Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ačkoli chápu Váš postoj, je třeba zdůraznit, že Vašeargumenty nejsou zcela přiléhavé.

Tvrdíte že dojde k okleštění práv věřitele.  Ústava právo na výběr exekutora nezná. Exekutor jevykonavatelem státní moci, je povinen činnost vykonávat nestranně a nezávisle. Někteříoprávnění si diktují, jak bude exekutor konat, jinak mu nedá další exekuce. Exekutortak nestranný a nezávislý být nemůže, neb je na oprávněném ZÁVISLÝ.

Tvrdíte, že velcí věřitelé mají poměrně přesný přehled o kvalitěpráce exekutorů. Ale jak to ví, když pracují, jak tvrdíte jen s některými? Mají exekutoři žebříček úspěšnosti ? Nemají. Tak z čeho usuzujete naúspěšnost podle velikosti úřadu ? Velké úřady mají mnoho exekucí, což nenípřímo úměrné úspěšnosti. Žebříčku výkonnosti úřadů se překvapivě nedožadujete.

Tvrdíte, že teritorialitou by exekutor přišel o motivaci.Nerozumím, z čeho to vyvozujete ? Exekutor platí náklady úřadu a svou odměnu,takže je motivován, aby vymohl co nejdříve a co nejvíce, odměna je sražena až z vymoženého. 

Tvrdíte,  že po zavedeníteritoriality by se exekutoři věnovali jen exekucím, v nichž zjistí majetek. Toje logický nesmysl. Myslíte, že exekutoři s ročním nápadem kolem 60 tisíc spisůročně se každému spisu osobně věnují ? Exekutor nesmí být motivován mít conejvíce exekucí. Přechod od kvantity ke kvalitě, zrušení klientelismu azlevnění exekucí to je teritorialita. Kdybyste důsledně posoudil výkonnostúřadů, možná byste zjistil, že některé "malé" úřady vymáhají s vyššíúspěšností, než úřady velké. Mají totiž čas na osobní přístup ke každémuřízení, a dohledat i majetek, který zpravidla velké úřady neodhalí, neboť nemohouznát místní poměry v celém ČR.

 za Platformu za teritorialitu JUDr. Ing. Petr Kučera

0 0
možnosti

Vážený pane Smrčko, Vy myslíte, že velcí exekutoři nejdou přednostně po těch dlužnících, ze kterých toho můžou víc vytřískat? Sama jsem se snažila u pana velkoexekutora vymáhat výživné pro svoji dceru, od zadluženého manžela a doteď jsem nedostala ani korunu. Přestože vím, že si jezdí v luxusním autě a každý rok je minimálně dvakrát na dovolené. Asi na mě nemají čas, protože pro ně nejsem dost lukrativní klient !!!

1 0
možnosti

autore nemate pravdu:-)

Pouzivate stejne argumenty jako Exekutorska komora a to o 3% uspesnosti minuleho zpusobu exekuci.Proc by tento zpusob mel byt mnohem mene uspesny nez ten soucasny pokud budou vytvoreny stejne legislativni pravidla?

Proste tu byla objednavka urcite zajmove skupiny aby byl vytvoren exekutorsky prumysl a vse tomu bylo podrizeno.Casem bylo nastaveno aby vymahani bylo pro exekutora jednodussi a levnejsi a pro dluznika drazsi - fikce doruceni,odmena za vynalozene naklady uz neni nutno dokladovat ale je pausalizovano castkou 3500.

Nejsem uplne zastancem prideleni exekutora podle bydliste povinneho ale naklady na pripadnou mobiliarni exekuci by mel nest opravneny.Navic se tim vyrazne stezuje moznost nahlizeni do spisu pripadne osobni jednani s exekutorem.Otazka je zda prave tyto duvody nejsou prave tim duvodem proc se voli ten nejvzdalenejsi exekutorsky urad.

Ano dluhy se maj platit ale uz ne pijavice napojene na byznys s vymahanim dluhu

0 0
možnosti

Zavedením teritoriality mají být rozbity lichvářskoexekutorské mafie.

Uvedu konkrétní příklad, který jsem zažil:

V našem domě jedna paní měla dluh. Ne velký, asi 30 tisíc. Věřitel, lichvářská firma, si najal exekutora ne z našeho krajského města, ale ze vzdálených Klatov. Klatovský exekutor zadal dražbu bytu ne dražitelské firmě v našem krajském městě (a že jich tu je!), ale firmě z Prahy. Firma z Prahy vyhlásila dražbu tak, že ji zveřejnila v Praze a v Praze ji také provedla. U nás se to nikdo nedověděl a žádný ze vlastníků bytů v domě se nemohl dražby zúčastnit, vůbec se zájemci z našeho města nemohli zúčastnit, neb o tom samozřejmě nemohli vědět (kdo bude sledovat tisíce dražebních vyhlášek ve vzdálené Praze, jestli tam náhodou nedraží něco od nás?). Byt za nenjnižší a vpravdě směšný příhoz "vydražila" firma se stejným sídlem jako měl věřitel. No a se ziskem jednoho milionu ho pak prodala. Dlužnice byla zjevně okradena. Kdyby se to odehrávalo u nás, nedošlo by k tomu, protože z těch 40 spoluvlastníků domu by jich několik mělo vážný zájem a do dražby by šli a svými příhozy by cenu zreálnili.

1 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky