Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Dobrý den, nechci nijak snižovat zásluhy sira Nicholase Wintona, ale máte v textu několik nepřesností, které si zasuhují korekci. 1/ Pan Winton po okupaci českých zemí celou akci řídil z Londýna, proto je v jeho případě velmi přehnané psát o nasazení života . 2/ Problémy nedělali Němci, kteří se židovských dětí zbavovali celkem ochotně, ale Britové, kteří o ně příliš nestáli. Padělána proto nebyla německá výstupní, nýbrž britská vstupní víza. Nejsem expertem na britské předválečné právo, ale dlouholeté vězení za to panu Wintonovi jistě nehrozilo o popravě ani nemluvě.

0 0
možnosti
LS

Dobrý den, je fakt, že to bylo napsáno poněkud nadneseně, ale: pan Winton opravdu byl v Praze před obsazením země a pak pouze krátce po, nicméně gestapo velmi silně působící v zemi ho sledovalo, považovalo ho za agenta a jenom na okraj, ve stejné době zavraždili agenti gestapa v okleštěném Československu minimálně desítky lidí, další byli uneseni nebo zmizeli. Ta mise nebyla bez rizika, i když pan Winton stále opakuje, že neriskoval vůbec. Za druhé bylo známo, že v Británii kontaktoval několikarát vládu a také další vlády v jiných zemích s důkazy o činnosti Němců v zemích, které již byly obsazeny a se zprávami o situaci utečenců z pohraničí. To bylo vnímáno jako jednoznačně nepřátelská činnost.Co se víz týká, ano - většinou šlo o víza britská, ale pokud je známo a pokud jsem o věci četl, v několika případech organizátoři zmátli a oklamali i německé úřady, když do emigrace směřovaly jiné děti, než si německá strana myslela. Ale uznávám, že to bylo asi napsáno přece jenom poněkud nadneseně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky