Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte pravdu a KARMU zaslouženou.

Výstižně popisujete situaci, která se u nás stala standardem a nikoho to nepřekvapuje.

Já vidím počátek současné krátkozrakosti někde v roce 1990, když jsme s velkou slávou zrušili plánovité hospodářství což bylo správné), jenže jsme si neuvědomili, že plánovat se musí. Tenkrát se stalo slovo plán téměř urážkou a kdo se jen zmínil o takové činnosti, byl hned onálepkován jako komunista.

Jenže plánovat se MUSÍ!! Na každé úrovni, od rodiny až po stát. Rodina musí bilancovat své příjmy a vypořádat se s výdaji a to i v dlouhodobé perspektivě - tedy měla by. Stát musí nezbytně totéž. Jenže dlouhodobé směrování státu, jeho vize, téměř úplně chybí. Hádá se např. o těžební limity v konkrétní lokalitě, ale v žádné debatě či informaci pro občany toto není řešeno v souladu s dlouhodobou koncepcí. Existuje vůbec?

A podobné je to jak v hospodářství, tak i v politice.

Proto se i takový dokument, jakým je Ústava, neustále potýká se snahami jej ohnout, přizpůsobit a měnit podle aktuální potřeby.

A stejné je to kam se podíváte: sociální a důchodová oblast, zdravotnictví, občanské zajištění, ale i představa o ukotvení státu v širším společenství, zaměření státu na preferované oblasti činnosti, podpora např. středních vrstev o podnikání už vůbec nemluvě.  

Jan říkal Pan Jan Werich: "Státy jsou jako kyvadlo hodin. Ty velké se pomalu pohybují z jedné strany na druhou a ty malé totéž činí rychleji". A my lítáme ze strany na stranu jako na houpačce. Není divu, že se z toho mnohým motá hlava.

0 0
možnosti

Mno, a Karel Schwarzenberg měl v prvním kole 1 204 000 hlasů, takže má vlastně taky větší právo mluvit do všeho víc než politické strany ne? :-) mimochodem, kdo vytvářel ústavu, když ne politici? Proč by tedy tehdejší politici měli mít právo celou ústavu vytvořit, a ti dnešní neměli mít právo ji změnit?

1 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,52
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky