Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hadamczik: Muž za hranou

Hned na úvod musím říci, že co se hokeje týče, patřím do kategorie čistých konzumentů. Tedy těch, kteří se na hokej rádi podívají, zároveň ovšem mají jasno v tom, že jejich životní priority jsou puku a hokejkám vzdáleny. Přesto bych rád z pozice hokejového laika, nicméně pedagoga a podnikatele rád reagoval na některá vyjádření odstupujícího trenéra Aloise Hadamczika.

V první řadě si bývalý trenér stěžuje na to, že pracoval pod velkým tlakem médií. V takovém případě si měl ovšem vybrat jiný sport. Třeba curling. Vždyť naši reprezentanti se v tomto sportovním odvětví provozovaném rovněž na ledě opět neprobojovali na olympiádu, média však tuto skutečnost neřeší. Jsem si jist, že pokud na příští olympiádu curleři i jenom postoupí, stane se trenér opěvovanou osobností. Na druhou stranu, rozhodnu-li se trénovat hokejovou reprezentaci země, která během posledních dvaceti let získala šest titulů mistrů světa a vyhrála olympiádu, měl bych s tlakem na svou osobu počítat. Úspěchy totiž zavazují. A pokud si to reprezentační trenér neuvědomuje, je něco špatně.

Pan Hadamczik se dále rozčiluje, že média zpochybňují jeho odbornost a systém. Argumentuje tím, že když před třemi lety skončil jeho tým na MS třetí a vyhrál z deseti utkání devět, bylo z hlediska novinářů v pořádku. Bohužel, letos na olympiádě ovládli naši reprezentanti z pěti zápasů pouze dva. Člověk nemusí být zrovna brilantní matematik, aby dokázal vyhodnotit, že srovnání toho, co se událo v květnu 2012 a únoru 2014, je z výsledkového hlediska nesrovnatelné. Navíc - řekněme si to rovnou - mistrovství světa a OH jsou dvě různé soutěže. Navíc sám trenér připustil, že čtvrtfinále je vždy hranou úspěchu. Zároveň tak uznal, že na dvou velkých akcích po sobě prostě neuspěl. Osobně v tom nevidím žádnou tragédii, prohry ke sportu patří. Proč ovšem vinit z neúspěchu mého a mnou vybraných hráčů „nenávistnou atmosféru, vytvořenou médii“? Ostatně, před loňským mistrovstvím světa, se žádná mediální štvanice na trenéra nekonala. Přesto jeho výběr porazil Dány až na nájezdy, postup ze skupiny (!!!) zachraňoval v posledním utkání s Norskem a ve čtvrtfinále nestačil podruhé na Švýcary. Sám trenér Hadamczik se tenkrát nechal slyšet, že i když vyčerpal všechny možnosti, bere turnaj jako osobní neúspěch. Ten přišel i letos. Nebylo proto lepší odstoupit po zápase s USA (mimochodem, v následujících dvou zápasech nedali Američané, kteří nás rozebrali do posledního šroubku ani gól a naopak šest inkasovali) a nevést dále vlastní, vzhledem k tristním výsledkům na kluzišti předem prohranou válku s médii? A pak svou rezignaci oznámit na vlnách rozhlasové stanice, která je k doslechu jen v okruhu trenérova trvalého bydliště.

V úvodu jednoho z článků Alois Hadamczik tvrdí, že mohl dávno trénovat nějaký klub v Rusku a mít desetinásobek platu. Teď má volné ruce. Přeji hodně štěstí!  Jenom pozor na mediální tlaky - v Rusku jsou také silné a ostré žurnalistovo pero často dříve střílí, než se zeptá.

Autor: Luboš Smrčka | středa 26.2.2014 8:19 | karma článku: 26,84 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 16,00 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,02 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma: 19,89 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,00
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky