Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přitažlivost země pro zahraniční investory není dána výši daní z dividend pro zahraniční vlastníky. Mimochodem v největší míře ty zahraniční investice třeba do bank tu směřovaly, když to zdanění bylo daleko vyšší než dnes.

2 0
možnosti
LS

Jistě, zdanění dividend a jeho výše je jedna věc, zamezení převádění zisku je ale věc druhá a zcela jiná. A nebylo "daleko" vyšší, to pak vypadá, že bylo například sedmdesát procent, což není pravda. Srážkovou daň z dividendy máme patnáct procent, v době privatizace bank byla korporátní daň 31 procent s tím, že tehdejší vláda deklarovala její další pokles, což se opravdu stalo a do roku 2006 klesla na 24 procent. Později ještě na 21 a pak 19 procent.

3 1
možnosti
Foto

Státní komerční banka si může dovolit nabídnout lacinější úvěry i efektivnější zhodnocení vkladů, protože nemusí vytvářet zisk,  z něhož pak vyplácí (zdaněné) dividendy akcionářům.

7 7
možnosti
LS

Zcestné. Z asi tak milionu důvodů. Státní výrobce židlí by také mohl nabízet levnější židle, státní telefonní společnost by nabízela levnější volání a tak dále - také by nemusely vytvářet zisk. Státní komerční banka, což samo o sobě je spojení slov neobyčejně nepoužitelné, znamená nutně zavedení plánovaného hospodářství, protože musí odlišit, komu úvěr poskytnout a komu nikoliv. Taková banka by nebyla schopna alokovat kapitál, protože by neměla měřítko pro tuto alokaci a konec konců ani měřítko pro posouzení rizika. A tak dále.

6 2
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky