Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Taky dam priklad. Dovezl jsem zbozi z Nemecka, dostal jsem 2 mesicni splatnost a dva dny pred ni, skocila koruna z 25,50 na 27,50 za Euro.  Myslite, ze jsem pak obvolaval sve zakazniky,aby mi priplatili za zbozi prodane pred mesicem ? :-) . A ne, nejsem tak velka firma, abych se jistil u bank proti kurzovemu riziku. O kolik jsem prisel pri fa za 18.000 €?

0 0
možnosti
VH

No, pokud 'hysterici' neměli pravdu, je to jen proto, že neměla pravdu celá slavná a opěvovaná Bankovní rada.   Mimochodem: ten růst je na dluh. Na dluh nadměrného tisku peněz.

1 0
možnosti
JS

Za druhé světové války byl uměle nastaven kurs říšské marky k protektorátní koruně ve prospěch říšské marky. Tímto způsobem bylo vysáto z české (resp. protektorátní) ekonomiky obrovské bohatství.

Česká národní banka uměle znevýhodnila korunu vůči euru. Rozhodně nechci říci, že jde o analogickou situaci, nicméně princip je velmi podobný.

Dokážu pochopit, že ČNB chtěla tímto krokem pomoci českým vývozcům. Jenže je tady ještě jeden faktor, který má na efekt tohoto kroku zcela zásadní vliv – o tomto kroku naší národní banky vědí i partneři českých vývozců v zahraničí. A je logické, že s tímto vědomím vyvíjejí tlak na ceny vyváženého zboží. A nejenom to – ti partneři českých vývozců tyto vývozce často také vlastnicky ovládají. Je to typická situace v našem automobilovém průmyslu – čeští dodavatelé komponentů do automobilového průmyslu jsou v zahraničních rukou. Naprosto běžná je praxe, kdy se v České republice vyrobí výrobek za cenu těsně u hranice ziskovosti, výrobek se převeze do zahraničí do mateřské továrny, tam na něj nalepí čárový kód a cena výrobku se zásadním způsobem zvýší. Mateřská zahraniční továrna tak vykáže obrovskou produktivitu – narozdíl od výrobny v Čechách.

Zahraniční dovozci českých výrobků budou vždycky v silnější pozici, a proto budou trvat na tom, aby uměle znevýhodněný kurz koruny vůči euru zvýšil především jejich zisky. Proto také nemá krok ČNB pro českou ekonomiku prakticky žádný pozitivní efekt.

Pochybuji o tom, že o tom skvěle informovaní manažeři ČNB nevědí. Pokud o tom opravdu nevědí, tak jsou zcela nekompetentní. Pokud o tom vědí, tak by mně zajímalo, pro čí zájmy vlastně pracují.

5 0
možnosti
VH

Oni jsou nekompetentní bezpodmínečně (nejen proto, že neuměli zhodnotit dopad devalvace).

0 0
možnosti
RF

Nemohu nez souhlasit. Po intervenci koruna oslabila, ale velice rychle se vratila na puvodni pozice. Obavam se ale, ze ocekavany prospech z intervence je spise problematicky v podminkach omezene kupni sily. Nejsem ekonom, ale ceny sluzeb a zivotnich nakladu obecne jsou v CR pod urovni okolnich zemi. Drive nebo pozdeji musi dojit k vyrovnavani cenovych hladin, coz pro nas muze mit negativni dopad pokud nedojde k naprave i v rovine prijmu obyvatel.

0 0
možnosti
RK

Kam že se koruna vrátila? 8-o

0 0
možnosti
PS

Já jsem byl okraden - prostě jsem při nákupu za eura  - cca 4000,- eu (zboží se bohužel za koruny nedá koupit) najednou připlatil 12000,- Kč.A šlo to z mých úspor,moje známá vozí kvalitní potraviny z Německa - platím v eu a musím za každou položku připlatit....atd,TAK CO TO TADY MELETE,člověče.

2 0
možnosti
Foto

Psát o ožebračování lidí tímto způsobem není vhodné, pane Smrčko. Přitvrďte !!

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS