou mít sakra problém, tito lidé již neřeší. Jde o vysoce egoistický přístup, typický pro rozvojovou společnost.

A na tento trend naskočí patláci typu K. Havlíčka a A. Schillerové, T. Okamury a mnoha dalších.

Bylo by třeba se ohlédnout jen pár let či měsíců do minulosti. Kupříkladu před několika lety paní Schillerová horovala pro zvýšení věku odchodu do důchodu (nyní raději nezmiňováno). Karel Havlíček nabízel v březnu 2022 ekonomické řešení, které - pokud by bylo realizováno - trávíme čas u benzínových pump (rovněž již nyní nezmiňováno).

A tak my si tady žijeme a volíme. R^

6 3
možnosti
LH

Stredula dělal v mládí ve Vítkovických železárnách...

0 0
možnosti
Foto

Vláda se vydala jedinou možnou správnou cestou.Tak to prostě je.Je jen otázka kolik lidí to pochopí a bude to tak vnímat.Pro levicové populisty to budou žně...

4 3
možnosti
Foto

Rozhodnutí vlády je naprosto správné. Ti, co pracují přispívají rovnou těm, co jsou v důchodu. Jenže těch, co pracují ubývá a důchodců přibývá. O posunutí věku odchodu do důchodu uvažují všechny vlády v Evropě, protože jinak se důchodový systém zhroutí. Jsou u nás důchodci, kteří berou důchod a dál pracují. K platu jim jde jak důchod, tak i plat. Důchodci se dnes mají lépe než většina obyvatel. Po vládě Babiše zůstaly astronomické dluhy a z těch dluhů se platí úroky. Za rok 2022 to bylo 42 miliard korun. Tato částka v příštích letech ještě poroste. a za tři roky až na 80 miliard korun ročně,“ Inflace skončí a to tím, čím mně budou lidi nakupovat, tak to bude nutit výrobce jít s cenou dolu. Nemohou vyrábět pro sklad.

6 3
možnosti
ZZ

Astronomické dluhy budou spíš po této vládě !

Tato vláda dokázala v roce 2022 vyrobit prakticky stejný dluh, jaký byl v době covidu v r. 2020 !

Letošní sekeru zatne Fiala pravděpodobně ve stejné výši, jako byla v covidovém roce 2021 !

Na omluvu můžeme říct, že v r. 2020 a 2021 zatly dluhovou sekeru prakticky všechny vlády. V roce 2022 jen ta naše !!!

:-P:-P:-P

3 3
možnosti
Foto

Důchodci si žijí lépe, než rodiny zaměstnanců s více dětmi a redukce navyšování má mou podporu. Zároveň vítám, že vláda Fialy to pořádně od všech schytá.

3 3
možnosti
LV

Promiňte, pane Bicero, že tak řeknu, ale právě jste předvedl dokonalou ukázku logiky dezoláta.

Vláda dělá potřebnou věc, ale je dobře, že sklidí nevděk, protože to není vláda, kterou byste chtěl. Co na tom, že vláda, kterou jste podporoval, nikdy nic takového neudělala, byť na to měla 2 celá funkční období. Stejně je budete zase volit, i když hrozí, že celou důvodovou reformu zase populisticky shodí, jako to udělala Sobotková vláda.

Fakt tleskám takovému myšlení...

5 4
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 18,24
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky