Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Škoda, že autor nerozviedol myšlienku, že "Od července 2023 se klíčová sazba dostala na více než dvojnásobnou úroveň. Oficiálně ve stejném období vzrostla inflace z 5,4 na 7,5 procenta. Nepoměr je zřejmý." V čom vidí autor ten nepomer. Zvýšenie úrokových sadzieb národnej banky by malo viesť k zníženie tempa rastu inflácie alebo v lepšom prípade k jej poklesu. Je to tak aj napr. v ekonomike USA. Sadzby zvýšil FED z 0% na cca niekde okolo 4-5% čo je obrovský percentuálny nárast a práve som počúval rozhovor pani Yelen so senátorom Kennedym kde ministerka financií odhadovala úroveň inflácie ku koncu minulého roku na cca 4% pričom pôvodne pred zvýšením úrokov boli niekde okolo 2%.

0 0
možnosti
SS

Myslím si, že indukční myšlení je postup od obecným principům k jednotlivostem. Dedukce je opak. Slavný Holmes postupoval od detailů k celkovému obrazu zločinu.

1 0
možnosti
TM

Nikoliv. Indukce je vyvozování obecného z konkrétního. Z případu závěr. Dedukce je odvození závěru z předpokladů.

1 0
možnosti
LS

Blog mi připomíná dobu, kdy se Rudém Právu skoro každý den psalo, že USA jsou na pokraji propasti. Zřejmě je v současnosti na VŠE žádoucí psát v opačném gardu, jinak "končíš"...

0 4
možnosti
Foto

vojenský průmysl nebo automobilový průmysl, když to někdo koupí tak to roste, a pokud budou obnovovat Ukrajinu ..., vlastně se válčí o obnovu Ukrajiny, to je ten kšeft o který jde, aten bude obrovitánský na několik let prosperity, proto se to tam musí řádně zničit

0 1
možnosti
AP

Jenže když Marija Fjodorovna koupí žigulíka, tak zvýší svoji kvalitu života. Nebude ji zima na zastávce autobusu, který má zpoždění, dostane se dříve do práce a ušetřený čas stráví se svými dětmi. Kdežto když si stát místo toho koupí kus rakety, co odletí na Ukrajinu, tak z toho má Marija prd. Na opravu střechy školy nebudou peníze a silnice bude mít další zimu více výmolů. Navíc její přibuzní na Ukrajině ji budou ještě více nenávidět a nepozvou ji v létě na dovolenou.

4 0
možnosti
TD

Kdyz vyrobite rakety za milion a vystrelite je na Kyjev tak vysledkem je: 1. rust HDP o milion. 2. rust dluhu o milion. 3. nulovy trvaly prinos pro lidi.

Rusko muze rust ekonomicky, ale je to nejhorsi mozny typ rustu... Na dluh a pro nic...

5 0
možnosti
PV

Autor má zrejme pravdu v prípade Ruska, pokiaľ ide o negatívny dopad vojnovej ekonomiky. Sú ale aj iné príklady následkov takéhoto stavu na ekonomiku. Ekonomika USA nemala problém vyrovnať sa s vojnovou ekonomikou ani po vojne Severu proti Juhu ani po WWII. Naopak po týchto udalostiach nasledoval vždy nebývalý ekonomický a mocenský rozmach USA. Dá sa ale očakávať, že ruská ekonomika len ťažko dokáže tento vývoj okopírovať.

3 0
možnosti
RC

U ruSSaku plati, ze jim nelze verit jakakoliv cisla.

5 0
možnosti
JK

*Rychlý* ekonomický pád Ruska po sankcích nikdo nepředpovídal ani nepředpokládal. Akorát proruští trolové furt dokola říkali, že to někdo tvrdí anebo předpovídá. To je taková jejich ubožácká taktika, házet do placu, že jejich odpůrci tvrděj kraviny, aby se mohli vytahovat se svojí jakože pravdou. Oni by bez těch lží ani neměli co říct, žejo.

7 2
možnosti
PV

Spomínam si na výroky Západných predstaviteľov napr. p. von layen "Russia economy is in tatters" a rovnako prezidenta Bidena o rozvrate ruskej meny krátko po prvom kole sankcií. Stratégia, že sankciami dosiahneme rozvrat ruskej ekonomiky, čo vyženie bežných rusov do ulíc a spolu s tlakom postihnutých oligarchov zabezpečia zmenu režimu v Rusku je proste fakt.

1 0
možnosti
ZS

Takze jedou do kytek. Pomalu ale jistě. Doufejme ze krach svet prezije. Co bude s ruskem je my srdecne jedno.

2 1
možnosti
Foto

Ano, musíme uvažovat chladnou hlavou. Rusko je obrovské teritorium s relativně komplexní ekonomickou strukturou,s dostatkem surovin a politicky velmi stabilní diktatura. Navíc není izolované a narpsotá většina jeho hranic je otevřená a silný asijský region vesel obchoduje dál a nahradí naše dodávky. Asijská a africká letoviska jsou ostatně Rusů plná. Největší hrozbou však je, že my se na to prostě vykašleme a obětujeme Ukrajinu za trochu pohodlí a pár stovek k důchodu a k rodičovské.

9 1
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky