Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsou dvě záležitosti: 1) jde o kapitalismus přirozeně vzniklý (od 13. století v Itálii) téměř za zády obyvatel příslušného regionu, kteří neměli tušení, do čeho lezou

2) kapitalismus (znovu) nastolený, svobodně zvolený občany, kteří mohli a měli vědět, do čeho lezou), pak jde o socialismus (ČLR, ČR).

0 0
možnosti
JK

J55a51n 51K63a49r73a10s30e92k

29. 8. 2020 22:12

[...] Avšak, a to je podstatnější, zároveň to přineslo nejvyšší životní úroveň v dějinách, překvapivě i nejnižší chudobu (jakkoliv stovky milionů lidí žijí v hladu – žádní z nich ale nepobývají ve skutečně „kapitalistických“ zemích), největší dostupnost kultury, vzdělání a dalších statků. [...]

tohle proste neni pravda. Vedecky se to neda nijak dolozit, ty ruzne useky dejin jsou tak rozdilne, ze neni mozne najit rozumna srovnavaci kriteria.

Ta diskuze je proste na urovni tvrzeni, ze lovec mamutu to mel blbe, protoze jeste nemel penicilin.

To co autor rika je pouze ideologie srovnatelna se socialistickou ideologii, v ktere jsme se take meli nejlepe.Mimojine, rada obcanu si to do dneska mysli.

0 0
možnosti
JR

J39a88n 40R16á74ž

27. 8. 2020 12:47

Hezky popsáno! R^

0 0
možnosti
EK

Oni ti intelektuálové jsou levicoví už od přírody. Mají představu, že si budou kapitalisticky žít za peníze socialisticky ždímané z ostatního obyvatelstva, protože se cítí vyvoleni k "vyšším" cílům.

2 0
možnosti
JD

To mluvíte o akcionářích? :-)

1 0
možnosti
Foto

Pojem kapitalismus byl vymyšlen socialisty ve dvacátém století používal jej Marx, jako hanlivé označení pro trh. Trh existuje od doby, kdy člověk provedl směnu. Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně. Trh je systém, který určuje pravidla, podle kterých kupující a prodávající stanovují své ceny, nabízené a kupované množství. Kapitalismus, neboli trh představuje demokracii, neboť nemůže být svobodného podnikání bez rovných práv všech. Demokracie znamená vlastnická, ekonomická, politická, ale ne rovnost sociální, tak nikdy není cílem demokracie. Rovnost neexistuje nikde a ani v přírodě a ve vesmíru a nemůže existovat ani mezi lidmi.

4 0
možnosti
JK

J33a85n 26K35a67r78a42s65e76k

29. 8. 2020 21:35

[...] Pojem kapitalismus byl vymyšlen socialisty ve dvacátém století [...]

viz muj prispevek pod nazorem pani Boskove. Predne by me zajimalo, proc se tak ztrapnujete, vzdyt se to da vsechno najit na internetu a ve wiki. A pote bych rad vedel, jak jste prisel na to, ze Marx videl na trhu neco hanliveho.

[...] Kapitalismus, neboli trh [...]

To je ted nejaka zastrena, podivna legrace?

2 0
možnosti
Foto

Nejstrašnější je, pane Smrčko, že takové názory papouškují lidé, kteří jsou zcestovalí, sečtělí, vzdělaní a mladí (někteří jsou dokonce ministry práce a sociálních věcí)! Viníkem jsme my, rodiče, a my učitelé,a my establishment. My všichni neříkáme dostatečně názorně, že sociálně tržní ekonomika (které se hanlivě říká kapitalismus) je velice efektivní a zároveň spravedlivý a humánní systém, že podnikatel a živnostník jsou tažnými koňmi. Jednoznačná karma, jestli bude ale náš nářek co platný, nevím!

5 0
možnosti
JK

J49a97n 81K71a33r73a50s27e56k

29. 8. 2020 21:57

[...] sociálně tržní ekonomika (které se hanlivě říká kapitalismus) [...]

nepopiram, ze by tento nazor neexistoval. Ostatne mini vetsina ekonomu, ze kapitalismus je trzni hospodarstvi se soukromym vlastnictvim vyrobnich prostredku.

Trzni hospodarstvi je ovsem teoreticky mozne bez kapitalismu (socialisticke trzni hospodarstvi) a zrovna tak kapitalismus muze fungovat jako kapitalisticka planovana ekonomika.

[...] velice efektivní a zároveň spravedlivý a humánní systém [...]

a to rekl kdo?

0 0
možnosti
VB

Pojem kapitalismus užívali komunisté, západ mluví o tržním hospodářství či volné soutěži (v kvalitě a ceně); bez demokracie by šlo např. o "despocii s. Lukašenka" nebo Čínu, která části obyvatelstva dovoluje pracovat na západě (patrně musejí odvádět "valuty"), ale stíhá politic. oponenty, to bychom asi nechtěli. Jak říká mj. americ. historik, lidstvo zatím nic lepšího nevymyslelo, demokracie, právní stát a tržní hospodářství mohou fungovat dobře, a to při regulaci různých věcí zákony, jinak by šlo o anarchii (zákon musí např. regulovat vhodnou konkurenci a nezdravou pseudokonkurenci (mafiánství či zneužití monopolu v lokalitě).

1 0
možnosti
JK

J19a66n 81K57a47r72a43s62e83k

29. 8. 2020 21:17

[...] Pojem kapitalismus užívali komunisté, západ mluví o tržním hospodářství či volné soutěži [...]

Slovo kapitalista je prvne dolozeno 1753 z Francie a znamena 'osoba , ktera vlastni nejake statky'. V dnesnim smyslu pojem kapitalismus, kapital poprve pouzil 1842 Richard de Radonvilliers. Marx a Engels pouzili pojem kapitalismus, kapitalista pouze nekolikrat, vetsinou jen v privatni korespondenci.

Na pocatku 20. stoleti se pojem kapitalismus stava beznym, zejmena diky pracem Wernera Sombartsa a Maxe Webera.

Tedy na pocatku kapitalismu (do 1920) o nem komuniste hovorit nemohli, protoze jeste neexistovali.

Pote o kapitalismu hovori nasledujici myslenkove proudy, skoly, osoby:

rakouska skola, Joseph Schumpeter, Ordoliberalismus, Keynesianismus, Monetarismus, Libertanismus, Anarchokapitalismus, Piketty ....

Kde jsou proboha ti komuniste?

1 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,47
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky