Originální vize JUDr. Sobotky

Žijeme v době předvolební, která je mimo jiné charakterizována volebními spoty. Pozorný divák a v tomto případě posluchač se z nich dozví řadu nebezpečně zajímavých věcí. Nad všechno ovšem zatím stavím originální výrok předsedy ČSSD JUDr. Bohuslava Sobotky.

Ve volebním spotu se přítel předseda Sobotka prochází po krajině a hovoří o dobře fungujícím státu. Potenciální premiér je turista - proč ne. Škoda, že pan předseda neobul pohorky a nezasazoval se o dobře fungující stát v letech 2002 – 2006, kdy ve vládách ČSSD spravoval státní kasu. Možná proto, že v té době měl jiné starosti. Třeba kterak si z poslaneckých náhrad našetřit na byt. A tak mu jaksi uniklo, že v době ekonomického růstu naši vlast zadlužuje.

No, nic, každý má právo na reparát. Právě proto mě jeden výrok vyřčený z úst pana Sobotky zarazil. V něm se totiž praví: Dobře fungující stát ochrání své občany před lichváři a exekutory. Předvolební doba plodí různé populistické nesmysly, ale je zajímavé, že pan doktor práv hází do jednoho pytle lichváře s exekutory. Tedy lidi pohybující se mnohdy na hraně zákona s vykonavateli státní moci. Nejen držitelé titulu doktor práv, kterým se pan Sobotka právem pyšní, vědí, že exekutor realizuje pravomocná rozhodnutí nezávislých soudů. V takovém případě by měl pan JUDr. Sobotka zároveň dodat, že dobře fungující stát ochrání své občany před nezávislými soudci, kteří si dovolí vydat pravomocné rozhodnutí v neprospěch dlužníka. Bez pravomocného rozsudku je totiž exekutor bezmocný.

Profese exekutora se v naší vlasti netěší příliš velké popularitě – částečně kvůli excesům některých konkrétních lidí. Dokonce se možná těší ještě menší důvěře obyvatel, než politici (kteří jsou v žebříčku „cti“ hodně dole, tak dole, že níže to již nejde). Ale i takové profese jsou pro chod standardní ekonomiky (a v důsledku demokracie) prostě nezbytné. Navíc politiků se nezbavíme, zatímco v případě exekutorů stačí jediné – splácet závazky.

Spot JUDr. Sobotky jsem viděl někde před šestou hodinou ranní. Vzápětí poté jsem se ve zprávách na ČT 24 dozvěděl o průlomovém rozhodnutí. Soud posvětil první exekuci řidičského průkazu. Dlužník totiž dlouhodobě neplatil výživné na své děti. Zmiňovaný muž, který nechal své potomky napospas osudu, se již nepochybně těší na volby, na to, až vhodí do urny hlas pro ČSSD. Dobře fungující stát JUDr. Bohuslava Sobotky ho totiž před nezávislými soudy a exekutory určitě ochrání.

Autor: Luboš Smrčka | pátek 18.10.2013 7:16 | karma článku: 28,55 | přečteno: 1076x