Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SS

Jak je možné, že když je na tom koruna (CZ) tak dobře a euro tak špatně, tak proč koruna oslabuje? Nemělo by to být naopak?

S tím podporováním vývozu, v době globalizace, je to velký otazník. Vždyť značnou část komponentů firmy dováží.

A umělé oslabování koruny je jen trestání zodpovědných, co si na radu vlády a ekonomů šetří např. na důchod (to samé i plánovaná inflace).

Jen tak pro zajímavost. Napište, jako ekonom, kolik by musel být kurs koruny a eura, aby si pracovníci VW a Škody, byli rovni ve finanční odměně (mzdě).

1 0
možnosti
RC

Nevsiml jsem si, ze by devalvaci lide, co setri na duchod o něco prisli. Dokonce Ti, co setri například v podilovych fondech, penzijních fondech, nebo IZP na tom mohli vydělat, pokud je část jejich uspor v zahranicni měně.

Inflace po devalvaci byla naprosto marginalni.

1 0
možnosti
Foto

Titulek je hodně odvážným tvrzením...:-). Záporné úrokové sazby jsou stejně legitimním nástrojem měnové politiky jako kladné... Místo intervencí proti koruně mohla ČNB kupovat dluhopisy denominované v korunách, nebo jiné korunové finanční instrumenty...atd., atd,...

0 0
možnosti
Foto

A to není intervence?

0 0
možnosti
Foto

Zeman během let stále více potvrzuje, že pokud byl kdy ekonomem, už si to nepamatují ani bájní kronikáři.

Dosáhnout tak zásadní změny, jako je přechod na EUR tím, že protlačí do bankovní rady své oblíbence/zastánce EUR, může opravdu jen člověk ekonomicky nedotčený, naopak opojený mocí.

Domnívám se, že stále ještě nenastala vhodná doba pro přijetí EUR v ČR a to ani za situace, kdy pár "ekonomů" přehnaně zasahuje do pevnosti koruny.

1 0
možnosti
LS

Prezident o sobě nikdy neříkal, že je ekonom, vždy se označoval za prognostika a řada jeho nalaýz v tomto smyslu byla vpravdě brilantních. To prohlášení je více politický signál, osobně ho však považuji za omyl. Ostatně soudím, že euro by případně mělo být otázkou referenda...

0 0
možnosti
MS

Výborně a vyváženě napsáno. R^R^

 

P.S. Nechci do diskuse motat politiku, ale překvapuje mne vaše podivení nad postojem Miloše Zemana ke krokům ČNB. Prezident totiž už delší dobu prokazuje, že jeho názory jsou značně zkostnatělé, ať jde o jeho postoj k putinovskému Rusku, k undergroundu, inkluzívnímu vzdělávání, či úmyslnému snížení kurzu koruny . :-)

0 0
možnosti
LS

Díky. Aby nedošlo k omylu, já prezidentův postoj k věci celkem i chápu, je to vizionářská věc a asi bych to nenazval postojem zkostnatělým. Teď myslím jeho dlouhodobý eurooptimismus a dejme tomu federalismus. V otázce koruny a kurzu je můj přístup ten, že ČNB použila poslední postup, který měla racionálně k dispozici a ukázalo se, že trhy a reálná ekonomika jsou silnější než cokoliv, co může ČNB použít bez toho, aby podkopala samotné základy růstu v dlouhodobém smyslu (kvantitativní uvolňování). Samozřejmě je tu ještě souprava opravdu extrémních nástrojů, jakými je například možnost rozdání "dočasných" peněz obyvatelstvu - to už se také zkoušelo, tuším, že Japonci s tím mají nějaké zkušenosti. Ale to jsou njiž opravdu kroky zoufalých lidí.

0 0
možnosti
RC

Mne by třeba zajímalo, co by delali ti lide, co vyrvavaji, jak je CNB okradla, když devalvovala korunu, kdybychom měli zaporne sazby a banky by mely zaporny urok na beznem i sporicim uctu.

0 0
možnosti
MS

Tak pokud by byly záporné sazby i na hypotékách a úvěrech, možná by to spoustě lidí vyhovovalo. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky