Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na vině nejsou ani tak nenažraní solárníci jako nesmyslný regulovaný a dotvaný systém.

Pokud není energetický  zdroj  ekonomicky  životaschopný bez  zvýhodňování, tak ať  neprodukuje  elektřinu. 

Každou chvíli si některá podnikatelská  skupina může nechat vypracovat  hypotézu o blížící se katasrofě  a  vydírat občany. 

Na tyto hypotézy, třebas odhlasované i v OSN, nelze brát zřetel !

Závidím Číňanům a Rusům jejich moudré vůdce.  Politici si přece mohou přilepšit  i bez  devasatce  národních ekonomik OZE ;-D

0 0
možnosti
LS

Děkuji všem za diskusi a na některých místech se vyjadřuji přímo. LS

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane Smrčko, buď jste kolosální hlupák, anebo záměrně lžete. Vysvětlím Vám i jiným hospodským diskutérům s urputným a vychytralým vědoucím úsměvem, proč tento princip není možný z fyzikálního hlediska. Propočítejte účinnost přeměny elektřiny na světlo a zpět ze světla na elektřinu. Pokud jste hlupák a neznáte je, postupujte se mnou:

Nejmodernější sodíkové výbojky mají ztráty teplem (spektrum infračerveného světla nevyužitelného fotovoltaickým jevem a vlastní tepelné vyzařování) kolem 20%. Pokud nechcete dále lhát, budete se mnou souhlasit, že světelná účinnost je 80% (vyjádřená koeficientem je rovna 0,8). Nejkvalitnější fotovoltaický panel využije k přímé přeměně maximálně 17,8% dopadajícího světla - a to ještě v ideálním spektru - na elektrickou energii (vyjádřeno koeficientem = 0,178). Nyní překvapivý výpočet: Jsem nejhorší nenaž.raný solární baron (nejsem, ale vadí mi Vaše a Vám podobnými lživé a tupé manipulace davem), mám nárok na výkupní cenu 14,882 Kč na 1 kWh vyrobené elektřiny, sníženou o 26% srážkovou daní, takže je to 11,016 Kč/kWh (tj. kdysi v roce 2008 jsem za instalaci 1 kilowattu špičkového výkonu zaplatil kolem 130.000,- Kč, lidé jako Vy mne pomlouvali - nejčastěji z restaurace od dobře vychlazeného pivka po těžkém dni v práci ..., že jsem se zbláznil investovat takové peníze do čehosi nejistého a nevyzkoušeného, smáli jste se, když jsem pracoval po nocích a víkendech, dohadoval jsem se s úředníky na všech úrovních a zcela vážně jsem vedl svůj projekt do konce).

Koeficienty při výpočtu účinnosti se násobí - chcete toto rozporovat? Kupuji nejlevnější elektřinu v okolí, lidé jako Vy mi závidí - platím pouze 3,60 za 1 kWh a svítím. Tak schválně: 1.000 W sodíková výbojka (x třeba 1000 ks) mií vyrobí 1 x 0,8 x 0,178 = 0,1424 kWh - před ztrátou na kabelech, střídačích a transformátoru - a utíkám ji prodat. Utržím 2,119 Kč (mínus srážková daň 0,551 Kč), takže ke zdanění1,568. K tomu jsem potřeboval 3,60. Čistá ztráta je 2,032 Kč. A vo tom je svícení.

0 0
možnosti
Foto

a na takoví my budeme bůhvíkolik let doplácet;-)Rv Ať vám ten solární tunel spadne na hlavu.....každý měsíc okrádáte přes milion domácností....aniž přidáváte jakoukoli hodnotu. Tragické je, že legálně.:-P

2 0
možnosti
Foto

Prosím Vás, lidi, přemýšlejte! I nejúčinnější světelný zdroj má účinnost maximálně 30% a solární panely pracují s účinností maximálně 15%. V ideálním případě tak svícením na panel získáme zpět nejvýše 4,5% energie vynaložené na svícení. Aby se to vyplatilo, musela by výkupní cena elektřiny z fotovoltaiky 22-krát převyšovat nákupní cenu elektřiny. Tam naštěstí ještě nejsme, tak se nezesměšňujte a nedělejte ze sebe úplné idioty.

5 1
možnosti
Foto

slyšeli jste slovo boží, ámen;-) ....ne bez ironie....je fajn, když člověk vidí, že aspoň občas někoho školní fyzika políbila.R^ Je to tak.

0 0
možnosti
MV

Bušit do všeho, co se týká solární energie, je dnes oblíbeným koníčkem. Společný nepřítel jak má být... Nicméně každá mince má vždycky dvě strany. Především autorovi doporučuji přečíst si o tématu trochu víc. Třeba o tom velkém španělském solárním podvodu (http://www.leonardo-energy.org/messages-fraud-spanish-solar-energy-incentives) nebo o tom, že solární elektrárna opravdu může dodávat energii i v noci. A dokonce i ve Španělsku (http://greenbuildingelements.com/2012/03/21/solar-power-station-in-spain-works-at-night/) :-) .

0 0
možnosti
JF

J84a95n 62F69r38o12l79í58k

8. 9. 2013 16:24

Mým oblíbeným koníčkem je platit ročně kolem 2500 navíc za solár. Vaším doufám taky pokud jste nepřešel na louče.:-P

0 0
možnosti
KL

zajímavé perpetum mobile. ještě postavit nějaký větší ventilátor, co by za levný proud roztáčel větrné elekrárny.

0 0
možnosti
Foto

k tomu dodám zaslechnutý vtip....."To je zajímavý, když pustí v Rakousku ty jejich obří větráky, fučí to až u nás ve vinohradě.";-)

1 0
možnosti
JH

J71a81n 90H82l30e20d77í92k

5. 9. 2013 11:46

jaksi se tu zapomnělo na prozatimního premiéra Jana Fischera, dnes ministra financí, který kauzu "fotovoltaiku"----   takto podpořil a uvedl do praxe, poděkujte jemu !

1 1
možnosti
Foto

solárníky bych obdařil  pořádnou dotací na solar (plexus);-)

3 0
možnosti
MT

Vím že je to trochu offtopic, ale existuje nějaká fotka, která by potvrzovala tu fámu o svícení na panely?

1 0
možnosti
Foto

ne, to bude asi opravdu fáma, jen blbec si svítí na panel, když s malou el. úpravou proudu může přicmrndnout k panelům elektřinu z generátoru.

P.S: to není návod, jen pokus o reakci;-)

1 0
možnosti
LS

Ach jo, kolikrát ještě budu číst tu blbost o reflektorech? A svícení při zamračeném dni? Zkuste spočítat jak mizerný výkon ty panely dávají z umělého světla. Při denním světle (i zamračená obloha) je výkon rozhodně mnohem větší.

1 0
možnosti
LS

Jak jsem napsal výše, je třeba se obrátit na španělský energetický úřad - ta šetření probíhala a existuje o nich zpráva, částečně byla popsána v tisku, ale jsou na to přímo zdroje v příslušné instituci. Ještě jednou poznamenám, že i mě osobně přisvěcování připadá dost přitažené za vlasy, ale zdá se, že v dané době ve Španělsku opravdu existoval tak zásadní rozdíl v cenách, že to bylo možné. Ale agregáty považuji za pravděpodobnější. To je technicky snadné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky