Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J20a90n 28F48r24o21l33í20k

27. 9. 2013 14:05

Autor se představuje jako ekonom. Tak by mohl vědět, že situace se zaměstnaností je špatná v celé zemi. Nevím kam by chtěl horníky stěhovat. Možná do Prahy. Průmyslových zón je po republice jako máku. Dost často zejí prázdnotou. Naivní představa, že stačí na louku zavést vodu, plyn a silnici a kapitalisté se jen pohrnou, jak vidím, dosud nevzala za své. Rady typu za státní peníze postavíme hladové zdi (opravíme silnice atd.) mají jednu drobnou chybku. Ty peníze.:-P

1 0
možnosti

Dobrý den, pane Frolíku. Ty peníze budou vynaloženy tak jako tak - buď na politiku nezaměstnanosti plus další náklady spojené s výbušnou sociální situací nebo na infrastrukturální projekty. Druhá verze je vždy užitečnější - pokud není provázena nekonečnou korupcí. Uznávám rovnou, že státní investice jsou vždy do znančné míry založeny na rozhodování úředníků, takže do určité míry vždy vytvářejí korupční prostředí, ale tento problém je možné minimalizovat. Nikoliv zlikvidovat. Opravdu si nemyslím, že peníze rostou na stromech. Co se týká problému s nezaměstnaností, značný rozdíl je v úrovni a to i v rámci jednoho kraje.

0 0
možnosti

J75a74n 33K24o88t59t28a88s

27. 9. 2013 7:57

Vydrancovanému uhelnému regionu, zdevastované krajině  a udřeným generacím by se mělo konečně také něco vrátit. "...chléb s uhlím beru si do práce, z roboty jdu na robotu..." už před mnoha lety to přesně vystihl Petr Bezruč. Připomínám pouze všem pisálkům, vykřikujícím blufy o neskutečných platech horníků, bonitách a dalších výhodách. Akorát se nikdo z nich nezmiňuje třeba o vykašlávání posledních zbytků hornických plic...:-/

1 3
možnosti

Jistě.  Proč tedy raději volí plíce za peníze a nikoliv jinak?  Ostěhovat se přece mohli již v dobách ekonomického růstu. Proč si plíce neosvobodili třeba v Nošově?

0 0
možnosti

Ono pane Smrčku,

        jde vždy o to, aby se neprodávala zhmotnělá práce= tj. dnes po novu přidaná hodnota za nulovou hodnotu(příklady  četných produktů např. ze zemědělství- často) anebo zase za neúměrně vysokou hodnotu !!!  To je vskutku dlouhodobý udržitelný sociální smír!

        Jinak k bývalé struktuře průmyslu v ČR. To všechno jsme věděli už před 23 lety - stát(pár KRIMI - politiků) švihl za zlomkovou cenu podniky, které už dávno zkrachovaly - ani úvěry českým bankám nesplatily -  DÍRY PRIVATIZACE !

       Heslo z Prahy -  úrodná pole pro zahraniční investory s daňovými prázdninami - montovny v otrockým prostředí a sklady u dálnic !!  To je vize i dnešních PSEUDO - Politikářů - Nehospodářů.

      Velké nosné podniky= vlastníky musí stát připoutat !! Nemohou jen tak si odejít  a nikde nic!!

      Pobídky pro ty, kteří se živí jako živnostníci, navíc, když zaměstnají absolventy - nezaměstnané!  Na úřady dosadit nepolitikáře - skutečné odborníky s morálním kreditem´- žádné děvkaře, podlízače! Obchodní konzuláty musí  MAKAT - TAM MUSÍ BÝT NEJLEPŠÍ FILUTOVÉ a HLAVY ČESKA !!      Myslím, že v takovém gardu učíte své posluchače !

2 1
možnosti

Pokud si dobře pamatuji tak zahraniční investory s daňovými prázdninami k nám lákala právě Zemanova vláda. A milé firmy po skončení prázdnin se odstěhovaly jinam, za dalšími prázdninami.

3 0
možnosti
Foto

Jasný signál nikdo nevyšle. Překvapuje mne, že někdo ve Vašem věku může být tak omezený. Všechny ty řeči o pomoci regionu lidi nenakrmí, práci jim nedají - včetně těch Vašich pseudopředstav.

Hlavně, že můžete svést na komunisty, že rozjeli v regionu těžbu uhlí, aby stát byl soběstačný ve výrobě oceli. Musel být. Lidíé jako Vy chtěli auta, chtěli jezdit autobusy a tramvakjí, chtěli byty... to všechno, jeslti to nevíte, potřebuje ocel. Takže si komunistický stát zákonitě budoval vlastní infrastrukturu.

Její existence je dnes pochopitelně zpochybnitelná. Nejen ČKD zavřelo mnoho svých provozů v Praze, Plzni i jinde, nikdo nepotřebuje ocel, aby se vyráběly obráběcí, tkalcovské a jiné stroje, včetně třeba zemědělských...

Ani já nehodlám nabízet nějaké intelektuální řešení. Prostě přímé a okamžité řešení neexistuje. Zato Paskov a ostatní doly lze okamžitě zavřít.

A někdo by někde musel sebou velmi rychle hodit, aby zde do půl roku na základě mimořádně výhodných finančních pobídek vyrostly nějaké provozy, které by dokázaly dát lidem práci. To je ovšem teze, která v rámci současné celosvětové ekonomické krite je jen tezí. :-/ Ty neradostné perspektivy jste naznačil sám. Ale Vaše volání po vyslání signálu je stejně efektní jako byste tím signálem chtěl mávat ET ke hvězdám...

2 0
možnosti

Ve skytečnosti, se pane Faltýne, dosti mýlíte. Co se těžby uhlí týká, tu nerozjeli komunisté a to jsem ani nepsal, ta je v regionu tradiční. Tradiční byly i hutě a další provozy. Ale po roce 1949 byla přijata nesmyslnná teze, že se tehdejší Československo místo zaměření na lehké strojírenství stane zemí s nejvyšší produkcí oceli na hlavu. Důvodem nebylo spotřební zboží a dokonce ani auta, jako spíše zbrojní produkce a to ještě ke všemu hlavně produkce těžkých pozemních zbraní. Železo pro železo. Signál je důlěžitý proto, aby okamžitě nerostly destruktivní nálady. Poté musí přijít činy, to jsou především infrastrukturální investice. Jsem přesvděčen o tom, že tu situaci je možné alespoň zlepšit. Když tedy nikoliv vyřešit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,45
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky