Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IS

A pak že ropa není obnovitelný zdroj. ;-) Ale vážně. Budeme potřebovat baterie, spousty baterií. Zásoby lithia jsou omezené, jak známo. Dále není dost jasné, čím budeme zálohovat sluneční a větrné elektrárny, zejména při romantických bezvětrných zimních večerech.

2 0
možnosti
Foto

Někde to řeší přečerpávacími nádržemi (Rakousko). Dále se zkouší uskladňovat energii v horké vodě, resp. přehřáté páře. A vodíkový cyklus, byť málo účinný, je vyzkoušená možnost. Také se dělají pokusy s ukládáním energie v "mechanické" podobě - např. zdvíháním těžkého objektu, který při klesání roztáčí alternátor.

Lithium s použitých baterií se dá recyklovat.

Jenže ono to ještě pár dnů bude trvat, než se to vyřeší.

0 0
možnosti
Foto

Pokud si dobře pamatuji, odborníci v 70. a 80. tvrdili, že ropa je zde na 30 let. No a teď jsou zásoby vyšší než tehdy. :-/

0 0
možnosti
JL

Nebude nafta a benzín:? Tak to bude problém pro plánované války s použitím letadel, tanků, lodí na naftu atd. Stratégové buddou muset změnit plánované bitvy. Tak třeba vše na jaderný a chemický pohon může dále fungovat - jaderné ponorky, lodě, balistické rakety. Lépe tudíž nebude, jen ti dole asi budou muset jezdit na kole místo ve svých ojetých kárách. Ale to už tady bylo. I koně je možno zase namnožit a zapřáhnout do bryček.

0 0
možnosti
Foto

Nikdo neříká že ropa skončí. Nikdo neříká že se přestanou vyrábět plasty, že se přestane jezdit na benzín, že se přestane létat na kerosin.

Ale budou alternativy. A to je dobře, to je moc moc dobře.

2 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky