Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mi připadá, že se všichni zbláznili (alespoň ti, co mají názory jako autor):

Světové ekonomice hrozí po nepřekonané (jen kamuflované) dluhové krizi HYPERINFLACE a někdo tady blouzní o deflaci.

"Rotačky" ve FED, ECB a teď i u nás jedou na plný výkon, chrlí ničím nekryté oběživo a někteří blouzní a straší deflací?8-o!! 

Přitom článek má tak hezký a pravdivý nadpis...

Více zde:

http://streit.blog.idnes.cz/c/376649/Kdo-nas-okradl-Bankeri-nebo-Zeman.html

0 0
možnosti
MJ

Ničím nekryté oběživo nejde chrlit. Vždy musí být druhá strana rovnice a tou je výše zadlužení. Protože už dávno platí, že +1 peněžní zásoby = +1 celkový dluh + X% úroku.

0 0
možnosti
PB

P82e57t20r 87B71u57k92a91l

12. 11. 2013 13:00

Ekonomiku ovlivnuje politika, ktera je uz nekolik let impotentni. Vysledky voleb ukazuji, ze ke zmene nedojde. Druhym hracem je CNB. Snizovani sazeb nikam nevedlo, tak zbyla uz jen jedina moznost - oslabit menu.

0 0
možnosti
RK

Ono ale ke změně došlo. A to ke změně k lepšímu. Stačí aby se politici a ČNB do ničeho nepletli. Jakmile se někde začne dařit, musí se najít blbec, který to hodlá "vylepšit".

0 0
možnosti
ZS

Ekonomika je v dnešní době především věcí důvěry, kterou však mnozí díky rozhodnutí ČNB ztratili. Já osobně jsem se třeba rozhodl, že než abych si ukládal část příjmů na horší časy, důchod atd., tak raději všechno projím, propiju a proholkařím. Podpořím tak přece ekonomiku, a až ty horší časy přijdou, stoupnu si před ČNB a budu požadovat, ať se o mě postará. Nebudu přece riskovat, že mi z mých úspor bude bankovní rada čas od času ukrajovat daleko víc, než co dělá jejich výnos.

0 0
možnosti
JC

Takto by šlo obhajovat tento krok ČNB letos v lednu nebo v únoru, ještě lépe loni v lednu.

Nikoli teď.

0 0
možnosti
MZ

Jde spíš o to, že ČND udělal tento krok na objednávku určité skupiny osob, nikoliv na základě analýzy dat.

0 0
možnosti
RK

Bože ty to vidíš. Mohl byste mi vysvětlit kde to vyučujete a co? Vždyť plácáte naprosté blbosti. Lidé neutrácejí z jednoduchého důvodu. Nemají co. Když jim tedy vzrostou ceny, tak rozhodně nezačnou utrácet. Pochopitelně je řada lidí která spoří. Jenže na něco konkrétního. Když taková babička ví, že jí začíná zatékat střechou, tak šetří, aby si za čas mohla dovolit novou. Když má někdo 5 let staré auto, začíná šetřit na nové, aby to staré za čas vyměnil. Někdo šetří na studia, jiný na stáří.... To si doopravdy společně s experty z ČNB myslíte že tihle všichni zítra půjdou a budou nakupovat blbosti?   Pokud platy a ceny odprostím od daní, tak je mi jasné, že musí vyjít nesmysl. Třeba ten, ž lidé mají v kredenci ukryté statisíce a nejspíš se s nimi chystají spekulovat. Není nic horšího, než když se do něčeho začne tentočkovat ekonom. Rv

1 0
možnosti
MJ

Myslím si, že naši vrcholní ekonomové žijí v tom nereálném životě. V nějakém virtuálním. V počítači mají nějaký program. Tam naklepou nějaká čísla. Vyběhne jim nějaký závěr. Závěr, který není v základu z reálných skutečností. A navíc..co do PC člověk nacpe, to vyběhne.Nacpe tam chybu, vyběhne chybný závěr. Myslím si, že se zde hodně spekuluje a lže.....Už virtuální převod masivních peněz bez jejich krití láká k podvodům..

0 0
možnosti
JS

J29i18ř22í 54S87o60c93h19o13r

12. 11. 2013 10:52

Jaká deflace? Ceny potravin a služeb stále rostou. Co se snižuje, jsou ceny předraženého spotřebního zboží. Takže ne deflace, jen zreálnění cen. To chlapci v ČNB jaksi nepochopili.

2 0
možnosti
LS

http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cisc111113.doc Když se podíváte na zprávu ČNB o inflačním vývoji, kde jsou odečteny vlivy daní, tak to bude ještě jasnější.

0 0
možnosti
MJ

Hezký den.

No, beru to z praktického života.Je mi jasné, že každý ekonomický počin jednu část znevýhodní, druhou část obyvatel zvýhodní. Je třeba pak porovnat na vahách a rozhodnout. Ekonomové nemají život jednoduchý. Ovšem je otázka, jací obyvatelé můžou nakupovat. Vidím z mého okolí, že opravdu se počítá každá koruna, navíc obyvatelstvo je hodně zadlužené. Děti jsou na krku rodičů déle než je zdrávo. Děti se neobejdou bez pomoci rodičů, což je ( ve vyspělé společnosti) děj nevídaný. Rozdíly v majetku se rozšiřují. A pak...zaměstnanost. Dobrá věc. Ale za jakou reálnou cenu? 

Mne hodně krok Národní banky znevýhodňuje. Pracuji ve službách , nakupujeme zboží ze zahraničí. Zdražíme a tím ponížíme počet zakázníků. Mají také nějakou hloubku kapsy. Nebo nezdražíme (jsme firma s malou mírou režie) a zaměstnanci nebudou mít šanci na zvýšení platu dle inflace.

1 0
možnosti
MJ

Tím se sníží jejich koupěschopnost a zajištění základních potřeb. No...začarovaný kruh. A nastoupí sociální výpomoc státu....

0 0
možnosti
Foto

V žádném případě ekonomika nekolísá mezi čertem a ďáblem :p

1 0
možnosti
JP

J44i64ř58í 17P92l49í69v56a

12. 11. 2013 10:33

M.Friedman:"Deflace je znakem dobré ekonomiky". Je ovšem deflace a deflace. Deflace způsobená růstem produktivity je zdravá, deflace způsobená činností vlády je škodlivá. Proti té druhé se nedá nic dělat, je třeba nechat trh aby ji přežil. Myslím, že nevzdělaný je autor tohoto blogu. nejspíš zastánce centrálního plánování atd.

0 0
možnosti
LS

Ovšem citujete MF bez souvislosti. Samozřejmě má absolutní pravdu, jenom to platí v jiném modelu, tady máte nucený oběh a tak dále. Kdybychom mělin zlatý standard nebo soukromou emisi, tak je to něco jiného. Takhle je to mimo téma.

0 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky