Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vaši analytici sú zdržanliví. Naopak Zväz priemyslu ČR presadzuje prijatie eura dlhodobo a vyzýva vladu, ktorá by mala stanoviť jasný termín a harmonogram príprav na jeho prijatie, miera používania eura v českej ekonomike, najmä vo firemnej a podnikateľskej sfére, stále rastie. Hlavným efektom eura pred 20 rokmi bolo prudké zníženie úrokových nákladov pre štátne dlhy. No tento efekt je už dnes vyčerpaný.Trochu bizarne vyznieva tiež argument proti prijatiu eura týkajúci sa otáznej dlhodobej udržateľnosti verejných financií z dôvodu starnutia českej populácie a s tým spojeným rastom mandatórnych fiškálnych výdajov. Podobne je to s argumentom o nízkej štrukturálnej podobnosti (väčší podiel priemyslu) českej ekonomiky s eurozónou. Na štrukturálnom zložení ekonomík nášho regiónu je ešte čo robiť, ale asi nebude tou správnou cestou mať identické ekonomiky vo všetkých 28 štátoch EÚ.

0 0
možnosti
LU

Máte zaujímavé údaje.

"Slovensko s nejvyšší inflací v eurozóně (7,8), tak souhrnný deficit byl 13 procent HDP."

"Eurostat zverejnil údaje o deficite a dlhu za členské krajiny EÚ. Postavenie Slovenska nevyznieva zle. Náš deficit verejných financií klesol v minulom roku na 2% výkonu ekonomiky (-5.4% HDP v roku 2021)"

https://europske.noviny.sk/2023/04/21/analytik-gabris-z-csob-slovensky-verejny-dlh-je-strnasty-najnizsi-v-eu-deficit-a-dlh-su-dolezite-cisla/

1 0
možnosti
LU

Áno Slovensko malo najvyššiu infláciu v eurozóne, vyššiu infláciu ako Slovensko mali iba štáty EU mimo eurozóny.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

2 0
možnosti
IS

Díky, kvalitní rozbor. Chasníci řvoucí o Fialovo drahotě si to nepřečtou. Což je dobře, zbytečně by se jim tvořil přetlak v hlavičkách.

4 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky