Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Rozhodujících faktorů bylo v případě hospodářského růstu Číny několik - všechny už jsou vyčerpány, resp. "nízko visící ovoce je již otrháno" (to se týká i všech rozvinutých zemí Západu). Jde o to, že největší efektivity dosahují státní pobídky při budování infrastruktury. A tam, kde byla efektivita nejvyšší, už má Čína postaveno, další stavění už příliš nese znaky "most odnikud nikam". Změnit by to mohlo zvýšení počtu ekonomicky aktivního obyvatelstva, což ovšem v tomto případě těžko půjde bez nárůstu populace obecně (zase tedy, hlavní potenciál už mají vyčerpán). Podobně je to s příběhem Číny jako továrny světa. Na poli "jednoduché" výroby (tj. zejména takové, kde stačí vyrobit a prodat a už se neposkytuje rozsáhlá záruka funkčnosti a další nezbytný servis atd.), tam je také už rozumně dosažitelné fakticky dosaženo. Možným směrem rozvoje je sektor služeb, tj. poskytovat celému světu nejen zboží, ale i návazné služby - tj. technologické celky, s jejich provozem, telekomunikační, bankovní, pojišťovací služby, služby pro průmysl atd. (příklad - Češi si vezmou hypotéku u čínské banky na koupi bytu v Praze, který postavila čínská firma, pojistí jej u čínské pojišťovny apod.). Logicky jsou tu nejenom kulturní a jazykové překážky, ale i bezpečnostní (Huawei, příklad). - - - - Čína už je prostě hospodářsky na úrovni vyspělých zemí. Základ, ze kterého se počítá růst HDP, je už tak vysoký, že nelze čekat 10% nárůsty ročně. Leda že by vymysleli nějaký takový podfuk, jaký vedl v Americe k realitní krizi z let 2007-2010. Tj. že si budou navzájem přeprodávat nějaké finanční služby za naprosto přemrštěné ceny a z toho si navzájem účtovat provize. Takové letadlo sice dlouho nevydrží, ale zato to udělá pěkný krátkodobý nárůst produktu.

1 0
možnosti
JV

J11a40n 21V93ě88r72n12ý

9. 1. 2024 11:23

Čína v podstatě dohnala západ ve všech ohledech, v mnohých těch podstatnějších bych řekl i překonala (AI, EV, stavebnictví, robotika, software). Že už není možné aby pak každý rok vyrostla o 150% mě moc nepřekvapuje. Naopak ji celkem předvídatelně čeká podobná pomalá stagnace jakou zažívá západ už tak posledních 30 let. Ale to sotva znamená že se můžeme poplácat po zádech jak jsme to těm Čínanům natřeli.

3 0
možnosti
JK

Asi tak. Nezapomínejme, že i kdyby člověk vzal jako porovnávačku s Evropou jenom nejrozvinutější oblasti Číny (tj. mimo vnitřní Mongolsko a podobné "okrajové" regiony), stále se jedná o 2-3x větší ekonomické soustředění, než jaké mají nejrozvinutější oblasti Evropy. Anebo než Evropa jako celek, protože v Evropě je taky spousta periferií, je to akorát vůči té Číně zkresleno paritou kupní síly.

1 0
možnosti
Foto

Váš optimismus bych chtěl mít. Ale není tak úplně na místě. Samozřejmě je to definicích, co přesně je znamená slovo "motor" apod. Technologicky bohužel Čína začala poněkud "západu" unikat a to tak, že velmi. Logicky. Byla tam přenesena za účelem zisku kdejaká výroba a kdejaká technologie. Čína umí kopírovat a ... následně vylepšit. Má zdroje jak materiální tak lidské. Skoro nevyčerpatelné včetně těch, které "západ opustil". Myslím bývalé kolonie, které Čína úspěšně "vytěžuje". A "západ" si imho zadělává na další závislost. To, že i v Číně jsou krize, neznamená, že natrvalo ...

1 0
možnosti
Foto

Dobrý rozbor. Díky!

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

0 0
možnosti
JV

Jen by mě zajímalo, která země je tedy podle vás tím motorem světové ekonomiky? Vypsal jste tu plno problémů, která Čína má, což je třeba zaostávání venkova, zvětšování třídních rozdílů, zcela určitě obrovský demografický problém atd. Nicméně Čína jde technologicky stále velice progresivně dopředu a například díky poblázněnému trendu elektrifikace automobilové dopravy se dá celkem spolehlivě předurčit budoucí nadvláda čínské produkce . A nejen v Evropě.

3 0
možnosti
PK

No nevím, mezi 10 největšími výrobci čipů (což beru jako etalon pokroku) není ani jeden čínský (ne, SMC za čínskou firmu nepovažuji). Čína umí díky vládní podpoře a dotacím leccos, ale nějaký vlastní vývoj tam nevidím.

5 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky