Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pánové, vy zde se vyskytující s názory na ekonomii, vám se opravdu článek pana "profesora" líbí a souhlasíte s ním?

0 0
možnosti

Neuvěřitelně hloupý článek a neuvěřitelná diskuse. Z pozice pořád ještě platné pozice dolaru a eura jako rezervní měny číslo jedna a dvě (jak ještě dlouho?), dovodí ekonomický analfabet dolarizaci a euroizaci, tedy nejen euroizaci Evropy, ale rovnou dolarizaci celého světa, prý přirozený ekonomický proces dle jednoho z diskutujících. Takže celý svět logicky spěje a skončí vlastně s jedinou měnou, že pane „profesore“ firemní ekonomiky, že pane Šiku, pane Neugebauere, pane Marku a pane Procházko.

1 0
možnosti

Asi to bude pro autora a zmíněné pány stále nesrozumitelně. Takže autor vlastně tvrdí, že svět míří neodvratně k přijetí dolaru ve všech zemí světa. Čo je to také absúrdny Kefalín, že

0 0
možnosti
Foto

J30a16n 34Š65i71k

22. 1. 2024 9:14

Je to tak. Jenže přechod na EUro nás v dohledné době nečeká. ODS to do konce volebního období řešit nebude, ANO chce referendum a to nebude své voliče přesvědčovat, SPD je přesvědčovat bude k odmítnutí a důchodci z nostalgie budou trvat na koruně. Politik, který bude euro podporovat otevřeně, si pod sebou podřeže větev. Takže podniky budou skřípat zuby a možná to dopadne i tak, že svá sídla přesunou jinam. Ještě, že alespoň už v EUrech mohou účtovat. I tak dopad na ekonomiku bude negativní a zase to bude brzdit náš další rozvoj...Hezký den

0 0
možnosti
Foto

To jsou fakt velmi "pádné" argumenty.

0 0
možnosti
Foto

Ano. Ekonomické procesy jsou přirozené a nelze jim efektivně zabránit. Je to jako kdybychom chtěli udržet v každé vesnici krejčího, evce a kováře. Tím, že FED má "za úkol" "pečovat kromě peněžní stability i o nezaměstnanost, vpodstatě se přibližuje neblahé politické úloze ECB.

0 0
možnosti
Foto

To opravdu považujete za validní argumenty?

0 0
možnosti
Foto

Profesor podnikové ekonomiky na VŠE, hmmm, to je určitě těžká ekonomická váha. Tak co na to já?

Ve třetím odstavci slibujete definici euroizace, abyste se jí cudně vyhnul. To se nedělá? Dopracujme se k ní tedy vlastními silami, neboť v kontextu s odstavcem 5 a dolarizací je zjevné, že europeizace je tedy vaše označení situace, kdy státy rezignovaly na vlastní měnu a používají EUR. Dál je to nevědecké! Týmž termínem označujete situace, kdy subjekty ad hoc z různých důvodů ohodnocují své výkony v EUR či se v této měně zadlužují, Jenže: nikde není vámi doložené, že by tím inklinovali k náhradě CZK za EUR - to je velmi důležité!!! K vaším "důkazům":

1/ platby v EUR: podle šetření ČNB a SP ČR je podíl plateb v EUR cca 16%, ale co je nejdůležitější z ekonomického hlediska (což nepochybně jako ekonomický profesor víte) je TREND - a ten je v období 8 let STAGNUJÍCÍ s mírnou inklinací k poklesu. Tak tedy nevím, ale jako laik bych řekl, že europeizace vypadá trochu jinak (vy jste nezdrojoval, nebudu ani já).

2/ úvěry v EUR: podíl v tuzemsku se blíží ke 43%, ale jejich růst se zastaví nebo zpomalí, možná i poklesne. Jsou aktuálně výhodnější sazby pro EUR, jenže je nutné zajištění, bez něj je to nesmysl. Českých podniků, které mohou získat úvěr v zahraničí v EUR není aní náhodou tolik, kolik tvrdíte, zkuste si získat úvěr např. v Německu, pokud tam nemáte sídlo ani výrobu a uvidíte. Nepochopil jsem v této souvislosti, to víte s laiky je to těžké, váš odkaz na objem zahraničního obchodu a už vůbec ne jeho srovnání s HDP, protože (to určitě víte) se jedná o nesovnatelné ukazatele, tedy pro nás, laiky, o hrušky a jablka. Navíc (jak jsem již uvedl), vývoz zboží neznamená automatickou možnost úvěru v zahraničí. Jen ještě doplním, že i zahraniční obchod klesá ..... tedy co ta europeizace?

K EUR jako vlastní měně se nejspíš dopracujeme,to je výrazně pravděpodobné, ale nedávejte to do souvislosti s ekonomy (vy snad ekonom nejste?). Je to výsostně politické téma.

Hezký den.

0 0
možnosti
Foto

Oprava: To se dělá?

0 0
možnosti
Foto

Jednoduše: kdo eura na účtu nemá, je proti euru. Kdo má a platí jimi, je pro euro.

1 0
možnosti

Půvabná argumentace. Takže platí-li všechny státy světa za ropu dolary, nevyhnutelně směřují k přijetí dolaru jako národní měny. Existuje přece i doklad – nový libertariánský argentinský prezident, jenž měl ve volebním programu přijetí dolaru jako národní měny. Kupodivu stačí pár hloupých arogantních politických rozhodnutí z pozice „božského“ hegemona jako vyřazení státu ze SWIFTu, nejen zmrazení aktiv, ale i úvahy stran „ukradení“ těchto aktiv nějakého státu, atd., atd., a ono dochází k „úprku“ i od oněch plateb dolarem. Říká se tomu dnes dedolarizace. Ono i u eura v postavení druhé rezervní měny dochází z týchž důvodů k témuž, neb poslušní evropští politici následují své „nadřízené“ v jů es ej.

Firemní ekonom holt není finanční analytik ani národohospodář. Natož ekonom ve smyslu odborníka na ekonomii či ekonomiku v obecném slova smyslu. Jakkoli se u všech těchto profesí používá termín ekonom. A dopadá to stejně, jako když člověk naprosto nepolíbený právem začne v diskusích „přednášet“ právo.

Skutečný ekonom vysloví stran eura jen skutečně validní argumenty. Firemní ekonom domnívaje se, že je odborníkem, se ocitne v říši pohádek.

https://casopisargument.cz/?p=54966

0 4
možnosti
TM

No nevím. Školy sice mám, ale určitě ne tak úžasné a kvalitní jako Špáta, který zjevně vystudoval i Vysokou školu života, ale tedy tolik o věci vím, že jakkoliv se pořád mluví o dedolarizaci, tak podíl dolaru na globálních transakcích v posledních dvaceti letech soustavně roste. Ale samozřejmě nějaké statistiky ve srovnáni s genialitou pana Špáty hoří jako suché listí. O to žádná.

2 1
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky