Zelený šíbr Bursík je vždy u moci

29. 04. 2014 8:35:22
Ekoteroristé a zelení politici se ukazují jako neobyčejně šikovní jedinci a Martin Bursík je jejich šéfík a šíbr v pozadí. Vynucený odchod ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka je třeba číst právě jako důkaz toho, že ať má nebo nemá Martin Bursík podporu voličů, vždycky stojí u kormidla. Alespoň trošku.

Ministr životního prostředí Richard Brabec dostal od svého šéfa Andreje Babiše jeden základní úkol: za každou cenu uklidnit ekologisty a zelené teroristy, protože se ministr financí chce před národem profilovat především jako stavitel dálnic. Aby dostaly dálnice „zelenou“, je třeba obětovat cokoliv. Nebo skoro cokoliv.

Nejprve byl Brabec minimálně z jedné strany obklopen lidmi blízkými právě Bursíkovi. Náměstkem se stal například Jan Kříž, kterého si prapůvodně přivedl na ministerstvo v roce 2007 Martin Bursík jako dohled nad správným směřováním peněz z evropských fondů. Velký vliv na úřadu má znovu Ladislav Miko - biolog, bývalý ministr životního prostředí a především spoluzakladatel Bursíkovy současné strany LES (což je pátá stranická příslušnost Martina Bursíka, pokud Občanské fórum a Občanské hnutí počítáme jako dvě formace). Zlí jazykové tvrdí, že většina vedení ministerstva (včetně ministra) nemá o ochraně životního prostředí ani potuchy a všichni, kdo problémy odborně znají, jsou tak nebo onak spjati s érou Martina Bursíka.

Každopádně ředitel NP Šumava byl první oběť, alespoň první viditelná oběť toho, jak se změnily poměry. Jiří Mánek byl odvolán (přesnější formulace by zněla „byl donucen se odvolat“) ve chvíli, kdy vyřešil efektivně kůrovcovou krizi, kdy se díky aktivnímu postupu Národního parku dařilo řešit palčivé problémy s nezaměstnaností v šumavských obcích a kdy běží projednávání senátního návrhu zákona o NP Šumava. A jak ředitel odcházel, ministerstvo naopak přišlo s novým Plánem péče o Národní park Šumava, který je především podstatně vstřícnější ke škodlivým broučkům nežli k lidem a který podle samotného ministra směřuje během historicky krátké doby k jednomu cíli, totiž postupně změnit celé území NP Šumava v bezzásahovou zónu.

Co to znamená? Ztrátu stovek nebo spíše tisíců pracovních míst. A jakési patologické uspokojení Martinů Bursíků a jim podobných. A také roztrhání dohody z roku 2012 o velikostech bezzásahových zón a o velikosti prvního ochranného pásma. Tuto dohodu udělal stát s obcemi a s krajskými orgány, znamenala postupné zvětšení první zóny (což není to stejné jako bezzásahová zóna, ale v podstatě se příliš neliší) postupně na 35 procent plochy parku. A teď se dozvídáme, že „převážná část území parku bude postupně směřovat do bezzásahového režimu“. A co za to pan ministr dá městům jako Kašperské Hory nebo Volary, který ty lesy na Šumavě PATŘÍ? Suché z nosu jako obvykle? A co dá stovkám lesních dělníků, kteří díky experimentům pánů jako Brabec, Miko nebo Bursík chodí místo s pilou do lesa k přepážce na pracák? To pana exministra Bursíka, který si (když seděl ve vládě) svoje domy opravil za státní dotace, asi příliš nezajímá.

Nebo takové rozšíření letiště Vodochody. Pět let probíhalo řízení EIA – posouzení vlivu na životní prostředí. Po pěti letech bylo stanovisko vydáno a konečně se mohlo začít mluvit o uskutečnění projektu. Vzápětí ministr Richard Brabec prohlásil, že jeho úřad „zahájil předběžné posouzení již vydaného stanoviska“.

Já chápu, že lidem v okolí letiště se nelíbí jeho rozšíření. Jistě není o co stát. Jenže v této zemi se nikomu nelíbí nic, to už je norma, kterou částečně vytvořili, ale hlavně podporují a zneužívají ekoteroristé. Ať kurovec sežere Šumavu a už ani metr asfaltu! A hlavně zvýšit podporu výkupu z obnovitelných zdrojů, ať k těm desítkám miliard korun, co Martin Bursík (hrdý autor zákona o podpoře OZ) a jemu podobní občanům z kapes už vytahali, zaplatí lidé ještě další a další peníze. A komu asi patřily pozemky nejlépe použitelné pro větrné elektrárny? Kdo na tomhle zeleném byznyse nejvíc vydělává?

Tak jako za podporou obnovitelných zdrojů nikdy nebyla ani špetka ochrany přírody, není láska k tetřevu ani za nynějším šumavským extempore a vystrnaděním úspěšného ředitele NP. A stejně jako za OZ platíme krvavé peníze, budeme je platit i za sežranou Šumavu. A majitelé letiště zaplatí velké peníze za to, že v této zemi je na každý prd třeba deset ministerských razítek.

Autor: Luboš Smrčka | úterý 29.4.2014 8:35 | karma článku: 29.56 | přečteno: 849x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 441 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 544 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 428 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...