Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobrý den, děkuji všem diskutujícím za jejich poznámky a příspěvky.. S pozdravy LS

0 0
možnosti

No vidíte, zase špatně. Vytvářet zisk je čistě účetní operace. Je to jen odečtení daňových nákladů od příjmů.

Ale tento zisk nezůstává někde mrtvě ležet. Ten je opět formou utracení vrácen do oběhu. Ať je utracen za cokoliv. To je realizace zisku. Cítíte ten rozdíl?

Když vytvořím zisk, mám peníze. Když ho realizuju, nemám peníze, ale nějakou protihodnotu.

To se Vám snažím celou dobu vysvětlit.

0 0
možnosti

To patří panu Hlavatému k příspěvku z 9:40

0 0
možnosti

Mám na to naprosto opačný názor: http://hlavaty.blog.idnes.cz/c/350094/Kvantitativni-uvolnovani-a-solidarni-prerozdeleni-narodniho-duchodu.html

Co se týče ekonomického růstu, tak z důchodové definice HDP je zřejmé, že existuje přímá úměra mezi růstem a příjmy obyvatel a firem. Pokles hospodářství znamená pokles příjmu. Jestli toto je v pořádku, tak tedy nevím. Stejně jako snaha řešit dluhy neděláním (snižováním odbytu).

0 0
možnosti

Právě jsem si otevřel ten Váš článek a už první odstavec obsahuje zásadní chyby předpokladu.

Vy předpokládáte, že investoři hromadí zisk a spotřebitelé tudíž o ten zisk mají (za předpokladu konstantního množství peněz v ekonomice) méně peněz na osobní spotřebu.

Zapomínáte (nebo záměrně ignorujete) dvě důležité věci:

1) Zisk, aby byl ziskem, je nutné realizovat. Tedy utratit.

2) I když je nominální množství peněz v ekonomice konstantní, jejich reálná hodnota konstantní není. Kdyby se stalo, že někdo část peněz zadrží mimo oběh (nerealizuje zisk, odloží spotřebu), reálná hodnota peněz vzroste. Hodnota peněz je totiž vždy závislá na tom, co si za ně můžu koupit. Jestliže tedy je na jedné straně stále stejná nabídka a na druhé straně menší nominální hodnota peněz, za jednu měnovou jednotku si mohu koupit více. A naopak.

Dál jsem to nečetl.

0 0
možnosti

To muselo zakonite prijit. Vyznamnou merou k tomu prispel ten uchylny "free trade". Chvili se dodavalo levnejsi zbozi, kvuli tomu pracovni mista mizela po statisicich, nejakou dobu to slo ignorovat a zalepovat stejne jako dluhy, az to prasklo.

0 0
možnosti

P21a44v21e11l 36K23u79r92a18l

12. 8. 2013 11:41

Historická realita ovšem je že jakýkoli jiný postup v zemi která nebyla absolutně soběstačná ve všem včetně surovin a energií vedl k ještě většímu průšvihu.

současná realita Evropy že ten "free trade" který na planetě servisujeme pomocí "stabilní" měny je to jediné co nám ještě dává schopnost nakupovat suroviny a energie... pokud by sme obchod začli regulovat vedlo by to jen ke snížení směnitelnosti naší měny a exportéři surovin které už si Evropa za 2 tisíciletí budování civilizace vyčerpala je nebudou tak moc chtít.

0 0
možnosti
Foto

R^!

Dost dobrý článek ...

0 1
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky