Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Jen jestli to není tak trochu, že neumíme počítat. Já jsem jen obyčejná středoškolačka, těším se, že za 2 roky půjdu do důchodu. Ale už dneska vím, že na to moje administrativní místo pro středoškoláka se pohrne minimálně 90 vysokoškoláků. Tak kde je chyba? Kdo si spočítal, že podnikatel, aby si mohl dovolit 1 účetní, musí mít více jak 15 dělníků. Před 17 lety měl náš ředitel 4 náměstky. Dneska je tu 10 lidí zaměstnáno na úrovni náměstka (včetně platu) a firma se nezvětšila. A večer se v televizi dozvím, že putují miliony denně na nějaké účty kdesi v karibiku. Ale je mnoho takových kteří stále trvají na tom, že prostě nejsou lidi.

0 0
možnosti
JR

J59a21n 52R16á47ž

10. 9. 2016 19:47

Zcela nereálné počty. Žádné zvýšení věku odchodu do důchodu nemůže spasit průběžný důchodový systém. Jestliže bude důchod z průběžného systému vyjadřovat něco jiného, než existenční minimum, nemůže fungovat!

Těch 20%, prognozovaných aktivních přispívatelů do systému za dvacet let, nemůže průběžný systém naplnit prostředky, které by generují něco jiného než minimum.

0 0
možnosti
TK

Pokud nebudou lidé v produktivním věku schopni uživit více důchodců, tedy své rodiče, tak celá ta slavná vědeckotechnická revoluce byla k prdu. :-)

Jenže ono je to trochu jinak. Technicky vzato není žádný problém ani v mnohem menším počtu lidí vyprodukovat dostatek potravin, energií, bytů, léků.. pro všechny. Zdaleka nemáme nedostatek zdrojů. Problém je v tom, že nám to jaksi ekonimicky nezapadá do stávajícího společensko ekonomického systému. (Kde mimo jiné 50% lidí bere peníze za to, že nedělá nic, nebo úplně zbytečnou práci.)

6 0
možnosti
ZB

Co navrhujete...?Ve starém Řecku se považovala,v době krize,za slušnost od všech starších občanu,aby zvolili dobrovolnou smrt a nezatěžovali společnost....něco takového?To co píšete je sice pravda,ale pokud nemáte žádné řešení,je to o ničem...na malou porodnost a neochotu mít více dětí doplatili už Římané,my budeme prostě jenom další v řadě....

2 0
možnosti
OH

No tak bude muset stát ten důchodový systém trochu zafinancovat. Stát vydává spoustu peněz na mnoho jiných nesmyslů, tak proč by se neměl aspoň částečně postatrat o své stárnoucí spoluobčany. Nebo Vy si myslíte, že budete v sedmdesáti někde pracovat? Nebo že si na to stáří sám našetříte? To musíte mít velmi dobrý příjem.

3 1
možnosti
JK

Bože můj ! A kde stát ty peníze vezme ? I kdyby byla daň 100%, za nějaký čas to nebude stačit.

0 0
možnosti
JS

Ve své úvaze jste opomenul jednu důležitou věc – rozvoj technologií. Před padesáti lety svářeč za směnu svařil tři automobilové sedačky, dnes jich s pomocí svářecího robota jeden svářecí operátor udělá denně sto. To znamená, že zvládne práci více než třiceti lidí. Vtip je v tom, že má relativně stejnou mzdu, jako ten svářeč před padesáti lety. Důchody se přece nutně nemusejí vyplácet jen z daní lidí, kteří jsou v pracovním procesu. Norové nemají vysoké mzdy kvůli tomu, že by více pracovali, ale protože prodávají vysoce žádanou surovinu – ropu. Jestliže kdysi sto hektarů zemědělské půdy obsluhovalo pět set lidí, dnes to zvládne jeden člověk s mechanizací.

Pokud nedojde ke třetí světové válce, pak v roce 2050 se dá očekávat, že automatizace výroby bude na úrovni, kterou si dnes ani neumíme představit. Lidé možná konečně budou schopni využít jaderné fúze za studena nebo dokonce anihilátorů hmoty. V nemocnicích mohou práci zdravotních sester vykonávat roboti s tisícinásobnou citlivostí na potřeby pacientů, než jakou má člověk. V Japonsku jsou tyto "sci-fi fantazie" ve fázi praktických experimentů již dnes.

Řeči o přebytečnosti či nepotřebnosti starých lidí, stejně jako řeči německého ministra financí o nutnosti křížení Evropanů s jinými národy, jsou jen eugenickými fantaziemi politiků postižených mocí, pro které jsou lidé jen pouhým materiálem.

9 0
možnosti
ZB

Rasovou hygienu bych tohoto problému raději netahal,to už tu jednou bylo....Rv

0 4
možnosti
MT

"...větší migrace do této země neprůchodná (nehledě na fakt, že o ní ani migranti nemají zájem..." Ale hlavne ti novodobi "migranti" sem nejdou aby pracovali, vydelavali a zivili duchodce, ale aby zili na davkach, na ktere TAKE neni.

Cekam od vas zrovna tak rozsahlou "teorii" a "studii", jak a kde se budou brat penize na ty novodobe miliony migrantu, (kdyz uz ne zatim u nas v Cesku), tak v jinych statech zapadni Evropy ???

2 0
možnosti
TM

Mám pocit, že autor píše o naprosto jiném problému. Tahle reakce je asi tak k věci, jako bych se vás ptal, odkud jste s tímhle příjmením migroval vy. Čili naprosto mimo.

2 2
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky