Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"výběr DPH se stále jeví jako klíčový problém"

Není divu - veškerý nárůst výběru dph může pocházet z tuzemského plnění ... a to je stále nízké, protože obyčatelé neutrácejí /asi nemají nazbyt/ a růst hádépé je fikťa pro potěšení poblitiků. Toto potěšení odpovídá vzestupu otrocké práce pro zahraniční pány naší ekonomiky.

0 0
možnosti
Foto

S investicemi je to jednoduché, proinvestování brání naprosto stupidní zákon o veřejných zakázkách, který od roku 2006 byl novelizován tolikrát, že je v praxi nepoužitelný. V současné podobě je to nesmyslný zákon, který umožní postihnout prakticky každého, kdo se jen rozhodne něco investovat, něco tak málo blbovzdorného se jen tak nevidí a nejspíš je to záměr. Každý starosta si dnes rozmyslí stavět i jen blbou kanalizaci, protože po dostavbě je označen za adepta na kriminál, mediálně dehonestován. Takže teď se za investice ušetřilo, zítra to zaplatíme, protože stojí i různé rekonstrukce a velké opravy, kdy objekty chátrají každým dnem. Ale kdo by v současném bordelu dirigovaném státem myslel na zítřek, dnes jsme ušetřili a to je prima. Jinak samozřejmě souhlas s tím, co píšete.

0 0
možnosti

V podstatě s vámi souhlasím, ovšem jedna věc se mně zdá nelogická ... Ukazuje se, že podpora hospodářského růstu a spotřeby, jak ji nastavila svými kurzovými opatřeními Česká národní banka, se zdařila. Tlak na mzdy, větší sebejistota spotřebitelů, kteří začali více utrácet ... Opatření ČNB v zásadě způsobují zdražení všeho zboží z dovozu (i toho, které jen obsahuje dovozové komponenty) pro spotřebitele. A to má být motorem rozhýbání spotřeby? Pak by ovšem stačilo v dobách krize zvýšit daně, aby došlo ke zdražení a poptávka by byla na světě. Teď si uvědomuju, že takhle to vlastně udělal Kalousek. Kdyby byl u vesla, tak se snad motáme v krizi doteď.

0 0
možnosti

Současný ekonomický růst jasně podporuje to co dlouhodobě tvrdí i řada ekonomů-bez domácí spotřeby žádná vyspělá ekonomika světa neporoste-export sem,export tam...

Ano,export určitě pomáhá vytvářet zdroje v domácnostech,nicméně převažující v minulosti byla negativní nálada a nechuť utrácet-pesimismus

A s tím neudělá nic ani žádná banka a kupodivu už vůbec ne vláda svou neohrabanou fiskální politikou - v minulosti neuvěřitelně tupé utažení opasku,nyní zas naprosto zhovadilé přežírání

2 0
možnosti
Foto

Z hlediska makroekomického nemá smysl, aby stát investoval, pokud investují soukromníci. Státní investice by měly být uskutečňovány jen tehdy, když umetají cestičky konjuktuře. Tedy třeba v dopravě.

2 1
možnosti

Jenže to není ani v zájmu úředníku,ani pijavic ze soukromého sektoru - nejlíp se dá napakovat vždy ze státního a objem korupce odhadovaný na 60-100g ročně je alarmující.

I kdyby jen 10% ye státních investic,tak 60g je víc než dost.

jenže to mi řeknětě proč by pak byl důvod obsazovat a válčit o posty a vůbec se drát do státní služby...

Jak říkám dlouhodobě,dobře plaťme odborníky ve státní správě, ale nemilosrdně vymáhejme škody jimi způspobené a přísně trestejme.

Současný systém relativně nízkých mezd oproti soukromému sektoru,pak přitahuje nevhodné adepty,případně je obcházen pomocí systému neprůhledných odměn,či rovnou rozkrádačkou...

4 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,36
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky