Spiknutí, konspirace, neschopní břídilové a američtí poradci

7. 12. 2014 8:49:37
Všichni se proti mně spikli! Jsem obětí spiknutí! Vláda nic neřídí, zemí řídí lóže! Američané svrhávají režimy po celém světě! O všem rozhoduje velká Triáda! Veřejné mínění je manipulováno! Snad nikdy ještě neměly konspirační teorie takový prostor jako nyní. A možná nikdy nebylo tolik lidí, kteří jim věří.

Webové stránky aeronet.cz patří k těm, které neustále šíří mnoho evidentních nesmyslů. Jsou zjevně zaměřené na časté přejímání zpráv z Ruska, především zpráv režimních, dalo by se říci „putinovských“. Přetiskují také texty podobných webových projektů z ciziny. Jsou zhusta protiamerické a ve značné míře také protievropské, v dané souvislosti ostře protiukrajinské. Tyto i desítky podobných stránek, které se objevily v podstatě po celé Evropě, ale také ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii a v řadě dalších zemí během posledního roku či dvou, nesporně patří do první linie ruské ideologické ofenzívy. Nechci se zabývat tím, nakolik jsou placené přímo z Moskvy, konec konců to není ani moc podstatné. Za poznámku stojí, že z americké oblasti se mezi oblíbence podobných produktů řadí Ron Paul. Jistě nikoliv kvůli svému libertinství, jako spíše kvůli tezi, že USA se nemají plést do Evropy. (Přeloženo: Vyklidit Evropu pro Rusko.)

Jeden z posledních textů na aeronet.cz je údajný rozhovor s pracovníkem významné agentury pro výzkum veřejného mínění. Nejsou jmenovány ani agentura a ani onen pracovník. Což je podivné, ale dejme tomu k takovému postupu může být důvod (i když je to absurdní). Co je smyslem? Vytvořit představu, že veřejnost této země je zaplavena „prefabrikovanými“ průzkumy veřejného mínění, které v podstatě „vyrábějí“ geniální mozky v oněch agenturách. Pomocí těchto výzkumů a předhozených témat je podle onoho „mluvčího“ deset milionů obyvatel země zmanipulováno a proměněno v pitomé, nemyslící idioty. Přičemž politické spory a podobné „detaily“ nemají vůbec žádný základ v realitě, ale jsou výplodem proti sobě soupeřících skupin „spin doctors“, kteří se snaží zmanipulovat většinu a tím získat moc pro ty politiky, kteří si je najali (za zřejmě nekonečně obrovské honoráře). Například onen neznámý mluvčí na aeronet.cz „stvořil“ podle svých slov Věci veřejné i ANO 2011, měl prsty v prezidentských kampaních a vůbec v podstatě z jeho dílny pocházelo všechno, co se událo v poslední době.

Ale naštěstí zde jsou osvícení redaktoři aeronet.cz a několik statečných lidí, kteří se národu snaží otevřít oči a odhalit tyto hnusné čachry, placené povětšinou tajnými agenturami pracujícími pro americkou vládu, židovskou lobby a další podivné spolky tahající za nitky světového dění.

Bylo by možné vzít ten text (zcela zjevně vymyšlený přímo v redakci) a ukazovat na nesmysly jeden za druhým. Namátkou. Vytváří se zde dojem, že agentury zkoumající veřejné mínění mají každý měsíc desítky zakázek od politiků s úkolem otočit kormidlo země tam nebo onam. Jenže každý, kdo se někdy seznámil s praxí takové běžné agentury, ten moc dobře ví, že nějakých 95 a spíše ještě více procent zakázek přichází ze soukromého sektoru, nejde o poptávku po žádných „prefabrikátech“ s předem danými výsledky, ale o podklady, podle kterých se pak řídí reklamní či prodejní strategie. To živí výzkumníky, nikoliv nějaké politické strany, preference nebo zadání s předem daným výsledkem. Ano, několik měsíců před volbami jsou strany zajímaví zákazníci, ale další tři a půl roku jde o ztrátový business, kdy agentury živí svoje omnibusy a podobné projekty. Ty pomáhají udržet povědomí o agentuře v širší veřejnosti. Je to v podstatě forma reklamy. A na okraj – i z těch výzkumů, které agentury dělají pro politické strany, jde na veřejnost naprosté minimum. Většina z nich slouží k plánování kampaně, k jejímu tematickému a regionálnímu zaměření. Jde o velmi důvěrné výsledky, které jsou naopak stráženy a prakticky nikdy neopouští budovy stranického vedení.

To neznamená, že neexistují „cinknuté“ výzkumy preferencí. Velmi pravděpodobně ano. Ale to je kapka v moři, navíc si takové výzkumy kupují především malí a ještě menší k tomu, aby přesvědčili veřejnost o své velikosti. A že by někoho opravdu zmanipulovaly? To je v podstatě směšné.

Celý ten „rozhovor“ umně míchá banální pravdy o politice, médiích a fungování společnosti s tím, že se čtenáři snaží podsunout představu: Jsi zmanipulovaný hlupák, oběť propagandy, co vidíš v televizi je koupené americkým velvyslancem. Staň se chytrým, nevěř nikomu. Jde samozřejmě o čistou a v podstatě dosti primitivní manipulaci. Neboť v hysterickém řevu „Nikomu nevěř!“ je jediná skutečná informace. Totiž: Věř jenom mně! Mně, který nejvíce řvu! Takže ve skutečnosti spin doctor křičí: Chyťte spin doctora.

V podstatě rozumím tomu, že pro mnoho lidí je nynější svět příliš složitý, zdá se jim málo empatický, cítí ho jako nepřátelské okolí, které vrčí a cení zuby. Zvláště chápu ty, kterým se nedaří, nedosahují takových výsledků, o které se snaží (třeba i velmi usilovně). Takoví lidé (konec konců i takové politické strany) získávají pocit, že proti nim stojí spiknutí, že je neustále sráží někdo, kdo má větší možnosti, více peněz, kdo si všechny zaplatí... Přesně takoví a nikdo jiný podléhají podobnému blábolení, jaké produkují propagandisté na aeronet.cz.

Jsou to smutné příběhy. Takoví lidé obelhaní sami sebou i končí zapomenutí, bez přátel, bez radosti. Nepochybně platí, že jejich občanským právem je věřit v to, že jsou obětí spiknutí. Avšak to je jedno z těch práv občanů, které nepřináší žádné další hodnoty. Každý z nás uděláme lépe, pokud se soustředíme na ta pozitivnější práva než je právo na ubrečenou sebelítost a polykání ideologického placeba skutečných manipulátorů o všudypřítomných manipulacích.

A mezi námi. Elvis žije! Viděl jsem ho věšet jmelí U Mariánského obrazu.

P.S. Pouze jako lehké doplnění k tématu. Hodně se mluví o ďábelské prohnanosti při vystřižení jména Zdeňka Bakaly z projevu prezidenta Zemana v České televizi. Co je prohnaného na tom, že jedno médium udělalo škrt u jednoho člověka, který nebyl odsouzen a zde byl poměrně tvrdě napaden (čímž naprosto nehodnotím, nakolik oprávněně nebo ne). Ten projev vyšel na mnoha místech kompletní, stejnou větu stejná televize odvysílala dvakrát celou beze změny, až potřetí jedno jméno vynechala. ČT spíše dosáhla toho, že i lidé, kteří prezidentovy projevy neposlouchají, se o jeho hodnocení Bakaly dozvěděli. Dělat z toho spiknutí amerických poradců a cenzuru je nekonečně hloupé. Takovou školáckou chybu, aby upoutal pozornost právě na to, co chce schovat, by udělal jenom naprostý moula.

Autor: Luboš Smrčka | neděle 7.12.2014 8:49 | karma článku: 21.49 | přečteno: 1210x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 440 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 544 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 447 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...