Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentská volba a sebenaplňující proroctví

Varování: Tento článek neobsahuje (ještě jednou: neobsahuje) žádná doporučení koho volit ani hodnocení jednotlivých kandidátů. Říká pouze: Pokud se chcete rozhodnout skutečně o své vlastní vůli, nečtěte žádné průzkumy preferencí.

Sebenaplňující proroctví je pojem z psychologie, sociologie a samozřejmě také z ekonomiky. Jednoduše jde o toto: Pokud dostatečná skupina lidí uvěří nějakému odhadu budoucího vývoje, pravděpodobnost takového vývoje se výrazně zvýší – ať již původní stav věcí byl ve skutečnosti jakýkoliv.

Pro naše podmínky pár dnů před prezidentskou volbou to znamená: Pokud dostatek voličů uvěří průzkumům veřejného mínění (a tím neříkám, že jsou nebo nejsou „cinklé“), tak se pravděpodobnost jejich naplnění výrazně zvýší (a znovu platí, že bez ohledu na vstupní situaci).

Je to jev, který behavioristé mnohokrát potvrdili experimentálně. Třeba tento pokus, který prosím, aby žádný čtenář nebral nějak osobně.

Studenti dostali za úkol naučit dvě skupiny myší zvládat bludiště. „Tajně“ jim byla podsunuta informace, že jedna skupina myší je z vrhu mimořádně nadaných rodičů, druhá naopak. Ve skutečnosti ale experimentátoři myši namíchali z vrhů rozličných a z tohoto hlediska byly obě skupiny naprosto stejné. A co se nestalo? Jedna skupina (nepřekvapí, že ta „nadaná“) se skutečně naučila zvládat úkol podstatně rychleji než skupina druhá (loseři). Čímpak to? Nu, studenti (nesporně nevědomky, o to je to záludnější), věnovali „nadané“ skupině více pozornosti, více zájmu, více snahy. To prokázala pečlivě vedená statistika a zápisy o celém experimentu včetně záznamů skrytých kamer. Studenti promítli očekávání do výsledku skrze vlastní nasazení a snahu. Proroctví o tom, že genetika se ukáže jako mocná čarodějka a jedna skupina vyhraje, protože je od přírody schopnější, se „prokázalo“.

(Kdo by se na tento experiment chtěl podívat podrobněji, může začít třeba ZDE.)

V ekonomice známe sebenaplňující proroctví velmi důkladně. Nebýt věštby, že ten a ten finanční dům zkrachuje, protože má potíže, bylo by zde mnoho bankovních domů ještě v plné síle s námi. Nebo takový rating! Jak dlouho světu trvalo, než přišel na prostý fakt, že hypotéka nezaměstnaného černocha na polorozpadlou chatku někde u Mississippi, je jenom a pouze hypotéka nezaměstnaného černocha na polorozpadlou chatku kdesi u Mississippi, i když tu hypotéku kdosi zabalí do balíčku tisíců dalších a opatří ratingem AAA? Odpověď: Tomuto proroctví o AAA ratingu svět věřil téměř celá desetiletí a tak usilovně, že škody se vyšplhaly na stovky miliard dolarů.

S těmi průzkumy to je (nikoliv důsledně) vlastně trochu podobné.

Dobrá, řekne oponent, ale ty průzkumy nejsou přece vycucané z prstu, takže ukazují skutečně nějaký náskok jedněch kandidátů před jinými kandidáty.

To ano, naprosto souhlasím. Jenže je třeba to vidět jako skutečně dlouhodobý proces. Na jeho začátku se objeví skupina kandidátů, z nich první výzkumy do značné míry náhodně (v tu chvíli ještě prakticky nikdo nezná názory, minulost a další okolnosti jednotlivých lidí) vygenerují skupinu „se šancí“ a skupinu „bez šancí“. A každý další výsledek už pak jen mírně koriguje, ale především potvrzuje původní rozvrstvení. Důvod je jasný. Respondenti se přidávají k té nebo oné verzi již s vědomím, že jejich skutečně preferovaná „je bez šance“. Takže silní dále posilují nebo alespoň udržují svoje postavení, slabší ztrácejí šanci dostat se výše.

Oponent číslo 2 opáčí, že přece bývá vidět změna a vývoj.

Ano. Stává se to. Výjimky jsou jistě možné a občas se skutečně dějí. Někdo udělá nepřehlédnutelnou fatální chybu, někdo přijde s ideovým granátem a dokáže konstrukci pozměnit. Ale tyto řídce se vyskytující změny jenom potvrzují pravidlo.

Dobrá, řekne další oponent, ale lidé přece také taktizují. Chovají se ekonomicky, často tedy nejsou vedeni snahou prosadit svoji nejlepší možnost, ale zabránit pro sebe nejhorší možnosti. A dodá, že to je naprosto přirozené a že zvláště to platí při většinové dvoukolové volbě.

Ano, i tentokrát naprosto souhlasím. Jenže i zde jde o důsledek, nikoliv příčinu. Volič podstoupí zhruba takovouto úvahu: Kandidát A to být prostě nesmí, to nesnesu. Normálně bych dal hlas kandidátovi D, ale hodím to raději B nebo C, ti mají šanci A zastavit. Jenže ono je to stále to stejné. Pokud by žádný z voličů neznal předpovědi, tedy pokud by nebyly žádné průzkumy preferencí (protože ty jsou v podstatě předpovědí), pak by toto dilema vůbec neexistovalo.

Výzkumy popularity či preferencí jsou prostě sebenaplňující proroctví.

Do debaty na iDnes nedorazila Danuše Nerudová, smysl už nemá účast pana Středuly. Nechal se příliš ovlivnit výzkumy...

 

Tím vším nechci říct naprosto nic jiného, než že volič, který se chce rozhodnout opravdu naprosto svobodně a podle svého přesvědčení, by při pouhém náznaku spatření výsledku nějakého předvolebního výzkumu měl zavřít oči, ucpat si uši a v tomto stavu setrvat až do konce zprávy.

Protože když to neudělá, už ho mají. Už si začne říkat, že k těm volbám ani nepůjde, protože jeho kandidát stejně neuspěje. Nebo dá hlas druhému či třeba třetímu z jeho výběru, protože první a druhý jsou passé. Už nevolí v plném smyslu slova svobodně. Už volí tak, „aby to dopadlo“.

Autor: Luboš Smrčka | pondělí 9.1.2023 12:30 | karma článku: 18,09 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 16,00 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,02 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma: 19,89 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,00
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky