Řidič nám veze uprchlickou krizi z druhé strany

12. 09. 2018 8:31:16
Venezuela měla donedávna asi 31,6 milionu obyvatel. Nyní je to kolem 29 milionů. Možná ještě méně. Počet uprchlíků ze státu, který disponuje největšími zmapovanými zásobami ropy na světě, totiž jen odhadujeme.

Oficiálně to je asi 2,4 milionu lidí. Ale humanitární organizace hovoří již nyní o více než třech milionech a velké pravděpodobnosti, že do konce roku se toto číslo vyšplhá na 3,5 milionu lidí. Ano, ze země uteklo možná až deset procent obyvatel. Pro ilustraci: těch 3,5 milionu je více lidí, než kolik obyvatel má celá Uruguay. Případně celé Moldavsko včetně okupovaného Podněstří.

Nebo z jiného úhlu je to stejné, jako kdyby z Československa po srpnu 1968 neuteklo 250 tisíc lidí, ale hned 1,5 milionu.

Důvody asi není třeba opakovat. Dvojice komunistických vůdců voják Hugo Chávez a řidič autobusu Nicolás Maduro dokázala během necelých dvaceti let udělat ze země, která byla na jihoamerické poměry bohatá a funkční, oblast naprostého zmaru. O výsledcích politiky „socialismu 21. století“ toho bylo napsáno už skutečně hodně, proč se opakovat. Důležité je, co se děje nyní. A co bude dál.

Okolní státy zvládají nápor uprchlíků pouze velmi složitě. Brazílie povolala do severní oblasti země armádu, protože situace se stala neúnosnou. Kolumbie, jakkoliv jde o dynamickou a v základě velmi zdravou ekonomiku, má vlastních problémů dost. Navíc nemá se zvládáním uprchlických vln prakticky žádné zkušenosti. Guyana ostatně také ne, navíc vede s Venezuelou spor o provincii Essequibo. Trinidad začal uprchlíky vracet, protože situaci nezvládá. A tak dále. Na obzoru je mimořádná humanitární katastrofa.

Mimochodem – ve Španělsku počet uprchlíků z Venezuely, kteří žádají o azyl, již násobně převýšil počet uprchlíků z rovníkové Afriky.

Postup České republiky je v danou chvíli adekvátní. Nabízíme zhruba tisícovce krajanů a těch Venezuelanů, kteří mají české předky, možnost usídlit se v České republice. To je férová nabídka. Naše země pokračuje nicméně v tradici. Přes nemalý vnitřní antisemitismus jsme byli jedním z mála států, který ve druhé polovině třicátých let přijímal převážně židovské uprchlíky z Německa. Po občanské válce jsme v letech 1948-49 přijali dvanáct tisíc Řeků a v sedmdesátých letech po převzetí moci generálem Pinochetem Chilany – jakkoliv to mělo politické konotace, je třeba to brát především jako humanitární čin. V době války na Balkáně jsme poskytli prostor více než 11 tisícům uprchlíků především z Bosny a o pár let později v roce 1999 pomoc více než šesti tisícovkám utečenců ve spojitosti s kosovskou krizí.

Nabídka pro tisíc Venezuelanů je logickým pokračováním.

Jenže to, co se děje kolem komunistické diktatury v agónii nyní, to je pořád jenom začátek. Izolovaný režim se bude snažit o přežití za jakoukoliv cenu včetně války s některým ze sousedů nebo války občanské. Pokud se nestane něco jako „Caracaský zázrak“, připravme se na velmi špatné zprávy.

Jistě. Jižní Amerika je skutečně hodně daleko a tamní problémy se nás dotýkají opravdu jen zprostředkovaně. Ale neměli bychom v té poněkud jednostranné diskusi o migračních cestách z Asie či Afriky zapomínat na to, že různých proudů uprchlíků je na světě spousta a že možná způsob, jak by se Česká republika mohla do řešení „globálního uprchlictví“ zapojit, může souviset právě třeba s hroutící se Venezuelou. Jakkoliv se nám zdá skoro nekonečně vzdálená.

Autor: Luboš Smrčka | středa 12.9.2018 8:31 | karma článku: 23.70 | přečteno: 753x

Další články blogera

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 3267 | Diskuse

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma článku: 18.87 | Přečteno: 440 | Diskuse

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma článku: 19.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Luboš Smrčka

Čína už není motor, sotva setrvačník

Samozřejmě to na Západě mnoho lidí nechce příliš slyšet, ale Čína byla v posledních dvou či dokonce třech dekádách jedním z motorů světové ekonomiky. Teď je z ní snad setrvačník. A málo stačí, aby byla brzdou.

9.1.2024 v 8:12 | Karma článku: 21.95 | Přečteno: 544 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 159 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 127 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 337 | Diskuse
Počet článků 360 Celková karma 23.06 Průměrná čtenost 1392

Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...