Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PA

Co když se ČNB bojí měnové krize? Příliv zahraničního kapitálu ustává a ČNB raději oslabuje korunu postupně, než aby šla dolů proti euro během týdne třeba o bůra.

Ojedinělý komentář na toto téma jsem našel zde:

http://proinvestory.cz/cnb-menova-krize

0 0
možnosti
PK

Koruna před intervencí spolehlivě rostla. Ceny zboží a služeb konečně začali díky tomu klesat na úroveň běžnou v okolních zemích. 

Jaká měnová krize? Jediná krize která nyní je v oběhu je to že množství měny v oběhu je moc vysoké. Ale to není problém jen ČR. Eur a dollarů je taky oběhu zbytečně moc. Státy a cenrtální banky by v první řadě měli přistoupit k restriktivní politice, peníze z oběhu stáhnout a splatit dluhy.

0 0
možnosti
LC

Mám rád optimisty. Zvlášť ty, co mě říkají, že dnes se mám už lépe než zítra .... nebo včera, předevčírem? Při každém nákupu.

0 0
možnosti
Foto

V Evropě už je sedm zemí, v nichž celkové výnosy výběru daní přesahují 47 % HDP. Byly doby, kdy se pouze Skandinávie mohla chlubit vysokým daňovým režimem a rozsáhlými veřejnými službami. V Rakousku stejně jako ve Francii dnes více než polovinu domácí ekonomiky tvoří veřejný sektor financovaný prostřednictvím daní.  Jsou  dvě možné verze budoucího vývoje Evropy: finanční represe zvyšováním inflace a zdaněním úspor a majetku.   V každém případě jak tisk nových peněz tak  zdanění je loupež  posvěcená státním pravidlem.

0 0
možnosti
JP

Absolutně nemohu souhlasit. Není to tak dávno, kdy BA byl pod 30 Kč. Dnes je za 36,- a to už se k avizovaným je opravdu jenom krůček (rozhodně blíže než zpět za 30). Navíc enormně zdražily potraviny. Dříve  mě na nákup svačiny stačila pětka  nebo mírně nad + dvě pečiva za 6. Dnes se málo kdy dostanu pod 20 a 8 za pečivo. A pořád si kupuji ve stejné prodejně to samé. Tedy v průměru  zdražení minimálně o 20%. Tak mi to furt nesedí na 10% devalvaci. Že by DPH?;-D Pokud se zdraží potraviny a bydlení, tak na další už peníze nezbudou. Nebo devalvace byla  útok na tu  většinu lidí, co má úspory u bank (a banky nevědí co s prachama klientů), tak se jim úspory znehodnotily a jsou nuceni si je vybírat, aby si udrželi současný životní standard (jak dlouho?). A co na to Kalousek, který nás nabádal k odpovědnému hospodaření, spořte si na důchod;-D, či snad je to pobídka na ty pofidérní důchodové pilíře

0 1
možnosti
LS

Vážený pane, pod třiceti korunami byla průměrná cena naturalu 95 naposledy na přelomu let 2009 a 2010, nafty někdy v březnu 2010. Naopak nad současnou cenou byla například v lednu 2012, tedy dávno, v podstatě roky, před intervencí. Intervence nebudou mít žádný vliv na cenu rohlíků a pečiva obecně, pokud to někdo dává za vysvětlení, pak je zloděj nebo idiot. Znehodnocení úspor je nějaká podivuhodná mediální lež, která nemá žádný obsah. Úspory znehodnocuje inflace a nikoliv kurz koruny, inflace se po intervenci zatím příliš nepohnula a je stále daleko od dvou procent, což je každoroční cíl inflačního cílení a to již asi pět let. To není žádné tajemství, to je zveřejněné, píší o tom noviny a tak dále. Každá inflace pod dvě procenta je pod cílením, každá pod procento je dokonce mimo koridor.

2 0
možnosti
PK

Víte na tyhle ukazatele já vám kašlu. Skutečne mně nezajímá kolik se prodá aut. to já si nakupovat nebudu. Zajímají mne výhradně potraviny, energie a elektronika. A ta mi v téhle republice vytrvale nejenže zdražuje nad úroveň běžné inflace ale je dokonce nesmyslně už v základu dražší než v okolních státech.

Konečně se dařilo omezováním spotřeby tlačit ceny dolů na úroveň běžnou v okolí a ČNB mi to uměle zdraží. Jak mají konečně ceny klesnout na normální úroveň?¨

V téhle republice nenakoupím NIC co nebudu potřebovat k holému přežití dokud ceny adekvátně neklesnou.

0 1
možnosti
ZH

Kural!!Pamatujete si kolik kodin jste musel odpracovat, aby jste si za komouše mohl koupit barevnou televizi? Kolik hodin, aby jste si mohl koupit kilo vepřový kejty? Ano , elektrika byla za babku, za to ale platili třeba přidušením obyvatele severních čech, a platili za to zdravím a životem.Rv

5 0
možnosti
RE

Nevím, nerozumím tomu. Když ale dělám výpravy s malými skupinami lidí po Evropě, tak mně to znepokojuje. Z mého hlediska by takto bylo lepší již Euro.

0 0
možnosti
ZK

Jednotná měna by byla opravdu výhodnější. R^;-)

0 0
možnosti

ČNB ze zákona má jediný cíl, tj. stabilizaci cenové hladiny. Nemá se starat ani o růst,  ani o export. Ani o to, zda-li dlužníci jsou schopni splácet dluhy, či nikoliv. Atd. Z vašeho příspěvku je přitom zřejmé,že svých zásahem tu cenovou hladinu ČNB rozkolísala.

0 0
možnosti
ZK

ČNB nemůže ovlivnit cenovou hladinu ničeho !! Jak by mohla například zlevnit banka auta, nebo párky ? ?;-D 

To, že zreálnila kurz koruny, je podle mě správné. Devalvace našemu hospodářství nijak neublížila, ale naopak pomohla exportujícím firmám - a na exportu je tento stát závislý. !!

1 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky