Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FA

Vy jste to trochu (dost) smotal a popletl.

1. Už všichni saniťáci mysleli, že to vyhrál a že půjde domů, když mu tu předepsal doktor něco pro dávení. Mohlo ho to ztrhat, a tu on zmalomyslněl.

"Nemohu, povídá, déle dělat hluchoněmého, vrátila se mně řeč i sluch"

2.""Poslušně hlásím, pane obrarct," ozvalo se tiše od postele u okna, "já už jsem zdravej, já už v noci pozoroval, že mne záducha přešla."

"Jmenujete se?"

     "Kovařík, poslušně hlásím, mám dostat klystýr:"     "Dobře, klystýr dostanete ještě na cestu," rozhodl dr. Grünstein, "abyste si nestěžoval, že jsme vás tady neléčili."Dvě různé osoby, dvě různé situace a dialogy.Když Švejka neumíte, tak se do toho ne.....!

1 0
možnosti
JS

Mně toho doktora Grünsteina připomínají spíše právě ti pánové, kteří intervenci proti české měně uskutečňují. Téměř absolutistická moc doktora Grünsteina se totiž moci oněch "bankovních pánů" velice podobá. A těch podobností je tu více. I oni si hrají na ekonomické "lékaře" s přesvědčením, že jejich léčebná metoda je ta jediná správná. Jejich léčebná metoda se navíc tomu klystýru hodně podobá. A navíc – proti jejich rozhodnutí není odvolání. Takže přirovnání jste zvolil trefné, ale poněkud jste prohodil strany.

Z Vašeho článku plyne, že zásah proti koruně kritizovali jen nějací pomatenci, kteří problému vůbec nerozumějí. Mohl bych říci, že se mýlíte. Jenže o člověku s Vaším vzděláním se v tomto ohledu těžko může říci, že se mýlí. Tomu se říká úplně jinak.

V tomto ohledu by se hodila jiná replika ze Švejka: "I ta zlodějna musí bejt, kdyby to všichni lidi mysleli s druhými lidmi dobře, tak by se potloukli co nejdřív navzájem."

1 0
možnosti
PK

P34a62v27e85l 72K97u11r48a18l

10. 12. 2014 9:14

A jste schopen garantovat že by k daným změnám v ekonomice nedošlo i bez intervence ČNB?

Upřímně co se mne týká tak hlavním problémem inflace je že podporuje morální hazard - tedy zejména půjčování peněz na různé "investice". Jenomže při půjčce člověk riskuje - nikdo nikdy není schopen bezpečně garantovat že zítra bude jeho schopnost získávat zdroje dostatečná na to aby mohl splácet. 

Neměl bych s tím takový problém kdyby veškeré nároky kdyby půjčovatel sám zcela nesl veškeré důsledky případné platební neschopnosti půjčovatele - tedy že holt pokud investice nevyjde nedostal by zpátky z půjčky vůbec nic... žádné státní záruky, žádné sanování bank. Prostě nic.

Naopak inflace trestá lidi kteří jsou proti riskování a dřív než do nečeho investují tak předem nashromáždí zdroje - tedy připraví si úspory a teprv pak investují. Tedy se svou budoucností nehazardují a nevydávají se risku a nejistotě.

Co se mne týká tak člověk by se měl za každou cenu vyhýbat jakýmkoli budoucím závazkům o kterých si není absolutně jist svou budoucí schopností jim dostát. Co se mne týká nikdy za žádných okolností si na nic nepůjčím, je to příliš riskantní a rizikům je třeba se vždy za každou cenu vyhnout.

0 0
možnosti
IH

To je docela odvážné postavit cenový koš na jediném výrobku, kde ještě navíc neznáte cenu v čase.

Třeba takové brambory klesly o 40% za měsíc. A to je kupuji podstatně častěji, než bych se vůbec odvážil koupit rybí salát v majonéze.

2 0
možnosti
IH

patří to pod pana Slezáka

0 0
možnosti
SS

Vážený pane.

Píšete, že inflace byla 0,7%. Nevím jestli chodíte nakupovat, ale já bych ji odhadl několikanásobně vyšší. Jeden příklad - rybí salát v majonéze 150g - je to snad rok, rok a půl, jsem ho kupoval za 9,5 Kč. Nyní stojí od 18 Kč až do 22 Kč (přibližně - jak kde). Jestli je tohle 0,7% (i kdyby to bylo za 2 roky, tak potom neumím počítat). A mohl bych pokračovat dál.

Každá statistika ( i ta o inflaci - deflaci) se dá ovlivnit výběrem vhodných komodit.

Osobně si myslím, vzhledem ke stagnaci platů, že by měla být snaha spíše aby euro bylo za  12 ? Kč. Aby lidé utráceli jak "zběsilí".

K těm 12Kč. Porovnejte plat ve Škodě a VW a přepočítejte si kolik by muselo stát euro, aby si dělníci v těchto podnicích byli rovni co do kupní síly své mzdy.

0 0
možnosti
LS

Vážený pane. Ekonomikou jste dosti minut, abych tak řekl. Je pěkné, že aplikujete selský rozum, ale ten má své limity. Samozřejmě lze statistiku ovlivňovat výběrem komodit, ale právě proto se používají stále stejné. Mne už unavuje odpovídat na podobné nápady, jako euro za 12 korun. Máte nějakou představu, jak by se to udělalo a co by se potom dělo?

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,47
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky