Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zastavit migraci? Ekonomický návod

Existují v principu dva extrémní názory na migraci. První: je logická a nelze ji zabránit, protože nikdo nezastaví pochod lidí „za lepším“. Druhý: byla vyvolána pozváním migrantů do Evropy a je to projekt lidí ovlivňujících svět.

Oba názory jsou samozřejmě absurdní. Realita je pochopitelně směsí všech možných vlivů a od zjednodušených extrémů je skutečně daleko.

Přesto je dobré se podívat na některé předpoklady, ze kterých první a druhý extrém vycházejí, protože v nich je celkem překvapivě možné najít základní principy řešení problému.

Vezměme nejprve tezi o „nezastavitelnosti“.

Ta vychází nutně z předpokladu, že člověk X kdesi hluboko v Nigérii či v Afghánistánu dostane neodvratné nutkání sbalit do šátku majetek a vyjít a že to nutkání je jakéhosi metafyzického rázu, cosi jako vnuknutí. Pouze za této poněkud burleskní podmínky totiž můžeme přistoupit na to, že „migraci nelze ovlivnit“ a již vůbec ji zastavit.

Samozřejmě žádná metafyzika roli nehraje. V prosinci 1992 přednesl Gary Becker při přebírání Nobelovy ceny za ekonomii slavnou přednášku Ekonomický způsob pohledu na život. Shrnul v ní řadu svých poznatků z uplatňování teorie racionální volby a jakkoliv v dané příležitosti nehovořil o migraci, ukázal mnoho cest jak tuto teorii na migraci aplikovat.

Rozhodnutí zvednout se a jít někam jinam, to je totiž vždy rozhodnutí v podstatě ekonomické. Nikoliv ale zdaleka pouze v tom smyslu, že cílem je získat lepší ekonomickou situaci – to je jen jedna strana věci, připočítat je třeba také bezpečnost, vyhlídky dětí na „jiný“ život a tak dále. Tato představa budoucího (potenciálního) výnosu je utvářena zvláštní směsí událostí a informací, obávejme se, že v případě migrace posledních let mnohdy zprostředkovaných sociálními sítěmi (a všichni asi víme, jak jsou informace ze sociálních sítí validní) nebo dokonce lidmi, kteří na migraci profitují (pašeráky). My vlastně pořádně netušíme, na základě jakých zpráv si migrant vytváří odhad této strany modelu, ale víme jistě, že součástí je předpoklad podstatně lepší životní úrovně a předpoklad zásadně lepší bezpečnostní situace. A zároveň můžeme předpokládat, že jsou bagatelizována rizika migrační fáze.

Takže potenciální migrant vyhodnocuje svou současnou situaci, čili životní úroveň, šance na její zlepšení, bezpečnostní riziko rozhodnutí „zůstat doma“ (které hraje dost pravděpodobně často největší roli). Pak posoudí (třebas podvědomě) náklady. Tedy rizika cesty, ale i ztrátu spojení s vlastní společností a kulturou. A konečně na druhé straně modelu stojí budoucnost v Evropě. Někdo může předpokládat, že je to něco jako ráj, jiný vidí práci, ale dobrý život a bezpečí. Je to asi trochu jako s různými verzemi pohádky o Hloupém Honzovi. V jedné sbalí buchty s představou, že si jde pro princeznu a půl království, ve druhé ambice končí u „nevěsty, aby mámě pomohla s hospodářstvím“.

Ten rozhodovací model doma – cesta – Evropa není zdaleka tak triviální, jak může vypadat. Každopádně bez velké analýzy je jasné, že čím beznadějnější je situace „doma“, tím menší vliv budou mít na rozhodnutí „jít“ rizika cesty a tím menší bude na výsledek modelu také dopad toho, co migrant očekává od svého cíle.

Věnujme se chvíli druhému extrému, totiž verzi, že celá migrační vlna byla vyvolána a naplánována a je součástí jakéhosi spiknutí (od iluminátů přes NWO, zednářské lóže až po Angelu Merkelovou). Je to stejná absurdita, jako tuny papíru plné spekulací, proč je na jednodolarovce nedostavěná pyramida (která tam skutečně je, přičemž vysvětlení je doložené a jednoduché). Zastánci teze, že za vším je spiknutí, mají jednoduchý svět. Když jim řeknete, že bez války a hladomoru se miliony lidí nedají na pochod, odpověď je, že právě ty války a hladomory byly naplánované, aby se miliony na pochod daly.

I přes podivuhodnost náboženské víry v existenci skupinky řídící svět končíme u stejného východiska, jako při analýze zcela opačného „metafyzického“ přístupu – klíčová je a vždy bude situace na „startu“. Rizika cesty a situace v „cíli“ jsou ne snad irelevantní, ale každopádně vedlejší.

Jinak řečeno. Pokud se politici předhánějí v boji za lepší ochranu hranic Evropy, ve vracení lodí s uprchlíky, uzavírání přístavů, opevňování států, je to jen hra. Na celkových datech to mnoho nezmění. Pokud si Evropa vytváří vně svého území oblast nárazníkových států, které shromažďují uprchlíky do táborů a brzdí jejich další postup, je to z hlediska taktiky rozumné (sníží to okamžitý tlak), ale strategicky to nemůže dlouhodobě fungovat.

Je třeba si přiznat, že na „start“ neumíme sáhnout, s danými prostředky a danými politickými rozhodnutími nejsme schopni zásadně změnit hospodářskou (a samozřejmě bezpečnostní) situaci v klíčových zemích. Dříve nebo později se ale budeme muset skutečně reálně zeptat, kolik jsme ochotni vynaložit na to, abychom migrační problém vyřešili.

Přitom evropští politici mají tendenci se tvářit, že se věc vyřešila „sama“ díky již přijatým krokům. Opticky to tak i vypadá. Počty uprchlíků v Evropě od roku 2014 do roku 2018: 0,22 milionu, 1,02 milionu, 0,36 milionu, 0,17 milionu a konečně loni 0,12 milionu. Je to ale hluboký omyl. Za hranicemi Evropy jsou přeplněné uprchlické tábory s dalšími stovkami tisíc lidí, které – mimochodem – stojí Evropy miliardy eur. Je otázkou času, kdy tento zadržovací systém povolí.

Nicméně ekonomický návod na strategické a dlouhodobé řešení je vlastně poměrně jednoduchý. Pokud by Evropa přestala kazit ceny potravin, vedlo by to k obnovení vlastní produkce v Africe. To by ale znamenalo další liberalizaci evropského zemědělství, důslednou eliminaci umělé poptávky po technických plodinách (jako zdroji bio náhražek do paliv) a především konečně otevření evropského trhu potravinám a potravinovým komoditám. To, co nyní platíme za rozvojovou pomoc (bez zjevného výsledku) a co již dáváme a v daleko větší míře budeme dávat do protiuprchlického valu, to bychom mohli do Afriky nasměrovat v nepoměrně efektivnějších platbách za produkci.

Afrika je schopná v podstatě naprosté potravinové soběstačnosti a může produkovat významné přebytky. Přesto produkce potravin v přepočtu na obyvatele dlouhodobě klesá a kontinent se neobejde bez masivních dovozů.

Druhý moment. Evropa by měla vzájemný obchod liberalizovat zcela a důsledně, nezůstat jen v agrární oblasti. Čím jednodušší bude pohyb zboží mezi oběma kontinenty, o to větší lze v Africe očekávat soukromé investice. Nebude to rychle, ale určitě k tomu dojde. Snadné nasměrování produkce do Evropy společně s relativně levnou pracovní silou bude dostatečným lákadlem.

A třetí moment. Evropa by měla nasměrovat svoji finanční pomoc primárně do vzdělávání. Pokud chceme omezit skutečně strategicky migraci z jihu na sever, pak naučme dívky na jihu číst, psát a počítat. To není žádné moralistní prohlášení. Je prokázáno, že s růstem vzdělanosti klesá razantně porodnost. A Afrika je jednou z posledních oblasti, kde je porodnost opravdu vysoká.

O migraci se v poslední době přestalo skoro mluvit. To má logiku – problém právě nyní dřímá. Ale o to spíše by Evropa měla pracovat na jeho řešení, protože opakování let 2014 až 2016 určitě nikdo nechce.

Autor: Luboš Smrčka | čtvrtek 6.6.2019 8:08 | karma článku: 35,56 | přečteno: 3338x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 9,50 | Přečteno: 264x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 16,00 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,02 | Přečteno: 3299x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma: 19,89 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 18,91
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky